2020. augusztus 15., szombat

A feje tetejére áll a világ

Az elmúlt időszakban igen sok, nagy port kavaró esemény történt, melyek felhívták a világ kormányainak figyelmét arra, hogy cselekedniük kell. Több helyütt tüntetések indultak, másutt békés aláírásgyűjtésbe kezdtek a változások érdekében, egy dolog azonban mindegyikben közös: nem hagyhatjuk őket szó nélkül.

Vérfarkas támadások - bestiák vagy áldozatok?
A világ minisztériumai egyöntetűen hördültek fel, mikor napvilágot látott a hír két vérfarkas összecsapásáról a Bogolyfalva mellett elterülő erdőben. Az aurorok nyomozása során kiderült, hogy a jelenleg is súlyos sérülésekkel kómában fekvő Machay Menta Sonja drog hatása alatt volt, mikor éjszaka átvágott az erdőn. N. Kristóf, az első számú gyanúsított vallomása alapján ő keverte a tudatmódosítót a nő italába, de állítása szerint pusztán szórakozásból. Amikor hazafelé tartottak, egy vérfarkas támadt rájuk, a férfi pedig hátrahagyta a magatehetetlen lányt, aki csak a tanoda egyik diákjának, Helvey Belián Balázsnak köszönhette életét, aki szintén vérfarkas alakjában küzdött meg ismeretlen fajtársával.
Az elmúlt időszakban már voltak kezdeményezések a vérfarkasok szigorúbb szabályozását illetően, ez az incidens azonban minden máguskormányt megerősített abban, hogy haladéktalanul lépniük kell. Három napos világkongresszust hirdettek, ahol az összes ország képviselteti magát, és egy egységes, jóval rigorózusabb törvényt kívánnak megfogalmazni, mely akár a vérfarkas kórban szenvedők alanyi jogait is korlátozhatja. Tekintettel a történtekre, minden Bogolyfalván vagy környékén tartózkodó vérfarkas gyanúsítottá vált és megkezdődtek a kihallgatások. Kimondottan indokoltnak tekinthetők e lépések, figyelembe véve, hogy nemrég Angyal Odettet is támadás érte az erdőben, s az akkori tettest továbbra sem sikerült elkapni.

Iskolák versenye
Ismét elérkezett az év vége, minden tanintézményben megkezdődik a vizsgaidőszak, ez az év azonban különösen nagy jelentőséggel bír. A már megszokott rangsoron túl öt évente ez az időszak szintfelmérőnek számít. Ilyenkor nem csupán az iskolák felszereltségét és oktatási színvonalát vizsgálják, hanem azt is, hogy a diákok milyen eredményességgel sajátítják el a leadott tananyagot, ezáltal pedig melyik a legjobb oktatási intézmény. A világszintű felmérések abszolút győztese a Roxfort, a második helyért pedig Amerika és a Beauxbatons szoktak harcot vívni. Az idei nagy esélyesek közé azonban beférkőzhet a Herzberg és a Mahoutokoro is, míg a Bagolykövet mindössze a tizedik hely környékére sorolják.
Ennek eredménye azért is meghatározó, mert a kormányok ez alapján döntenek a következő öt éves időtartamot lefedő oktatási pénzek megállapításáról, így befolyásolja majd az ösztöndíjas helyeket és a fejlesztések okán megpályázható állami támogatások számát és mértékét is.

Varázslény-biztonsági intézkedések
Az utóbbi időben egyre népszerűbbé vált a különböző mágikus lények birtoklása és tartása, csakhogy a tulajok igen ritkán tesznek eleget az ehhez kapcsolódó törvényi szabályozásoknak. Csak az elmúlt három hónapban kétszer annyi esetet jelentettek állatok bántalmazásáról és megkínzásáról, mint a tavalyi egész évben, a romló tendencia pedig igen ritka faji populációkat tett veszélyeztetetté. Az Európai Kongresszus következő ülésén így tárgyalni fognak a varázslény örökbefogadás, tenyésztés és vétel szabályairól, valamint szigorúbb ellenőrzési protokollt kívánnak érvénybe léptetni a bestiák védelmének érdekében.
Franciaország minisztere kihangsúlyozta, "a varázslények fokozott védelme nem csupán az állatok érdekét, hanem társadalmunk létezését és fennmaradását is szolgálja". Ha nem vagyunk képesek sajátjainkat védelmezni, másokat sem leszünk képesek, fogalmazott a miniszter.

Nincsenek megjegyzések: