2016. február 15., hétfő

Laura Nygård: Hetsjakten/Förfallet

 

2096-ot írunk. Az Inkvizíció intézménye nagy múltra tekint vissza, de soha nem volt még olyan veszélyes, mint most. Varázstalan tudósok egy csoportjának sikerül megalkotni egy szerkezetet, ami nem csak észleli a mágiát egy meghatározott hatótávolságon belül, de megzavarni is képes, gyakorlatilag ártalmatlanná téve ezzel a használóját. A szerkezetnek köszönhetően az inkvizítorok módszeresen tizedelni kezdik a varázslók és boszorkányok sorait. Félelem és káosz uralkodik a varázsvilágban, néhány mágus azonban úgy dönt, szembenéz a végzetével és megtesz mindent, hogy megállítsa a vérszomjas ellenséget...

2015 egyik legfrissebb és legolvasottabb, kifejezetten mágusoknak írt története Laura Nygård tollából származik. A két kötetet felölelő történet 2015 májusában jelent meg a Malmö városában működő Asaläre Förlag gondozásában, és azóta is nagy sikernek örvend a varázslók körében. Angolul november óta olvasható, az első kötet Persecution, a második Downfall címmel, magyar fordítása pedig várhatóan februártól kerül kereskedelmi forgalomba a budanekeresdi Tintaszív Kiadónak köszönhetően.

Mitől is jó ez a történet? Legfőképpen magával ragadó és szórakoztató, illetve folyamatosan meglepetéseket tartogat az utolsó pillanatig fenntartva a feszültséget. Történelmi elemeket ötvöz fikcióval oly módon, hogy az eredmény teljességgel hihetőnek tűnik, ráadásul még a nézőpontok is változnak a történet során. Az első kötet, a Hetsjakten (A hajsza) nagyobb arányban épül az Inkvizíció szemszögére, megismerhetjük elveiket, céljaikat, gondolkodásmódjukat, miközben tűzön-vízen át üldözik a varázslókat. A második kötet, a Förfallet (A végzet) ezzel ellentétben a mágusok perspektívájára fekteti a hangsúlyt, különösen az ellenállók kis csoportjára, akik megpróbálnak szembeszegülni üldözőikkel és változtatni a kialakult helyzeten. A történet szereplői is változatosak. Különböző korú, nemű és társadalmi hátterű mágusokat és varázstalanokat ismerhetünk meg az események során, akik emberközeliek és könnyedén képesek érzelmek sokaságát kiváltani az olvasóból, nem csupán mindent elsöprő rajongást vagy gyűlöletet. 

Nygård ráadásul olyan mesterien alkotta meg a történetet, hogy bárki találhat benne kedvére valót, legyen a disztópiák, a science fiction, a történelemre épülő regények vagy éppen a lélekrajzok kedvelője. Néhány hideg téli estét határozottan érdemes rááldozni.  

Nincsenek megjegyzések: