2020. december 15., kedd

Ajándékok, adományok - Mert kapni jó, de adni még jobb

Már majdnem kétezren jótékonykodtak
December tizedikéig több mint ezerkilencszáz adomány érkezett a Budanekeresdi Kulturális Központban található gyűjtőpontra. A gyűjtésért idén is a Kereki-Nagy Iván Együtt a Gyermekekért Alapítvány felelős, az ő kitartó munkájuk teszi lehetővé, hogy sok nehezebb helyzetben lévő mágusgyermek és család számára is kellemes ünnep legyen a karácsony. Az ország számos mágustelepüléséről, hopp-hálózaton keresztül nyílik lehetőség rá, hogy a csomagok eljuthassanak ide, de természetesen személyesen is várják a megpakolt dobozokat, táskákat, vagy éppenséggel - stílusosan - üstöket. Az Alapítvány feladata azonban itt még nem ér véget, ugyanis folyamatosan keresnek önkénteseket, akik vállalják, hogy 23-án segítik a csomagok széthordását. Családi házak, kórházi intézmények egyaránt nagyon várják a meglepetéseket, az Alapítvány pedig a segítő kezeket. Ha Te is úgy érzed, hogy szívesen segítenél, keresd bagolyban az Edictum szerkesztőségét, akik segítenek kapcsolatba lépni az Alapítvánnyal.


Fényesebb lehet a szilveszter
Az elmúlt évek tapasztalata alapján idén kísérleti jelleggel országszerte enyhítésre kerültek a mágikus tűzijátékokat érintő szabályozások. Az eddigi gyakorlat alapján csupán december 31-én este 18 órától január 1. reggel 6 óráig volt megengedett a tűzijátékok használata, hasonlóan a varázstalan társadalom szigorításaihoz. Ezen felül jól ismert kikötés, hogy minden elbűvölt fényjáték csak és kizárólag mágusok lakta településen, vagy varázstalan személyek elleni védelemmel ellátott birtokokon használható. Fontos megjegyezni, hogy ebben továbbra sem történt változtatás!
Idén azonban már korábban, egészen sötétedéstől, azaz 16 órától engedélyezett a tűzijátékok használata.


Fenyő vagy nem fenyő?
Vitába bonyolódott a két mágusfalu, Kunszenila és Üstösd. Előbbi jól ismert arról, hogy főterén található az ország legnagyobb karácsonyfája, és az év ezen időszakában teljes mellszélességgel állnak ki a hagyományoknak megfelelő fák állítása mellett. Ezzel szemben Üstösd kezdi átvenni a mugli világban oly népszerűvé vált műfenyők kultuszát, és bátran állítja, azok is nyújthatnak ugyanolyan élményt, mint az igaziak. Helyi kiskereskedésekben november végén vált elérhetővé az illatában és tapintásában is a végtelenségig megtévesztő varázs-műfenyő, mellyel együtt még apró mókusszerű lények is járnak a csomagban. Kunszenila polgármestere felháborítónak tartja, hogy "meggyalázzák a Karácsony szentségét az illúziókkal, és becsapják a természetet a műszerű anyagokkal", Üstösd pedig elmaradottsággal és a hagyományokhoz való kóros ragaszkodással vádolja Kunszenila lakosságát.



Nincsenek megjegyzések: