2020. november 15., vasárnap

Virág nyelvleckék 6.

Különleges, trópusi megjelenésével és sokszínűségével az orchidea mindig elkápráztatja az embereket. A luxus, a vágy, a női nemi jelleg, és a kifinomultság jelképének tekintik. Műveltséget és tudást
társítanak hozzá, emellett azt is tartják róla, hogy aki kapja, hódolatot érdemel. Ritka és egyedi szépsége a szerelem és a szép hölgyek virágává tette, Kínában azonban a gyerekek jelképe. Érett bájt, hosszú életet, ugyanakkor bujaságot is kifejez. A keleti kultúrákban a gyöngédséggel azonosítják, és a házasság huszonnyolcadik évfordulóján ajándékozzák. Ha orchideát adunk, akkor annak a nőnek, vagy férfinak a kulturáltságát, intelligenciáját és ízlését is nagyra becsüljük, ezért szülőknek és tanároknak egyaránt ideális ajándék lehet. Az orchidea a 19. században még a gazdag emberek egyik kiváltságának számított, mára azonban az egyik legnépszerűbb virággá lett világszerte. Számtalan fajtában és színben kapható, de ezek egymástól jelentéstartalomban alig különböznek. Egyértelműen a csodálatot lehet vele kifejezni, mintha általa azt mondanánk: „Álomszép vagy!”. Fiatal lányoknak nem illik adni, de amennyiben vendégségbe vinnénk, ahol hölgy is van, ez a legideálisabb választás. Első randevúra sem célszerű ezt vinni, mert elég kellemetlen egy cserép virággal a kezében ülnie szívünk választottjának a moziban.


Egyszerűségében rejlik szépsége, a szegfű nem hivalkodó virág, mégis a legtöbben ismerik, mostanság azonban méltatlanul mellőzötté vált. Illata tartós és jellegzetes. A római mitológia Jupiter attribútumai közt tartja számon. A középkorban az állhatatos szerelem, a házasság, és a hűség szimbóluma volt. A magyar népművészetben öt és hét szirommal ábrázolták és a férfit jelképezte. Szimbóluma még az elragadtatásnak, a megkülönböztetésnek, az isteni szeretetnek, a világi szerelemnek, az életörömnek, a hiúságnak és a Passiónak, azaz Krisztus kereszthalálának. A januári hónap virága, a szeszélyesség és a komoly szerelem egyként kötődik hozzá. Spanyolország nemzeti virága, míg a francia katonák a bátorsággal azonosították, emellett politikai pártok is választották jelképükül. A tiszta anyai szeretet is hozzá köthető. Ha fehér a szegfű akkor az anya már elhunyt, míg ha vörös, abban az estben még életben van. Egy nő a hajába tett szegfűvel elutasítását, míg a kebelére tűzöttel elfogadását tudja kifejezni. A mexikói őslakosok hite szerint a szegfű a halottak virága, és hazánkban is sok sírra kerül belőle csokor vagy koszorú fehér színváltozatából. Azonban a sok különböző szín, melyben létezik, eltérő jelentéstartalommal rendelkezik. Ezek a teljesség igénye nélkül a következők:

  • Bíbor: szeszély, változó érzelmek
  • Fehér: ártatlanság, tiszta szerelem, Passió
  • Piros: világi szerelem, életöröm és hiúság
  • Rózsaszín: „soha nem foglak elfelejteni”, hűség
  • Sárga: „csalódtam benned”, visszautasítás
  • Vörös: „érted vérzik a szívem”, mély csodálat
  • Zöld: Szent Patrik nap, saját nemünkhöz vonzódás
  • Cirmos: teljes elutasítás
  • Lila: csintalanság, játékosság




Nincsenek megjegyzések: