2020. december 15., kedd

Virág Nyelvleckék 7.


Ha azt mondjuk, tél, hó és ünnepek, akkor egyértelműen a karácsony ugrik be elsőként mindenkinek. Havi útmutatónkban rendhagyóan virágok helyett néhány olyan növényről lesz szó, melyek mind ehhez az időszakhoz kötődnek; elsőként a fagyöngy titkai tárulnak fel előttünk. Szeretettel hidalja át a nehézségeket, tartják róla a bölcs mágusok, akik jó ideje aknázzák ki varázslatos erejét ennek az ég és föld közt rekedt növénynek. "Fagyöngy anyánk mágikus csókot ád! Kedvesedet ne légy rest, vond alá! Szerelmetek így tart majd jó soká!" Szól egy régi varázsló mondóka, mely, mint minden efféle pár soros strófa, lényegében az igazat mondja. Hiszen a fagyöngy a szerelmi bájitalok, így az Amortentia egyik elengedhetetlen alapanyaga, mely csókra csábító összetevő. Ráadásként fokozza a termékenységet is, mely a gyermekáldást elősegítő gyógyfőzetekben is nélkülözhetetlenné teszi. Egy skandináv mugli legenda szerint ezzel a képességgel Frigg anyaistennő ruházta fel, megbocsátva a fagyöngynek, amiért az -Loki, a mindig ármánykodó istenfi akarata folytán- gerely alakjában megölte Odin főistentől született, szeretett gyermekét, Baldert. Az istennő könnyei ekkor a gyilkos növényre hullottak, s rajta apró, fehér bogyókká váltak. Azt kívánta ezután, hogy a fagyöngy többé ne árthasson senkinek, s aki alá áll, részesüljön szeretetben és megbocsátásban. A görög mitológiában pedig Hermész, az istenek hírnöke az alvilág kapuját egy fagyöngy ágával tudta kinyitni. A muglik élénk képzelőereje itt sem volt alapok nélküli. Ugyanis a fagyöngy az egyik legáltalánosabb ellenméreg egyik igen fontos összetevője is amellett, hogy legtöbben csak romantikus oldaláról ismerik. Ha csokorba kötve adjuk, általa azt mondhatjuk: Csókolj meg és Szeress! Világunkban, mint minden növény és virág, úgy a fagyöngy ereje is jóval intenzívebb. Ezért találni nem csak az ünnepek idején felakasztva belőlük itt-ott néhány kötegnyit a hajadon boszorkányok otthonában. Közelükben ugyanis olthatatlan vágyat érzünk egy általunk kedvelt vagy szeretett személy megcsókolására. Ennek fényében, aki titkolni kívánja vonzalmát imádottja elől, jól teszi, ha messze kerüli és felnéz minden gerenda közé.



A karácsony egyik legjellemzőbb kelléke, a már hazánkban is egyre népszerűbb magyal. A muglik ajtó- és asztaldíszeinek, koszorúinak alapeleme. Az otthoni béke és boldogság őrzője, tartják erről a szúrós, élénk színekben pompázó, örökzöld cserjéről. A varázslók közt azonban, mint a legritkább pálca alapanyag tartják számon, melyből kiváló védelmező mágiára alkalmas pálcák készíthetők. Azok kezében működik leginkább, akiknek segítség kell, hogy legyőzzék lobbanékony természetüket és esetleges ezzel járó haragjukat. A magyal pálcák gyakran választanak maguknak azonban olyan birtokost, aki előtt valamilyen veszélyes, embert próbáló feladat vár élete során. Emellett a magyalt a szerelmi varázslatok fontos kellékeként is felhasználjuk. Annak a hajadonnak, aki meg akarta tudni, hogy ki lesz a férje, kilenc magyallevelet kellett a hálóingére varrnia, majd egy kölcsönkért jegygyűrűvel az ujján aludnia, így álmában megláthatta jövendőbelijét. A folklór szerint továbbá a magyal megvéd a villámlástól, a mérgezéstől, és az ártó szellemektől. Ezért amennyiben kopogószellem, vagy más kellemetlen kísértet jelenlétét érzékeljük, akasszunk egy magyalcsokrot a helyre, ahol megjelent, s ez majd távol tartja. Ha otthonunk mellé ültetjük bokor formájában, úgy megóvja a házunkat a gonosz erőktől. Bogyója riasztó és mágikus kártevő-űző bájitalok elengedhetetlen összetevője. Egy darabka magyal szerencsét ad a férfiaknak, mivel hozzájuk rendelt növény, valamint a jóakaratot és az egészséget is jelképezi. Ha félünk az elmúlástól, úgy párnánk alá tegyünk egy kis ágat, hiszen segít elfogadni a halált és békés álmokat hoz a legsötétebb éjeken.


Ha karácsony, akkor fenyő. De lássuk, mit is jelképez a szeretet ünnepén kívül ez a tűlevelű fafajta. Mindenek felett a hosszú életet, az erőt, a lélek energiáját, és a magányt. A párban növekedő fenyők pedig a házasságban eltöltött boldog éveket, így ha hagyományt szeretnénk teremteni, akár minden évfordulón ültethetünk egy-egy ilyen fát emlékeztető gyanánt. A fenyőfákból világunkban remek pálcák is születnek, melyek mindig egyedülálló vagy legalábbis igen független jellemű mágust választanak. Mondhatni magányos farkasokat, akik érdekes és titokzatos emberek. Ezek a pálcák tudvalevően hűek és lojálisok birtoklóikhoz kezdetektől fogva a végsőkig. Úgy tartják, hogy a fenyőpálcák a hosszú élet és szerencse zálogai, s legalkalmasabbak a nonverbális varázslatok elvégzésére. Emellett, ha csokor díszeként adjuk a fenyő ágát, úgy meleg barátságunkat és sajnálatunkat egyaránt kifejezhetjük általa. Koszorúkban, sírbokrétákban is ezért alkalmazzák elég gyakran. Ha olajával készült tisztító bájitallal mossuk fel a padlót, az távol tartja a rosszakaratot, ártó szándékot és a betegségeket házunk népétől, különös tekintettel az idősekre. A legismertebb, szerencselé néven is ismert Felix Felicis egyik alapanyag a fenyő aranyló gyantája, mely a bájital csodás árnyalatát is adja. Tehát amikor a színes mécsvilágokkal, ragyogó díszekkel és szaloncukorral ékesítve otthonunkban álló karácsonyfára tekintünk, gondoljunk arra, hogy mennyi jót is hoz életünkbe. Becsüljük meg, és ha tehetjük, vegyünk meg olyan fajtáját, mely az ünnepek elmúltával kertünkben vagy egy erdős részre kiültetve ismét a természet díszévé válhat.



Nincsenek megjegyzések: