2014. április 15., kedd

Bogolyfalvi hírek

Ebben az új rovatban elsőként a Bogolyfalvi Tanács által rendezett programokról lesz szó, amelyekből rögtön kettőt is szeretnék ismertetni a kedves olvasókkal. Természetesen mindkettőre sok szeretettel várunk minden kedves lakost, diákot, tanárt, házimanót, sellőt, de egy-két nosztalgikus pillanatot még a kísértetek is velünk együtt élvezhetnek.


Elsőként hónap közepén, 2014. április 12.-én este 17:30-tól kerül megrendezésre Dobrai Vanda ötlete alapján egy 1920-as évekbeli bál, amelynek a Bérczes Rezidencia*** ad otthont. Megjelenés korhű öltözetben!

Hogy mit érdemes tudni erről a korról?
Az első világháború utáni évtizedet leginkább a szesztilalom, valamint a jazz térhódítása jellemezte. A háborús viszontagságok után divatba jött a fiatalság, az ifjú hölgyek merészebben öltözködtek, valamint erősen sminkelték magukat, ezzel megbotránkoztatva az idősebb generációt. A divat nélkülözhetetlen elemei voltak a „V”, a kerek, valamint a csónak kivágású ruhák, amelyeket gyakran rejtettek szőrme alá. Az estélyi ruhákat jellemezték a rojtok, a flitterek, a gyöngyök és a hímzések, mindehhez a nélkülözhetetlen mély hátkivágás és a boka és térd között váltakozó szoknyahossz tartozott. Kellékek közé tartozott a hajpánt, a bizsu és a „cloche” kalap, ahogyan a napernyő és a turbán is. A férfiaknál divattá váltak a különböző színű zakók, dupla soros gombolással, és divat lett a flanel nadrág is. Az urak a hajukat zselével formázták, középen választották el, és szorosan oldalra fésülték. Nagy szerepet kaptak elengedhetetlen kellékként a nyakkendők is. A partik dekorálását a túlzott elegancia, a giccs jellemezte.

Másodikként a május elsején megrendezésre kerülő Bogolyfalvi majálisra invitáljuk a kedves olvasókat, melyen az egész család, baráti társaság számára kínálunk programokat a falu központjában. Bővebb információkat találhatnak a hamarosan kikerülő plakátokon.

Sok szeretettel várunk mindenkit!

Nincsenek megjegyzések: