2016. december 15., csütörtök

Szilveszter és az újév első napja

Babonák és hagyományok

Rohamosan közeledik a Szilveszter, ezzel együtt pedig az újév is, mi pedig mi mást kívánhatnánk, mint a legjobbakat a következő esztendőre? Ahhoz viszont, hogy tényleg minden a tervek szerint alakuljon, nem árt ismerni néhány hagyományt és babonát. Természetesen országa válogatja a szokásokat és hiedelmeket, így most elsősorban kis hazánkra koncentrálódva térnék ki ezekre.

Azt már mindannyian tudjuk, hogy Szilveszter napja az év utolsó napja, melyet mindenhol megünnepelnek, szerte a világon. A Szilveszter a keresztény hagyományokban I. Szent Szilveszter pápa ünnepe, az újév előestéje. Nagyon sokáig az újév első napja márciusra esett, csak Julius Caesar naptárreformjának köszönhetően vált január 1-je az újév kezdetévé. Ezt a napot Janus, a római kétarcú istenség tiszteletére hatalmas lakomákkal ünnepelték meg, ajándékozással egybekötve. Többek között a január hónap is róla kapta nevét. Janust tartották a városkapu és a városba való belépés oltalmazójának, ezen munkaköre azonban az idők folyamán kibővült, és ő lett a kezdet és vég istene. Szimbolikusan ez két arcán jelent meg, mint a Nap és a Hold.
Magyarországon az egész középkort felölelően december 25-től számították az újévet, a január 1-jei dátum a Gergely-féle naptárreformnak köszönhetően vált általánossá, 1691-ben pedig XI. Ince pápa tette meg ezt a napot hivatalosan és véglegesen is a polgári év kezdetének.

No de mit is kell akkor tennünk, hogy az új esztendő lehetőleg minél kevesebb kellemetlenséggel kecsegtessen?
Először fordítsunk némi figyelmet az étkezésünkre. Szilveszter napján - ahogyan január 1-jén is - tilos a baromfihús fogyasztása, mert az elkaparja a szerencsénket, ellenben javallott disznóhúst enni, hiszen a malac előtúrja a pénzt. Ezen kívül nagyon fontos, hogy lencsét, rizst vagy kölest fogyasszunk, mert úgy tartják, hogy a sok apró mag szintén a pénzt jelképezi, így tehát, ha sokat eszünk ezekből, gazdagok leszünk az újévben. Valljuk be, mindannyiunknak jól jönne pár galleon, így érdemes ezekre az apróságokra odafigyelni. Ha esetleg nem kedveljük a disznóhúst, akkor sem kell csüggednünk, ugyanis a csillogó pikkelyű hal ugyanúgy meghozza a pénzt a házhoz, mint röfögő társa.
Az északi országokban (Dánia, Litvánia) és a németeknél is erre esküsznek. Nem szabad megfeledkeznünk a gyümölcsökről sem, hiszen Kínában nagy hagyománya van például a sárga dinnyének, licsinek, igazán savanyú narancsnak és földimogyorónak, mely igazságot, őszinteséget, bőséget, összetartozást, jólétet és hosszú életet ígérnek. De fogyaszthatunk pontosan tíz szőlőszemet is, ahogy a spanyolok, olaszok, mexikóiak és brazilok teszik, azt tartva, hogyha minden szemnél kívánunk valamit, akkor jó lesz az új esztendő. Ezen kívül sok jót ígérnek még a gyűrű formájú sütemények (pl. fánk), mely annak a jelképe, hogy minden kerek egész lesz az életünkben.
Na de, hogy ne ragadjunk az étkezésnél, számos jóslás is kapcsolódik a Szilveszterhez, példának okáért a szingli lányok számára is van esély. A legegyszerűbb - és leglustább módszer -, ha belerúgnak egy disznóól oldalába, és ha a disznók röfögni kezdenek, akkor már biztos, hogy a következő évben férjhez mennek. Aki viszont teljesen biztosra szeretne menni, az apró cetlikre felírja a kívánt férfiúk nevét, akiket szívesen fogadna párjaként, majd ezeket egyesével szépen tésztába teszi, amiből aztán gombócot formál. Éjfélkor ezeket a gombócokat forró vízebe kell dobni, és amelyik először a víz felszínére kerül, abban van a leendő pár neve.
Most már tudjuk, mi az, amit szabad - és kell is! - tennünk, na de mi van a tiltólistán? Ezen a két napon például tilos bármit is kölcsönadni vagy a házból kivinni, mert az azt jelenti, hogy egész évben minden csak távozni fog. Továbbá érdemes kerülni ilyenkor a civódást és a verekedést, mert akit ezen a napon megvernek, azt bizony egész évben verni fogják...! Ha ez nem volna elég, jobb lesz, ha mindenki előre kimossa és kiteregeti szennyesét, illetve megvarrja a ruháit, mert ezeken a napokon a jóslat szerint ez egy közeli hozzátartozó halálát is okozhatja - már amennyiben hiszünk a babonákban. A falánkok számára is van egy rossz hírem: nem szabad felfalni mindent Szilveszterkor és az újév első napján, mert így az új esztendőben sem fogunk hiányt szenvedni. Ezen kívül ne hívjatok orvost, és el se menjetek hozzá, mert az azt jelenti, hogy szörnyen betegesek lesztek az évben. Ha meg is lepitek egymást valamivel, vigyázzatok arra, hogy ne adjatok ki túl sokat az ajándékra, mert még a végén bejön a babona, és rengeteg kiadásotok lesz az újévben.
S végül, de nem utolsó sorban ejtsünk pár szót az újévi fogalmakról is. Sokszor mondjuk azt az évben, "most majd jól megváltozom, leadom azt a pár kilót és kevésbé leszek szeszélyes", de vajon így is teszünk? Ezek csak kisebb ígéretek, azonban a Szilveszter varázslatos erővel bír. Aki ezen a napon kíván valamit, az bizony teljesülhet is! Ne legyenek illúzióitok, a legtöbb elégedetlenségeteknek ti magatok vagytok az okai, éppen ezért ti tehettek ellene igazán.


Nincsenek megjegyzések: