2017. október 15., vasárnap

A kultúra hete

Október első hete az a hét, amikor a varázsvilág egész társadalma, legyen az bármelyik ország szülöttje, egyként ünnepelte a művészeteket és az országokon és politikán átívelő közös kultúrát és múltat. A programsorozatok minden országban és nagyvárosban másként zajlottak, de a történelmi gyökerek és a varázslat magja volt minden esetben a központi motívuma a programoknak. Ezért hát néhány igen jelentős művész és híresség járult hozzá az ünnephez.


Szobrok, gyűjtemények, műalkotások - a mozgó kövek kiállítása
Budanekeresden rendezték meg azt a nemzetközi kiállítást, melyen az ősi varázslatok tematikában készült szobrokat állítottak ki. Az alkotók között olyan nevekkel találkozhat a látogató, mint Kőfaragó Gábor, Gustav Jönsson, a svéd szobrász, valamint Alex Young, az ifjú brit performanszművész, aki előadásaival a legnagyobb eseményeken kápráztatja el a közönséget. Utóbbi az október másodikán tartott megnyitón tartott előadást a kiállított szobrok segítségével. 
A kiállított szobrok között vannak márványból, kőből, agyagból, sőt fából készültek is. A kiállítás különlegessége, hogy minden szobor egy plusz mozgással van felruházva, hogy a megmerevedett alkotások helyett egy új csatornával közelítsék meg az érdeklődőket mondanivalójukkal. 
A tárlat a kultúra hetén túllépve egészen december végéig látható lesz a budanekeresdi Kulturális Központban.


Tristan Guilbert zeneszerző emlékére írt operát ad elő a francia társulat
Tristan Guilbert a XIX. század legjelentősebb zeneszerzője volt, aki a varázslatos operák mai változatát is létrehozta. Újítása elsősorban a zenében és annak varázsában rejlett. A melodimágus kifejezetten olyan hangokat és eszközöket használt az előadások alatt, amiknek a segítségével a közönségét érzelmileg tudta bevonni a darabba. Ezt a későbbiekben folyamatos szabályozások követték a traumatizálódások elkerülése végett.
Az opera az ő életét és az újításának kezdetén történt küzdelmeket dolgozza fel. Az előadásokat az európai nagyvárosokban mutatják be az elkövetkezendő hetek alatt. A premier október harmadikán, Párizsban volt. Magyarországra a társulat október huszadikán érkezik. A jegyeket már árusítják az operaház pénztáránál.


Szabadtéri előadás a budanekeresdi parkban
Először volt látható olyan szabadtéri előadás, mely a Mirákulum egyesület és a Budanekeresdi Mágikus Színház társulatának tagjaival közösen készült. A szabadtéri előadás a cirkuszt és a színházi művészetet hivatott egyesíteni egy különleges történetben a mágustársadalom felemelkedéséről. A főszerepben a színház egyik legismertebb tagját, Máté Csinszkát köszönthetjük, aki elmondása szerint nagy kihívást jelentettek a darab egyes elemeiben a cirkuszi, akár akrobatikus elemek.
A szabadtéri előadás helyszínén mágikusan felemelt burok védi azokat, akik az előadásra érkeztek. A jegyek megbűvölt lenyomatának köszönhetően a nézők melegben tudják végignézni az előadást.
Érdekesség, hogy a négy estét megélő darabban szerepel az iskola diákönkormányzatának elnöke, Annelie Freya Merkovszky is, a Mirákulum társulat légtáncosa.

Nincsenek megjegyzések: