2020. május 15., péntek

Tetkó-terror és egyéb mizériák

Kedves Dr. Who!
Annyira nincs kedvem egyáltalán semmihez, hogy azt elmondani sem tudom. Tiszta zombimód járok be órákra, aztán délután hiába hívnak a barátok ide-oda, passzolom azokat a programokat is inkább. Ez volna a tavaszi fáradtság? De hát nekem ilyen nem szokott lenni. Meg semmi nem jut eszembe, ami miatt ilyen levertnek kéne lennem, mégis az vagyok. Mit lehet ezzel csinálni?
Dep

Szia, Dep!

Nem kizárt, hogy tavaszi fáradtságról van szó - azt javasolnám, keresd fel esetleg a gyógyítót, hogy felmérje az állapotod. Szerencsés esetben némi vitamin és napfény sokat segíthet, hogy leküzdd ezt. A gond lehet hormonális is, egy vérvizsgálat ezt is kimutatja. Ha viszont nem találnak fizikai okot, akkor érdemes megvizsgálni, mi változhatott az elmúlt időben, esetleg nem hajtottad-e túl magad. Mindenképp ajánlom, hogy vezess naplót és próbálj meg minden lényegesnek tűnő részletet feljegyezni (mi hogyan hat a hangulatodra, van-e valami rendszer az ingadozások közt, van-e változás az alvás/evés minőségében), mert ha esetleg végül szakemberhez kell fordulj, ezek fontosak lesznek.
Végezetül - légy figyelmes és kedves magaddal! Egyél rendesen, pihenj eleget, mozogj és próbálj meg feltöltődni kicsit. :)


Hallod, Doki, jön a jó idő és megsülök már pulcsiban, de nagyon rosszul sikerült a bűbáj, amivel az alkaromra akartam tetoválni egy unikornist, és inkább durrfarkú szurcsóknak néz ki. Van bármi praktikád erre?

Helló Névtelen!

A bűbájokhoz sajnos nem értek, esetleg próbálkozz a megfelelő tanárnál vagy a gondnok úrnál. Addig is kérj kölcsön jól fedő alapozót és húzz rá néhány réteget, ha nagyon nem mersz a szurcsókkal mutatkozni.


Kedves Doctor Who!
Úgy érzem, rám férne a testmozgás, viszont attól tartok, kviddiccsel például nem annyira érném el a kívánt hatást. Szeretnék fogyni, meg picit jobb erőnlétre szert tenni. Milyen sportot javasolnál ehhez?
Vitakornis

Kedves Vitakornis!

Az ilyesmit jobb több oldalról közelíteni meg - a mozgás mellett vess egy pillantást étkezési és nassolási szokásaidra, olyan megoldásra törekedve, amit hosszú távon is fent tudsz tartani. A neked való mozgásforma sok tényezőtől függ, így azt ajánlanám, próbálj ki párat, amit egyedül és kevés felszereléssel is űzhetsz. Az egész testet megmozgató sportok közé tartozik az úszás, a tánc, a jóga, de akár a zumba is. Végezetül: ha fejest ugrasz a sportolásba, fokozatosan nehezítsd a pályát - könnyebben szoksz rá, ha kezdetben csak pár percet szánsz rá, ám azt minden nap, beleépítve a rutinodba.

Nincsenek megjegyzések: