2018. június 15., péntek

A negyeddöntők és az elődöntők pillanatképekben


Németország - Bulgária
(május 21. - mérkőzés időtartama: 10 óra 7 perc)
400 - 300
~ Daisy Blue Berry közvetítésében 


A negyeddöntők egyik legígéretesebbikét rendezték május 21-én, mikor a németek büszkeségei a neves bolgárok csapatával találkoztak. A mérkőzésre a korábbiakhoz képest csak utóbbiaknál volt változás, a kezdőben helyet kapott Stoyanka Grozda hajtó kiesése okán cseréjük, Antonova Cristova lépett pályára. A nézőszámokról annyit érdemes tudni, hogy nemcsak megtelt a stadion, de több szektorba aurorokat kérettek a szervezők, mivel féltek a tömeg háborgó nyomásától, ráadásul a sajtónak kijelölt szektorokat csökkentették két sorral, hogy további nézők férhessenek be. Ez természetesen nagy felháborodást keltett, ám mivel a kisebb orgánumokat sikerült csak kizárni, végül nagyobb ügy nem kerekedett belőle.
A meccs pontban délben kezdődött el, és meglepő módon a vihar előbb ütötte fel fejét, mint bárki várta volna. A szél olyan mértékben dobálta a játékosokat seprűstől, hogy jóval nehezebb volt még a rádobások stabilitásán túl a a sima pályaátrepülés is. A gólok sorát a bolgárok kiválóságai nyitották, méghozzá egy ügyes támadással, amivel nem csak gólt szereztek, de még az őrző kidobását is elhappolták, ezzel egy másodikat is betekerve a bal karikába. A nézők őrjöngtek és ámultak, pontosan ilyen látványt vártak. Ennek ellenére elég szorosan tartották a németek, és mindig éppen egy gól volt a hátrány; egészen a hatodik óráig, amikor Bulgária megtáltosodott, és egy sikeres gurkótámadás után négy gólos előnyt építettek ki maguknak. Sieger és Hubert remek összhangját idejekorán kiszúrták, és egyiküket mindig sikerült semlegesíteni, hogy ezzel is nehéz helyzetbe hozzák az ellenfelet. A sérülések se kerültek el senkit - pláne az utolsó pár órában, amikor is már azt lehetett érezni, hogy mindjárt megérkezik az a kis golyó, ami olyan sokat ér. A németek terelőjének a válla kiugrott, mikor egy ütési kísérlet közben belerepült lábbal az egyik bolgár; a játékost ápolni kellett, és vissza sem tudott már térni a pályára a meccs folyamán. Mind a két fogó is könnyebb zúzódásokkal szállt le odafentről. A nézők több, mint 10 órát szenvedtek végig, izgalmak és unalom határain lebegve, mígnem 7 perccel később, nevetve, kimerülve, nyakatekert pózban a seprűn himbálózó Müller a magasba dobta az cikeszt, aki büszkén repült vissza a tenyerébe.
A mérkőzés után egy órával a német szövetség bejelentette, hogy Müller és Armer sem tudja vállalni a játékot a következő mérkőzésen, így a cseréikre nagy nyomás fog nehezedni. A két játékosnak ez nm szegte kedvét, hangosan és boldogan ünnepeltek, hiszen Németország ott van az elődöntőben! A vesztes fél seprűiket hátrahagyva, ingerülten vonult az öltözőbe, amit állítólag darabjaira is szedtek. Hasonlóan kellemetlen volt a takarítónőnek a reggel a németeknél is, de inkább az ünneplés okán.




Lengyelország - Brazília
(május 25. - mérkőzés időtartama: 5 óra 11 perc)
300 - 350~ Daisy Blue Berry közvetítésében 


A német győzelmet a Wierzba gyártói személyes sikernek elkönyvelve teljes vezetőséggel látogattak ki, hogy hazájuk legjobbjainak eredményességéről személyesen is meggyőződjenek. Természetesen szakértőket is vittek a helyszínre, akik a további fejlesztésekért felelnek, így még a mérkőzés előtt egy nagyobb sajtótájékoztatón értesülhettünk erről a lengyelek kapitánya, Bojarski tolmácsolásában. Emellett Tony Silva, a brazilok fogója is szót emelt; ő a maguk részéről a védőfelszerelésükért mondott köszönetet, amit a férfi szülővárosában készítettek. Ezen kívül viszont a leglényegesebb, hogy hatalmas dörgések és villámlások zárták a bemutatkozó részt, majd egy negyed órás töprengés után a bíró a sípjába fújt és elindította a mérkőzést. Az eső szakadt, a látási viszonyok rettenetesek voltak, a seprűk a bűbájok ellenére néhol csúszósak maradtak, és ezt a mennyiségű esőt és annak nyomását még a leperex se védhette ki teljesen.
A mérkőzést nagyon jól kezdték a brazilok, az őrző 3 gólt szerzett, ami nem csak hogy nem mindennapi, de igen bátor cselekedet is volt; pláne, hogy sikerült kivédeni két kontrát is, ami ebből létrejöhetett. A sasok vérszemet kapva hajtottak tovább és tovább, többször lehetett a kapitányukat üvölteni hallani, bár szavát nem értették. Pawłowskit elég korán, két óra után, három gólos előnynél bokán találták, ez pedig elég kellemetlen fájdalmakat eredményezett. A játékos mégis pályán maradt mindaddig, míg még kétszer bokán nem rúgták "véletlenül", így labdát vesztett. Onnantól Bojarski és Jaworski dolgoztak azon, hogy a lehető legtöbb pontot szerezzék meg. Ez remekül ment, hiszen az ötödik órából fordulva már 29 volt a számlájukon a brazilok 17 góljával szemben. A lengyelek még egy, a brazilok pedig három gólt gyötörtek be, amikor Wolfke kezét eltörték a cikeszért való nyújtózkodás közben. A brazilok egyik hajtója és fogója a lábukkal összerúgtak, közé szorítva a lengyel játékos kézfejét. Utána a pillanatnyi ájulását kihasználva a bordáit zúzták be egy alulról, pontosan és erősen érkező gurkóval. Perceken belül felkerekedett Silva és a markába fogta a cikeszt. A remek játék itt nem győzedelmeskedett - a duracell-labda vitt mindent, és a brazilok az elődöntőbe csalták magukat.
A csalódott lengyelek a pályán rogytak össze. Többen fel sem álltak percekig; voltak akikhez családtagok próbáltak bejutni, másokat ismerős csapattársak nyugtattak a brazilok közül. A dél-amerikaiak a legyőzött ellenfelüket tiszteletben tartva örültek a maguk sikerének; a pályán csak ölelgették egymást, és éltették a nézőiket.


Írország - Japán
(május 28. - mérkőzés időtartama: 7 óra 34 perc)
270 - 250 - a cikesz a japánok csapatáé


A nyolcaddöntőben megesett seprű-botrány azzal ért véget, hogy a japán válogatott hivatalosan is szerződést bontott a világbajnokság lezárulta után a Yajirushit promotáló céggel. Most azonban még ezzel a seprűvel, és nagy magabiztossággal szálltak fel a játékosok. 
Az első pár percnyi agresszív küzdelem után Írország kezdett támadásokba, és úgy tűnt, hogy ebben nem is igen fog majd változás történni, ők lesznek az aktívabb csapat. Kurosawa és Wakahisa főleg a védekezéssel voltak elfoglalva, támadó játékot nem sikerült produkálniuk az első tizenöt percben a folyamatos nyomás és Wingsék jelenlétének hatására. Jelentős akció történt az ötvenedik perc után: az állás éppen 30-10 volt az írek javára, amikor T. O'Hara egy kecses átíveléssel hajította át jobb válla felett a kvaffot, így Darragh kezébe lökte azt. Ő rágyorsított, s ezzel a megmozdulással teljes sebességgel a gurkóra pozícionáló Hongo seprűjének farkába ütközött. A japán terelő dugóhúzó módjára kezdett el körbepörögni, esélye sem volt rá, hogy kivédje a felé haladó gurkót. Három bordája és a teljes bal karja szilánkosra tört, így hordágyon vitték le a pályáról, és meglehetősen biztosan jelentették ki, hogy a mérkőzés folytatására nem lesz képes. 
Ezután az írek feltartóztathatatlan rohamokkal ostromolták a japán karikákat. Wingsék szinte sportot űztek abból, hogy egyszerre küldték a két gurkót az így szinte hatástalanított Shingora. Yamaguchi, lévén kifejezetten pehelysúlyú, többnyire rúgásokkal próbálta a labdát az ellenféltől elcsaklizni. Egy ízben még öklét is a felé repülő A. O'Hara felé lendítette, hogy bemutasson egy Transylvanian Tackle-t, azonban az ellenfél játékosa nekirepült, és bírói intézkedésért reklamált. A heves vita nem csak a pályán éleződött ki, hanem a lelátón is, ahol a felügyelő auroroknak kellett szétválasztani az egymást ütlegelő szurkolókat. Tizenkét ember szenvedett könnyebb sérüléseket, őket a gyógyítói standhoz kísérték. A bíró büntetőt ítélt, melyet Darragh sikeresen végzett el, az állást ekkor 200- 90-re módosítva. A fogók keveset tartózkodtak a stadionon belül, csupán McShanet lehetett néha látni, ahogy tanácstalanul mered a távolba, egy helyben lebegve. A japánok további tíz pontot szereztek az ír túlerővel szemben, mire a stadion felsőbb szektorai  ujjongásban törtek ki. Nekik ugyanis volt szerencséjük látni, ahogy 12 mérföldre a stadiontól, egy ligeterdő fölött Sato bezsebelte a cikeszt, ezzel megelőzve a még csúfosabb vereséget. A keletkezett zűrzavarban az ír terelők nem figyeltek eléggé az egyik gurkóra, így az egy obszcén reccsenéssel ütközött az első számú ír fogóba. Őt állapotának stabilizálása után azonnal visszavitték szülőhazájába, hogy a csapat saját orvosi központjában láthassák el, így úgy tűnik,számára véget ért a világbajnokság.


Oroszország - Norvégia
(június 1. - mérkőzés időtartama: 4 óra 2 perc)
300 - 270

A dátum ellenére a nap kifejezetten borúsan indult; ennyit arról, hogy megjött a nyár. A nézők egy újabb bőrig ázásnak lehettek részesei, míg a helyükre vártak. A fogadóirodák nagyot terveztek kaszálni: kivételesen arra is lehetett fogadni, hogy ki és milyen jellegű sérüléseket fog majd elszenvedni. 
A kezdőkeretek felállásaiban lényegi változtatás nem történt, csupán Bulgakov kötött ki a kispadon, miután az az előző meccs végi kirohanásával kiprovokálta a метеор gyártójának szerződésmódosítását. Minden seprűt ki kellett fizessenek, amely a csapat tulajdonában van, ez pedig nem kis érvágás volt a szövetség számára. Az oroszok fogója ezúttal Yegorovna kisasszony lett. 
A sípszó után baljós csend állt be a pályán, csupán a rajongók őrjöngése hallatszott. A norvégok gyors és cseles támadásokkal közelítették meg az oroszok karikáit, akik hiába próbálták erőszakos módszerekkel megfogni a hajtókat. Negyven pontba tellett az oroszoknak felismerni a helyzet súlyosságát, és ténylegesen megpróbálni aktívabban támadni. A magát feministának valló Kristoffersen többször is nekiütközött a mellette haladó Yegorovnának, megpróbálva kihasználni a nővel szembeni huszonöt kilós súlyfölényt. Azonban a fogó minduntalan tovább haladt, csupán egyszer rúgott vissza a férfi felé. Az első orosz tizes a hatvanhetedik percben esett meg, miután egy gurkó kis híján telibe kapta a védeni próbáló Wangot. További húsz percbe tellett, mire sikerült ellátni valamennyire az őrző repedt sípcsontját; ezalatt az oroszok hatvan pontot szereztek. Norvégia azonban nem tervezte feladni: Lundekvam és Midtbø tökéletesen működtek együtt, gyakran bevonva Skagestadot is, hogy nehezebb legyen eldönteni, a következő passz melyik irányba fog majd megtörténni. Sergeyevich gyakran meg is lett tévesztve, és a rossz karika felé sietett védeni - így eshetett meg, hogy a norvégok száz pontos előnyt halmoztak fel a 200. perc végére. Nem is tűnt úgy, hogy a sikerszéria elapad, ám Gorev nem sokkal később "véletlenül" orrba találta ütőjével a mellette elhaladó Lundekvamot, aki koponyasérüléseket és agyrázkódást kapott, így nem tudta folytatni a mérkőzést. Norvégia üteme lassult. Az oroszok feltornázták pontszámukat egészen százharmincig. A harc a két fogó közt a heves esőzések miatt nehezen volt kivehető, de néha mintha látni lehetett volna, ahogyan Yegorovna éles kanyarokkal és spirálokkal próbálta meg lerázni az őt árnyékként követő Sigridet. Azonban a szőke férfi a 234. percben vett egy hajtűkanyart, és a norvég terelőpáros közt átrontva iramodott meg az arany golyóbis után. A rossz látási viszonyok miatt Marianna csak a megérzéseire hagyatkozhatott, és a férfit követte a cikesz helyett. Sigridnek ugyan előnnyel voltt, ám Dudko és a dolgavesztett Dementyev többször is áthaladtak előtte, lassítva és akadályozva a haladásban. Az orosz fogó ezt kihasználva előzte meg őket, majd apró ujjait szorosan az aranylabdacs köré fonta. A végeredmény 300 - 270 lett az oroszok javára.


Elődöntők

Írország - Oroszország
(június 9. - mérkőzés időtartama: 2 óra 50 perc)
170 - 370


Azt rebesgették, hogy az orosz csapat a harmadik napot töltötte sorozatban azzal, hogy kielemezze az ír válogatott gyengeségeit. Utóbbiak tettek egy kisebb kitérőt is otthon, hogy meglátogassák az ispotályban lábadozó fogójukat. Kissé lehangoltan, és szorongva indultak neki a mérkőzésnek, hiszen mindenki tisztában volt az orosz válogatott módszereivel. 
Sokkal enyhébb volt az időjárás, csupán egy kis szél nehezítette volna a játékosok dolgát, ám ezt a stadion mágikus falai felfogták. 
A két csapat némileg módosult kerettel kezdte a nagy megmérettetésnt. Blackburn egy másodpercet sem vesztegetve iramodott a cikesz után, a kegyvesztett Bulgakov pedig utána. Gorev fixen követte a fogókat; így ugyan megvédte a társát mindenáron, de akadályozta ezzel Myra kiiktatását is. Nem akarták megkockáztatni, hogy saját emberüket veszítsék el, így vállalták a rizikót. Az oroszok mindeközben erős nyomást gyakoroltak az írek hajtósorára, hol átvitt értelemben, hol szó szerintDragunov és Valerievna beszorították maguk közé a passzt váró A. O'Harat, aki, miután Dragunov elkanyarodott a kvaffal, félig lefordult a seprűjéről.Legalább fél percbe tellett, mire sikerült visszamásznia, éppen hajszállal kerülve el a felé tartó gurkót. 
Az oroszok parádésan szórták a gólokat, ám az írek sem hagyták magukat, szorosan tartották a tempót az első tizenöt sikeres dobásig. Utána az oroszok megtáltosodtak, és Troyt a kósza gurkó útjába csalták. Csupán a seprűjét találta el, ám ennyi éppen elég volt hozzá, hogy az folyton belassuljon és félrehordjon.Ha balra akart menni, jobbra húzott... Myra eközben a stadionban cikázva próbálta lerázni az őt üldöző orosz ellenfelét, aki azonban nem sok hajlandóságot mutatott erre. Az orosz győzelmet az hozta meg, hogy mikor Blackburn kiszúrta a cikeszt, Gorev belerúgott a seprűjébe. Ez épp annyira elbillentette az ír fogót, hogy a karnyújtásnyira lévő cikesz helyett már az orosz férfi kezét érintetteA végeredmény 370-170, továbbá töményital patakok az oroszok részéről, és lesújtott könnypatakok az írek térfeléről. 


Brazília - Németország
(június 16. - mérkőzés időtartama: 7 óra 57 perc)
400 - 370~ Daisy Blue Berry közvetítésében 

A negyeddöntők minden csapatot megviseltek - azt a négyet meg pláne, akik most mindent eldöntő mérkőzéseket vívtak azért, hogy eldőljön, ki lesz az, aki a végén a kupát a magasba emelheti, és ki lesz a négyesből a legnagyobb vesztes. 
Az elmúlt hetek mérkőzésein nem szűkölködtünk esőben és viharokban, ezen a napon viszont még a nap is győztesekért ragyogott. Először a sárga mezt viselő brazilok vonultak ki, majd fehérben a németek, hogy a kezdő sípszó után a szó szoros értelmében elszabaduljon a pokol. Az első egy órában 12 büntetőt fújt be a bíró; ebből összesen hetet sikerült értékesíteni, négyet a németeknek, hármat a braziloknak. A mérkőzésre a tiszta jelző nem igazán használható, nagyon határon mozogtak a játékosok, de még a vezetői ítéletek is. Többet vitattak mind a két oldalról, a legtöbben két meg nem adott gólt a németeknek. Mindkettőnél a zónaszabályra hivatkoztak, ám sokak szerint a második hajtó nem lépte azt át. Az egész folytatásra rányomta ez a bélyegét, és rengeteg kakaskodás mellett hat és fél óra alatt kialakulta meccs végéig állandó 250 - 370 felállás a németek javára.
Az izgalmak akkor kezdődtek, mikor Müller harcképtelensége miatt a cserefogó, Sasha Klebersberg egyszer csak eltűnt a látóhatárról, majd késve követte csupán őt Silva. Egy darabig csak cikázást lehetett felfedezni. A pályán mindeközben egyik csapat sem hagyta a másikat érvényesülni; két német hajtó és egy brazil terelő meg is sérült az állandó ütközéses közelharcban. A gurkók mindeközben nem tétlenkedtek, és végleg kivonták a forgalomból Alejandra Alonsot, valamint Sandro Webert. Pár perccel a nyolcadik óra kezdete előtt a fogók egymásba csavarodva hullottak alá az égből, seprűk nélkül. Mindkettőnek a szerencséje egy-egy csapattárs volt, aki utánuk nyúlt - talán ez a mentőpillanat, vagy más, de el is intézte a meccsjelző sípszót, ami nyomán Silva felköhögte a kis labdát a szájából.
Brazília sokadszor van az élvonalban, de hamarosan akár a csúcson is lehet. Győzedelmeskedtek, így ők kaptak lehetőséget a Világkupa megnyerésére; a németekre pedig vár a bronzmérkőzés. Arról pedig beszéljenek a tudósítók, hogy a pályán micsoda balhé kerekedett; játékos játékosra, játékos bíróra, bíró edzőre, és mindenki mindenkire emelte már a kezét.



A következő számban olvasható lesz a tudósításunk a  bronzmeccsről (Németország - Írország), illetve a döntőről (Brazília - Oroszország).


Nincsenek megjegyzések: