2016. február 15., hétfő

Ékszerlopás Velencében


Sóhajok hídja, Velence, Olaszország. Ez a mindössze nyolc méter hosszú kőépítmény a Dózse-palotát és a börtönt köti össze, a Rio di Palazzo csatorna felett ível át. Romantikus elnevezését Lord Byronhoz kötik, a börtönbe átkísért elítéltek bús sóhajait visszhangozzák tömör falai. A múlt kísérteteinek szomorú lélegzetét azonban elnyomja a helyiek és a városba érkezők mindennapi, eleven nyüzsgése, nem is beszélve a farsangi időszakról. A mostani Velencei Karnevál, bár ugyanolyan színes és pazar élményül szolgált a résztvevők számára, mint évszázadok óta mindig, ám olykor akadnak kellemetlenségek. Idén például egy tolvaj vegyült a mulatók közé.


Ahogy azt minden idelátogató varázsló pontosan tudja, Velence mágusok lakta utcájába úgy juthat el, ha gondolájával áthalad a már említett hídnevezetesség, a Ponte dei Sospiri alatt, közben a börtön falán pálcájával rápöccint a megfelelő téglára és sóhajt egyet. Ekkor rögtön jobbra egy új csatorna nyílik, a barátságos Calle della Luce. Idén is vásár, utcazene, tűzzsonglőrök, káprázatos maskarák, farsangi vigadalom fogadta a vízen érkezőket.


Az egyik tehetős helyi máguscsalád a karneváli időszak hétvégéinek mindegyikén álarcos bált tartott impozáns, palotaszerű házában. Utolsó este történt meg a baj. Először csak egy, aztán még egy, aztán egyre több és több előkelő vendég kereste fel aggodalmaskodva a házigazdát azzal, hogy ellopták tőle nyakékét, karperecét, fülbevalóját. A teljes káosz akkor ütötte fel a fejét, mikor a károsultak egymást kezdték gyanúsítani: "Azután tűnt el a nyakláncom, miután vele táncoltam. Igen, ő volt, felismerem a maszkjáról." - hangzott minden egyes vád nagyjából eképpen.


A helyszínre érkező aurorok a panaszok nyomán hamar rájöttek a mesteri fondorlatra: az ékszertolvaj egy olyan álarcot viselt, amely folyton változtatta megjelenését. Egy-egy tánc alatt mindig rögzítette az adott partner maszkjának képét, amelyet aztán a partnerváltáskor öltött magára. Így történhetett, hogy míg a vendégek egymásra mutogattak, a tolvaj könnyedén kereket oldhatott. Az olasz aurorok nagy erőkkel keresik az arcátlan, arctalan elkövetőt.

Nincsenek megjegyzések: