2017. szeptember 15., péntek

Hírek a nagyvilágból

Sárkányok minden mennyiségben


A norvég Harald Hårfagre Sárkányrezervátum igazgatója, Christer Valström kérvényezte a Ragnarök kísérleti program lezárását. Valström tavaly került a létesítmény élére, azóta pedig egyre nyíltabban törekszik arra, hogy a rezervátumot elzárja a külvilágtól. Mint nyilatkozta, a norvég tarajos rendkívül agresszív telivér sárkányfaj, amelynek populációja egyre kisebb, mivel a példányok még egymásban is ellenséget látnak. Az intézmény elsődleges céljának a tarajosok védelmét tekinti, és úgy véli, ezt nem lehet úgy biztosítani, hogy közben avatatlan, sárkányokhoz nem értő látogatók kószálnak a rezervátumban, vagy éppen holmi kísérleti programok keretében pusztulnak el az egyes egyedek. A Ragnarök kísérleti programról egyébként azt kell tudni, hogy az értelmes lények számára fenntartott fegyintézet területén jött létre, miután kutatók úgy döntöttek, nem csak svéd sróforrú sárkányokat, de tarajosokat is telepítenek a muglik elől elrejtett szigetre a betolakodók távol tartása érdekében és közben megfigyelik a két faj együttélését. A program keretében eddig a betelepített hat tarajosból kettő pusztult el az elmúlt öt év során, a sróforrúak közül pedig ötből eddig négy élte túl a zord körülményeket és egymás társaságát. Ugyanakkor három hibrid is született ez idő alatt.


Svéd sróforrú támadt orvvadászokra a Ragnarr Loðbrók nevét viselő sárkányrezervátumban. Az ezüstös kék pikkelyű telivér fajra szívesen vadásznak a merészebb egyének, elsősorban bőre ugyanis rendkívül kelendő a feketepiacon. Bár a lakatlan hegyvidéken található intézmény területén ugyan aurorok is járőröznek rendszeresen, mégis akadnak olyan vakmerő és agyafúrt orvvadászok, akiknek sikerül átjutnia a rengeteg védőbűbájon, hogy megszerezhessék a hőn áhított sárkánybőrt, ezúttal azonban egy kisebb csoport roppant szerencsétlenül jár. A hat varázslóból álló társaságnak a bejutással nem akadt gondja, ám amikor megpróbálták elpusztítani a sróforrút, nem jártak sikerrel első próbálkozásra, a feldühített példány pedig két embert égetett porrá. Ez a fajta híres arról, hogy kékes lángjával percek alatt képes a csontot is elhamvasztani, így a két szerencsétlenül járt vadász után nem sok maradt. Társaik ellenben fejvesztve menekültek egyenesen a rezervátum szívében található épületek felé. A sróforrú az erdőben is látványos pusztítást végzett, mire a sárkányőröknek sikerült elkábítani és az egyik védett barlangba vinni, az orvvadászok ellen pedig eljárás indul. 


Új igazgatót kapott a Szent György Sárkányrezervátum Romániában, miután eddigi vezetője, Tamássy Carol ellen a Nemzeti Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) illetékes csoportja sikkasztás vádjával eljárást indított. Az ügyészség szakemberei úgy vélik, az intézmény által kapott uniós és állami támogatások nem megfelelően voltak felhasználva, a kiutalt összegek jelentős részéről nem tudni, mire is lett elköltve, a könyvelésekben és elszámolásokban megjelenő számok pedig irreálisak a piaci árakhoz képest. Amíg az ügyet vizsgálják, az intézmény vezetését Florin Tudose veszi át. Tudose már mintegy harminc éve dolgozik a rezervátumban. Fiatalon még vadőrként alkalmazták, időközben azonban elvégezte a sárkányőri képzést is, majd pedig a bukaresti mágusegyetemen bestiakutatásból diplomázott sárkánykutatás szakiránnyal, diplomadolgozatát a román hosszúszarvú sárkányok párválasztási szokásairól írta. A sajtónak azt nyilatkozta, nagyon sajnálja, hogy az intézmény ilyen ügybe keveredett, de megtesz minden tőle telhetőt, hogy az élet visszatérjen a rendes kerékvágásba.   


Rangsorolták az európai sárkányrezervátumokat. Mint az köztudott, Európában hét telivér sárkányfaj őshonos: a hebridai fekete sárkány és a közönséges walesi zöld sárkány Nagy-Britanniában, a magyar mennydörgő Magyarországon, a norvég tarajos sárkány Norvégiában, a román hosszúszarvú sárkány Romániában, a svéd sróforrú Svédországban és az ukrán vashasú sárkány Ukrajnában. Minden fajt külön rezervátumban igyekeznek elrejteni a szakavatott varázslók a muglik elől, illetve megvédeni az orvvadászoktól. Az egyes létesítményekben fennálló körülmények változóak, a rangsort pedig elsősorban ezek alapján készítette a Varázslók a Legendás Lények Védelméért nevű szervezet. A lista élén a walesi Ddraig Warchodfa Dewi Sant avagy Szent Dávid Sárkányrezervátum áll, ahol pár éve még kutatólabort is létrehoztak a sárkányok betegségeinek kutatására. Ezt a norvég Harald Hårfagre Sárkányrezervátum, majd a svéd Ragnarr Loðbrók rezervátum, aztán a magyar mennydörgők számára fenntartott intézmény következik, a sort pedig a román Sf. Georghe és az ukrán Hoverla Sárkányrezervátum zárja szoros versenyben. A hebridai McFusty Dragon Sanctuary-t nem sikerült besorolni, mivel zártsága miatt a szervezet tagjainak nem sikerült felmérni az ottani körülményeket, azonban úgy vélik, hogy walesi társához hasonlóan szintén a lista élén állhat. A rangsorolás egyébként anyagi támogatást jelenthet a nem túl jó körülményekkel büszkélkedő rezervátumok számára, célja elsősorban az volt, hogy a bestiavédelemmel foglalkozó szervezeteknek és adakozó családoknak megmutassa, hol is van leginkább szükség a segítségükre. 

Nincsenek megjegyzések: