2015. október 15., csütörtök

Kreatív vizsgák

Szerencsére - vagy sajnos - a tanárok idén sem unatkoztak, már ami a vizsgaidőszakot illeti, így lehetőségünk nyílik megmutatni nektek a legkreatívabb és legeszementebb válaszokat, melyeket ti adtatok a feltett kérdésekre. Reméljük, végül mind sikeresen zártátok az előző tanévet!

•  Várffy-Zoller Róbert - Művészetek
Írd le a kedvenc művészed életrajzát!
Várffy-Zoller Róbert világhírű életművész, polihisztor Sopronban született, 1997. március 20-án. Megszámlálhatatlan érdemei között tartják számon a vandalizmus művészi szintre emelését.
Várffy-Zoller születésétől fogva gondos neveltetésben részesült, varázsképessége nagyon korán megmutatkozott, hét éves korától már magánórákat is vehetett a varázsvilág legfontosabb alapismereteiből. Első ismert alkotása egy kék színű váza több száz darabra történő összetörése. A darabok ma megbecsült ereklyék, közülük hármat a soproni Várffy-Zoller Róbert Múzeum őriz.
Iskolai tanulmányait Németországban kezdte, bár két év után kicsapták, mégis termékeny két évről beszélhetünk, rengeteg kiemelkedő mű született ebben az időszakban. Az iskola legféltettebb kincse a puszta kézzel betört illemhelyiség ablak, melyet évente több tízezer zarándok keres fel. Kevés olyan alkotás maradt fenn ugyanis, melyet nem pálca, hanem a művész fizikai ereje hozott létre.  
Németország után Várffy-Zoller a magyarországi Bagolykő Mágustanodába került, művészi pályája is itt teljesedhetett ki igazán. Kikristályosodtak alkotói alapelvei, melyek közül a legfontosabbak a kék szín elutasítása, a zöld szín dominanciája, valamint az egocentrizmus. Fő inspirációs forrásának az állandó ellenségkép megléte tekinthető, így amikor sikeresen leszámolt a lényegében múzsájának tekinthető Hegyi Nikolettával, rövid alkotói válságba került.  A gödörből a sportban elért sikerei segítették ki, mely egyúttal ihlettel is szolgált számára. A Magyar Nemzeti Kviddicsmúzeumban őriznek egy gurkót, melyet Várffy-Zoller az ellenfél kviddicsjátékosának fején zúzott apró darabokra, miután az illető édesanyja hogyléte felől érdeklődött vulgáris stílusban. Említésre méltó továbbá az a szétmarcangolt kvaff, melyet a művész a bajnoki cím megszerzése után zabolázatlanul feltörő euforikus örömében szaggatott apró darabokra.
Egyedülálló alkotásnak számítanak a Madagaszkáron őrzött bungalóromok, melyek meghozták a nemzetközi hírnevet Várffy-Zoller számára. A mester ekkor már tanítványokat is foglalkoztatott, így a monumentális alkotás nem kizárólag az ő érdeme, bár e jelentéktelen tényt igazából nyugodtan elhanyagolhatjuk.        
Várffy-Zoller tevékenységét kortárs rosszakarói részéről számtalan kritika érte, azonban utólag mindig kiderült, hogy méltatlanul támadták, így most már az egész világ egységesen dicsőíti. Sokan egyenesen a történelem legnagyobb művészét látják benne, nem alaptalanul.


•  Szendrei Ella - Mágikus sporteszközök
Írja le álmai seprűjének jellegzetességeit. Hogyan nézne ki, milyen extrákkal lenne felszerelve, találjon ki rá egy márkát! Csak a képzelete szabhat határt! Hagyok elég helyet a feladat alatt, így nyugodtan le is rajzolhatja ha kedve tartja.
Álmaim seprűje olyan csuda lenne, hogy csak na! Ezzel majdnem el is mondtam mindent, de azért inkább kifejtem, mert biztos nem tetszik a fejembe látni.
Szóval - ahogy a rajzból is látszik, ami ott van lent - a cirok a végén égő narancsszín lenne, tudja, olyan, amilyen a hajam is volt régen, de amilyen most már nem. És miközben nyilvánvalóan minden seprűnél gyorsabban száguldanánk vele, még sárgásan fénylene is, azt a hatást keltve, mintha egy nagy láng lenne az egész, és nem is cirok. Akár füstölhetne is, bár lehet, hogy attól az elképesztő sebességtől amúgy is lángra kapna, de az már nem annyira lenne jó, szóval inkább tűzálló bűbájjal lenne kezelve az egész a biztonság kedvéért.
És mivel ilyen elképesztően gyors, a hagyományos kapaszkodók már kevesek is lennének hozzá, a párnázó bűbáj mellé ragasztó bűbáj is lenne rajta, hogy a játékos, aki ráül, kábé rácuppanjon a seprűre, és amíg az nem lassul le egészen, addig ne is eressze el.
Ez azért is lenne állati jó, mert így két kézzel is lehetne kapkodni a kvaff meg a többi laszti után (a gurkó után nem, azt kapja el valaki más), és közben lábbal sem kéne úgy szorítani a seprűt, hogy görcsbe álljunk.
Valami irtó kemény, de rugalmas fából volna, hogy ha netán frontálisan ütközünk a földdel, akkor se törjön el, de azért vissza is pattanjunk, mert földbe fúródni nem lehet kellemes élmény. Valószínűleg kéne rá egy vészhelyzeti lecuppantástalanító is, hogy ilyen esetekben mégse maradjunk a seprűre ragadva. Ehhez mondjuk meg kéne a a nyél végét fogni és fel-le húzogatni rajta a kezünk, és akkor eleresztene minket (persze lehet, hogy egy gomb, vagy kar is megtenné).


Azt hiszem, szerényen úgy keresztelném el, hogy Tűzella. Meg sorozatszám. Persze rögtön kétezerrel kezdve, mert az a dívó.
Ja és olcsó is lenne, hogy mindenki Tűzella 2000-rel repüljön!


•  Révész Kornél - Önismeret
*A vizsgára minden diák pontosan érkezik. Lepakolnak a padokra, mindent gondosan kihelyezve maguk elé, hogy a puskázásnak még a gyanúja se merülhessen fel, majd helyet foglalnak, szépen, gyakorlottan, azonos távolságokra egymás mellett...
Kivéve egyet, akinek a horkolását a navine toronyból is hallani. Kornél édesdeden fordul át jobb oldaláról a bal oldalára, a takarót a lába alá gyűrve. Az ébresztőóra erőtlen, nyekergő hangja épp csak megzavarja a szoba -viszonylagos- csendjét, többre nem igen képes, miután a reggeli félálomban reflexből vágták a falnak.
Valaki ma nem fog vizsgázni.*


•  Mihael Gérard Saint-Venant - Bájitaltan
Írjon rövid szerepjátékot vagy elbeszélést: A bájitalfőzés nehézségei címmel!
Agresszív kismalac a vasútállomáson...
-Egy retúr jegyet kérek!
-Hova parancsolja?
-Oda-vissza!!


•  Várffy-Zoller Róbert - Bájitaltan
Milyen szakirodalmakat olvasott az idén, és mit tanult belőle?
Az összes szakirodalmat elolvastam, a kötelezők és az ajánlottak mellett önszorgalomból is rengeteg egyéb, bájitaltanról szóló könyvet tanulmányoztam. Szeretném itt is megköszönni drága jó könyvtárosnőnk, Gryllus Matilda önzetlen segítségét, aki lehetőséget biztosított számomra, hogy éjszakákba nyúlóan a könyvtárban lehessek kedvenc bájitaltan könyveim társaságában.
A rengeteg könyv közül mégis van egy, mely különösen a szívemhez nőtt. Ez pedig a mélyen tisztelt tanár úr által írt, több kiadást megért, folyamatosan aktualizált Bájitaltan című mű. A mű, mely mellett minden más bájitaltanról szóló könyv elhomályosul, köszönhetően a szerző hatalmas tudásának, tapasztalatának, és legendás hírű pedagógia érzékének. A mű, melyből nemzedékek ismerték meg és szerették meg a bájitaltant. A mű, mely csak a tanár úr közismert szerénysége miatt nem szerepel az olvasmánylistánkon, holott minden magára valamit is adó varázsló és boszorkány könyvespolcán megtalálható.
Kár is lenne, hogy akár csak röviden is, de ismertessem a Bájitaltan című monumentális munkát, hiszen úgysem érhetek fel ahhoz a hatalmas szellemi teljesítményhez, mely megalkotta. Eredetiben kell olvasni és érezni, ahogy a szavak nem csak elménket, de szívünket is megérintik. Mindent, tényleg mindent megtudhatunk a bájitaltanról, és ez többet mond mindenféle silány ismertetésnél, hevenyészett "mit tanultam belőle" típusú tartalmi összefoglalónál. A teljesség kedvéért, és lezárásképp álljanak itt a könyv legújabb kiadásának bibliográfiai adatai.

Sebastian Gérard Felagund: Bájitaltan. 63. bővített kiadás. Budanekeresd, Magyar Varázslatos Könyvkiadó. 2014. 4654 p.


•  Boglár Gréta - Medimágia
Milyen hiányosságai, gyenge pontjai lehetnek ennek a kategorizálásnak? Említs a tananyag alapján kettőt! Saját véleményed alapján mennyire állja meg helyét napjainkban ez a felosztás, milyen kategóriákat lehetne ehelyett/emellett felállítani?
Hiányosság és gyenge pont egyben, hogy az állati eredetű orvosságok, illetve kutyult cuccok nincsenek említve, márpedig ezeknek is van gyógyhatásuk. Illetve nincsenek benne a gyógyító kristályok és a biorezonanciás készülékek, úgyhogy napjainkban nem igazán alkalmazható csak ez a hármas fogat. Mellesleg gyógyhatása van a cicasimogatásnak és a kutyabújásnak is, ez bizonyított tény!


•  Szentmihályi Norbert Dávid - Ragálytan
A feladat a kreativitását teszteli. Írjon egy 10-15 mondatos szösszenetet egy híres gyógyítóról/kuruzslóról, bárkiről, aki embereken segített a varázsvilágban. Röviden mutassa be életét, illetve azt is fogalmazza bele, miért ismert a neve az utókor számára is! (Feltalálás, híres varázsló meggyógyítása, bármi, ami kipattan a fejükből.)
Kurlovánszki Rezsnyevic a varázsvilág legrosszabb kuruzslója volt. Gyógynövényeit olcsón és jövedelmező áron adta el egyszerű embereknek, akik nem meglepő módon józan paraszti tudásuk hiányában belehaltak egyszeri, ám hatásos kezeléseibe. Legismertebb története a második világháború idejébe nyúlik vissza, mikor a már használhatatlan és megromlott bájitalokat az amerikaiaknak akarta eladni, de összekeverte a németekével. Bizonyos információk szerint Rezsnyevic akkora lúzer volt, hogy magát Hitlert is ő ölte meg. Manapság ritkán találkozni vele, járókerettel közlekedik a muglik egyik közkedvelt eszközén, a 3-as metrón, ott próbálja eladni fonnyadt füveit, melyet mások tudatmódosítás céljából vásárolnak meg tőle. Az idős krapek rendszeresen csempész - természetesen jótékony céllal - különböző bájitalokat a gyanútlan buliban szeletelők italába, ezzel extra hatást elérve: bájitalainak többsége etil alkohol kompatibilis, így végeredményképp rózsaszín pelyhes Duracell-nyulakat állít elő különösebb erőfeszítés nélkül. A legutóbbi metrótűz alkalmával - merthogy az a tragacs, amin közlekednek a varázstalanok rendszeresen kigyullad - elégetett egy halom gyógynövényt, melyek hallucinogén hatásúak. Mondanom sem kell, hogy a nép teljesen beállt tőle, a rendőri vallomásokban pedig sárkányokról és indiánokról beszéltek, de akadt olyan is, aki Slash-t (mármint a gitárost) összekeverte Flash-el (Marvel képregények szuperhőse). Hogy ők hogyan kerültek a képbe, nem tudni. Kurlovánszki úr a mai napig jó kedélyűen árulja megviselt portékáját, leginkább az említett földalatti vonalon, azonban a vásárlás nem javasolt!


•  Szentmihályi Norbert Dávid - Ragálytan
Írjon egy szerepjátékos hozzászólást a karaktere szemszögéből! Nem kell kifejezetten hosszú, de igényes munka legyen, ha kérhetem. A hozzászólásban írjon le egy élethelyzetet, amelyben hasznosítani tudja az idén tanultakat! (Vagy akár hogy nem tudja hasznosítani.) Minél több kreativitás, annál több pont.
Először is szeretném tudni, hogy mit jelent a szerepjáték kifejezés? Tiltakozom! A tananyagban nem szerepelt ilyen, sem ehhez hasonló fogalom, így a tanárnő lehetetlent követel tőlem. Alapvető feltétel, hogy a témaválasztásnak ismertnek kell lennie, mert ha már teljesen el nem ítélhető módon nem kapjuk meg a válaszokat, legalább annyival megtisztelhetnének minket, hogy olyan kérdést tesznek fel, amire tudunk válaszolni. A hozzászólás is nagyon különös nekem, mert hát a válaszommal eleve hozzászólok a vizsgához. Nem kell külön kérni, így Ön megint rossz feladatot adott, de sebaj. Szóval kreativitás.
A szerepjáték olyan újraélesztéssel kapcsolatos cselekmény, melyet az élő és lélegző személy végez a másik - optimális esetben - élő személyen (különben halottnak a csók...), aki nem kap levegőt. Ajkaikat egymáséira tapasztják és a WC pumpa nevezetű szívő nyomó mozdulattal oxigénnel dúsított levegőt juttatnak az eszméletét elvesztett szerencsétlen testébe. Ha a cselekmény sikerrel zárul, mindkét fél mosolygó arccal távozik a baleset helyszínéről. Ha nem, akkor a bordatörő néven ismert ütvefúró mozdulattal igyekeznek az áldozat szívét moccanásra bírni. Ez már a szerepjáték egy magasabb fokozata, amit senki se próbáljon ki otthon! Ez a módszer a kannibáloktól ered, akik lusták voltak rudat használni a nyárshoz, a bordák szolgálták ezt a funkciót. Ma már nem esznek emberi szívet sehol - kivéve, ahol igen.
Amennyiben egyik módszer sem alkalmas, a hullát érdemes nyom nélkül eltüntetni. Ez történhet ásás és vízbe dobás nyomán, de nem ritka a porlasztás sem. Utóbbinak előnye, hogy a boncolást legfeljebb a pirotechnikusok végezhetik el, merthogy a hamuval még a régészek se tudnak mit kezdeni, az is biztos. A sikeres börtönkerülésnek három alapvető feltétele van: a jó rejtekhely, a szemtanúk mellőzése és a szerepjáték kellő szintű ismerete.
Ha nem miattad nem kap levegőt, csak akkor használd a lélegeztetést, ha miattad, ujjaid segítségével felgyorsíthatod a folyamatot. Hogy a nyomokat elkerüld, használhatsz vizet és füstöt is, de a legegyszerűbb a légszomj okozása. Ettől függetlenül ne próbáld ki otthon, mert Dwayne megtalál!


•  Mihael Gérard Saint-Venant - Életvitel
Gyűjts minimum 5 képet az élethosszig tartó tanulással kapcsolatban!



•  Szendrei Ella - Repüléstan
Ezúttal válaszok helyett kérdésekre leszek kíváncsi. A megadott válaszok alapján kell rájönniük, hogy mi lehetett az eredeti vizsgakérdés.
4. Igaz.
5. Hamis, kb. 30 centiméter.
6. Igaz.  
9. Igaz.
10. Hamis, csak kesztyűben.
4. Ez a teszt nem is olyan vicces.
5. A tanár úr "varázspálcája" elég kicsi.
6. Az előbb hazudtam.
9. Tök jól kviddicseztem.
10. Lehet csupasz kézzel fogdosni mandragórát (de ez hogy jön ide?)


•  Várffy-Zoller Róbert - Vámpírológia
Mi a különbség a vérfarkasra és a vámpírra vonatkozó záradék között?
A legfontosabb különbség, hogy az egyik záradék a vérfarkasokra, a másik pedig a vámpírokra vonatkozik kizárólag. Eltérés van a záradékok mondatainak számában, a vérfarkasokra vonatkozó záradékban 23, míg a vámpírokra vonatkozóban 27 mondat található. Nem egyértelmű, ezért fontos kiemelni, hogy a szavak számában is különbség mutatkozik, a vérfarkasok záradékában 514 szó, a vámpírok záradékában 644 szó található. Még jelentősebb eltérés mutatkozik a betűk számában, a vérfarkasok záradéka 6813 betűt, míg a vámpírok záradéka 9754 betűt tartalmaz. Végezetül említésre méltó még, hogy a vérfarkas záradékot 88%-os, a vámpír záradékot 69%-os támogatással fogadták el a Varázslótanácsban.  

Nincsenek megjegyzések: