2023. január 15., vasárnap

Varázslatos karácsonyi receptek

Nem kell cukrászmesternek lenned ahhoz, ha egy kis karácsonyi sütivel dobnád fel az ünnepeket. A Karácsony már éppen elmúlt, de a következőig legalább lesz időd kísérletezni azzal előre, amit mi a kis boszorkánykonyhánkban összeütöttünk idén. Ha pedig kedvet kaptál bevált receptünkhöz, akkor akár még egy baráti sütisütögetést is szervezhetsz mellé majd a soron következő Karácsonyra, remek szórakozási lehetőség lehet még belőle.  

Ma már bármelyik boltban kapni előre elkészített mézeskalácstésztát, ha nem bajlódnál a tésztagyúrással. Csak kivágnod kell a formákat és megsütni, aztán máris jöhet a móka és kacagás. Sosem próbáltál még mágikus sütibevonót? A vanília-esszencia mellé keverj egy kis mágikus csillámport is, egy löttyintésnyi színeváltó bájitalt vagy egy kiskanálnyi mézesmázas lekvárt, és mindenki garantáltan remekül fog szórakozni. 


Ha mégis magad készítenéd el a pihepuha mézeskalácstésztát, akkor szükséged lesz hozzá fél kg lisztre, 3 darab tojásra, fél kanál szódabikarbónára, egy csomag mézeskalácshoz való fűszerkeverékre az egyszerűség kedvéért (vagy ízlés szerint fahéjra, szegfűszegre és citrom reszelt héjára), 25 dkg cukorra, 10 dkg virágmézre és 6 dkg vajra. Kavard össze a száraz alapanyagokat, add hozzá a vajat, a mézet és az enyhén felvert tojásokat, majd gyúrd össze és konyharuhával letakarva hagyd pihenni másnap reggelig szobahőmérsékleten. Sütés előtt gyúrd át újra, míg a tészta sima nem lesz. Lisztezett felületen nyújtsd vékonyra és vágd a kívánt formákra. Előmelegített sütőben 185-195 fokon süsd aranybarnára. 
 
 
Kísérletező kedvű, bátor olvasóinknak pedig itt a fent említett mágikus adalékok receptje is, amennyiben valaki otthon szeretné elkészíteni mindezt vendégei szórakoztatására. 

A színeváltó bájitalhoz szükséged lesz 3 darab pikkelyre egy egyszarvú kaméleontól, friss harmatra, levendulára ízlés szerint, három darab málnalevélre (bármilyen jó, de a kanadai a legideálisabb) és juharszirupra. A folyékony hozzávalókból főzz sűrű szirupot, vágd apróra a többi hozzávalót, add a sziruphoz, főzd másfél órán át lassú tűzön, majd ha kihűlt, szűrd át. A jól elkészített bájital sűrű, aranyszínű, jól zárható üvegcsében tartandó. Krémekhez hozzáadva viszont folyamatosan változik a színe. A krémhez hozzáadott cukor mennyisége befolyásolhatja a szín élénkségét, minél többet teszel bele, annál intenzívebb lesz a szín.

A mágikus, ehető csillámhoz nincs is másra szükséged, mint nádcukorra és az éppen elkészített színeváltó bájitalra. Egy tálban kavard össze a két hozzávalót, majd előmelegített sütőben 180 fokon süsd 7-9 percig. Ne felejtsd a sütőben, mert a cukor megolvad. Ha kihűlt a massza, törd össze és tárold száraz, hűvös helyen.

Ha mézes-mázas lekvárt készítenél, vegyél hozzá fél kg hamvas szedret és fél kg málnát, akácmézet, fél maréknyi mézgát, szükség szerint vizet, kiskanálnyi szétzúzott sellőpikkelyt és ízlés szerint lángnyelv whiskey-t. Fontos, hogy a tökéletes eredmény érdekében csakis akácfából készült fakanállal kavarandó és üstben készül igazán finomra. Az előkészített hozzávalókat - a whiskey-t kivéve - tedd egy üstbe, öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje, majd erős lángon forrald fel. Amint felforrt, kis lángon főzd tovább két órán át, folyamatosan kevergetve az óra járásával ellentétes irányba, míg lila színt nem ölt. Töltsd bele a whiskey-t, kavargasd még húsz percig, amíg bugyogni nem kezd, majd öntsd befőttesüvegbe és tárold hűvös helyen. Óvatosan adagold. Még a legmogorvább családtagot is kedvessé teszi egy-két óra erejéig.

Kellemes konyhatündérkedést kívánok mindenkinek!


 

Nincsenek megjegyzések: