A tavasz is megérkezett végre immár teljes valójában. Ez pedig egyet jelent a zöldségekkel és gyümölcsökkel, melyek ellepik a piacokat, boltokat. Na de mit is kezdjük ezekkel a finomságokkal? A következőkben három salátának a receptjét szeretném megosztani veletek. Remélem elkészítitek őket, és annyira fogjátok szeretni, mint amennyire én szeretem.
Eredeti görög saláta
Hozzávalók:
4 db paradicsom
1 db kígyóuborka
4 kis fej lilahagyma
2 nagy marék olívabogyó
125 g feta sajt
4 ek olívaolaj
1,5 tk citromlé
1 púpos tk bazsalikom
Elkészítés:
- Először egy tálban összekeverjük az olívaolajat, a citromlevet és a bazsalikomot. Ebből lesz a saláta alapja, azaz az öntet. Ezt egy órára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.
- Amíg az öntet hűl, addig mi folytathatjuk a saláta többi részével. A paradicsomot, uborkát és a hagymát apró kockákra vágjuk, majd a kimagozott olívabogyót is hozzáadjuk. Én személy szerint az olívabogyót is mindig félbevágom, de ez ízlés kérdése. A fetasajtot kis kockákra vágjuk, és a zöldségekhez adjuk.
- Kivesszük az öntetet a hűtőből, és a salátára öntjük, majd nagyon óvatosan összekeverjük.
- Tálalás előtt még 2 órát hűtjük, és készen is vagyunk.
Brokkolisaláta
Hozzávalók:
1 db brokkoli
2 fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
néhány szem olívabogyó
tejföl
mustár
majonéz
só, bors, bazsalikom, oregano
Elkészítés:
- A brokkolit feltesszük főni, de még mielőtt túl puhára főne, levesszük a tűzről. A lényeg, hogy még kicsit roppanós legyen. Ezután felvágjuk.
- Amíg a brokkoli fő, addig elkészítjük az öntetet: tejfölt, mustárt és a majonézt ízlés szerint adagoljuk, majd összekeverjük és fűszerezzük.
- Vékony csíkokra vágjuk a lilahagymát és a fokhagymát. Az olívabogyót félbevágjuk, majd az öntethez adjuk, és alaposan elkeverjük. Ezt követi a felvágott brokkoli, melyet szintén belekeverünk az öntetbe, de immár sokkal óvatosabban, hogy ne törjön össze.
- Tálalás előtt 2 órára hűtőbe tesszük.
Vaníliás gyümölcssaláta
Hozzávalók:
1 citrom kifacsart leve
3 dl víz
vaníliás cukor
cukor ízlés szerint (2-3 ek)
2 narancs
1 alma
1 körte
2-3 kivi
2 banán
4-5 kisméretű mandarin
1 doboz őszibarack befőtt
pár szem szegfűszeg
Elkészítés:
- Egy nagyobb üvegtálba öntjük a vizet, belekeverjük a citromlét és a cukrot. Beletesszük a vaníliát és a szegfűszeget. Hozzáöntjük a barackkompót levét, így megkapjuk a gyümölcssalátánk levét.
- A gyümölcsöket megtisztítjuk/meghámozzuk, feldaraboljuk, majd óvatosan beleforgatjuk az elkészített lébe. A banánt tegyük bele utoljára, hogy ne törjön meg.
- Tálalás előtt néhány órára hűtőbe tesszük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése