2018. július 15., vasárnap

Gasztrofesztivál Csermelymenedéken avagy az Augurán éve






A pár éve Talárosból induló gasztrofesztivált idén Csermelymenedéken rendezik meg, ahol két héten keresztül próbálhatják ki az ország mágusai a séfek legérdekesebb fogásait. Az idei fesztivál központi témája az auguránhús, így a programok többsége is a madár köré épült. Népszerű például az óriás madárfészek, ahol a gyerekek fiókákként tapasztalhatják meg, milyen is egy augurán élete.







A főszervező, Bagolyházi Xénia elmondta, hogy az augurán amellett, hogy a halálhozó hírét levedlette, igen közkedvelt állat lett. Ízletes húsát csak pár éve kezdték felfedezni, így a szakácsok számára is igazi kihívás lesz az ételek elkészítése.
Az érdeklődők többek között kipróbálhatták az auguránnyelvet tökös, meggyes vagy répás öntettel kísérve, de kóstolhattak lazactekercsbe göngyölt augurán-tojásokat is. A legnépszerűbb fogás a pálcákra tűzdelt, pácban áztatott hús volt, de sikeres volt a különleges gyorsétel, az augurán-tortilla is.
A nagy melegre való tekintettel azonban a legtöbbet fogyasztott étel mégiscsak az egyszerű, hideg meggyleves varázslóváltozata volt.

Az igazi látványosságokat kereső vendégeknek a következő hét szombatján érdemes ellátogatni a fesztiválra, ugyanis a szervezők erre a napra tűzték ki a legnagyobb spagettipite világrekordjára tett kísérletet, amit hét szakács és tizenkét házimanó kísérel meg elkészíteni. A pite különlegessége, hogy bizonyos részeit auguránhússal töltik meg. A jelenlévők ingyen kóstolót kapnak majd az elkészült ételből.

A fesztivál végeláthatatlan ételstandjai mellett különböző emléktárgyak is kaphatók, mint például a madár tollából készült penna, vagy az állatot ábrázoló nyaklánc. Állatkereskedések is kiköltöztek, és némely vándorcirkusz is megjelent a falu határán, akik látványos augurán-műsorral kápráztatják el a látogatókat.

A gasztrofesztivált eredetileg Taláros szervezte meg először, majd a következő évben Üstösdön rendezték meg. Az elképzelések szerint vándorfesztivál lenne, ami a következő években az összes vidéki varázslófalvat meglátogatná.
Az idei, harmadik alkalom azonban különleges, hisz ezúttal Magyarország varázslótársadalmának legnagyobb séfjei is jelen vannak a rendezvényen. Az érdeklődés olyan nagyra duzzadt, hogy a falu ellátása az első pár napban akadozott. A főszervező, Bagolyházi Xénia azonban biztosította lapunkat, hogy megoldották a problémákat; elmondása szerint a fesztivál hátralévő részében nem lesz gond a szállással és az érkezésekkel sem.

Az alig pár napja kezdődő rendezvényt szívesen látogatja a Bagolykő Mágustanoda tanári gárdája is. Fotósunk elkapott pár izgalmas pillanatot, ahogyan a különleges ételeket kóstolják.





Nincsenek megjegyzések: