Nem kell cukrászmesternek lenned ahhoz, ha egy kis karácsonyi sütivel
dobnád fel az ünnepeket. A Karácsony már éppen elmúlt, de a következőig
legalább lesz időd kísérletezni azzal előre, amit mi a kis
boszorkánykonyhánkban összeütöttünk idén. Ha pedig kedvet kaptál bevált
receptünkhöz, akkor akár még egy baráti sütisütögetést is szervezhetsz
mellé majd a soron következő Karácsonyra, remek szórakozási lehetőség
lehet még belőle.
Ma már bármelyik boltban kapni előre
elkészített mézeskalácstésztát, ha nem bajlódnál a tésztagyúrással. Csak
kivágnod kell a formákat és megsütni, aztán máris jöhet a móka és
kacagás. Sosem próbáltál még mágikus sütibevonót? A vanília-esszencia
mellé keverj egy kis mágikus csillámport is, egy löttyintésnyi
színeváltó bájitalt vagy egy kiskanálnyi mézesmázas lekvárt, és mindenki
garantáltan remekül fog szórakozni.
Ha mégis magad készítenéd el a pihepuha mézeskalácstésztát, akkor
szükséged lesz hozzá fél kg lisztre, 3 darab tojásra, fél kanál
szódabikarbónára, egy csomag mézeskalácshoz való fűszerkeverékre az
egyszerűség kedvéért (vagy ízlés szerint fahéjra, szegfűszegre és citrom
reszelt héjára), 25 dkg cukorra, 10 dkg virágmézre és 6 dkg vajra.
Kavard össze a száraz alapanyagokat, add hozzá a vajat, a mézet és az
enyhén felvert tojásokat, majd gyúrd össze és konyharuhával letakarva
hagyd pihenni másnap reggelig szobahőmérsékleten. Sütés előtt gyúrd át
újra, míg a tészta sima nem lesz. Lisztezett felületen nyújtsd vékonyra
és vágd a kívánt formákra. Előmelegített sütőben 185-195 fokon süsd
aranybarnára.
Kísérletező kedvű, bátor olvasóinknak pedig itt a fent említett mágikus
adalékok receptje is, amennyiben valaki otthon szeretné elkészíteni
mindezt vendégei szórakoztatására.
A színeváltó bájitalhoz szükséged lesz 3 darab pikkelyre egy egyszarvú
kaméleontól, friss harmatra, levendulára ízlés szerint, három darab
málnalevélre (bármilyen jó, de a kanadai a legideálisabb) és
juharszirupra. A folyékony hozzávalókból főzz sűrű szirupot, vágd apróra
a többi hozzávalót, add a sziruphoz, főzd másfél órán át lassú tűzön,
majd ha kihűlt, szűrd át. A jól elkészített bájital sűrű, aranyszínű,
jól zárható üvegcsében tartandó. Krémekhez hozzáadva viszont
folyamatosan változik a színe. A krémhez hozzáadott cukor mennyisége
befolyásolhatja a szín élénkségét, minél többet teszel bele, annál
intenzívebb lesz a szín.
A mágikus, ehető csillámhoz nincs is
másra szükséged, mint nádcukorra és az éppen elkészített színeváltó
bájitalra. Egy tálban kavard össze a két hozzávalót, majd
előmelegített sütőben 180 fokon süsd 7-9 percig. Ne felejtsd a sütőben,
mert a cukor megolvad. Ha kihűlt a massza, törd össze és tárold száraz,
hűvös helyen.
Ha mézes-mázas lekvárt készítenél,
vegyél hozzá fél kg hamvas szedret és fél kg málnát, akácmézet, fél
maréknyi mézgát, szükség szerint vizet, kiskanálnyi szétzúzott
sellőpikkelyt és ízlés szerint lángnyelv whiskey-t. Fontos, hogy a
tökéletes eredmény érdekében csakis akácfából készült fakanállal
kavarandó és üstben készül igazán finomra. Az előkészített hozzávalókat -
a whiskey-t kivéve - tedd egy üstbe, öntsd fel annyi vízzel, hogy
ellepje, majd erős lángon forrald fel. Amint felforrt, kis lángon főzd
tovább két órán át, folyamatosan kevergetve az óra járásával ellentétes
irányba, míg lila színt nem ölt. Töltsd bele a whiskey-t, kavargasd még
húsz percig, amíg bugyogni nem kezd, majd öntsd befőttesüvegbe és tárold
hűvös helyen. Óvatosan adagold. Még a legmogorvább családtagot is
kedvessé teszi egy-két óra erejéig.
Kellemes konyhatündérkedést kívánok mindenkinek!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése