2020. november 15., vasárnap

Szellemkastélyok nyomában

 Tudjuk, hogy léteznek, hisz a Roxfortban is összefuthattál már Hisztis Myrtillel, s egész biztos, hogy már a Bagolykőn is láttál kísértetet! Na de vajon hány olyan kastély lehet szerte a Földön, ahol még fellelhetőek kedves, vagy akár gonosz szellemek? Egy kis kastélytúrán vettünk részt, íme néhány olyan építészeti csoda a nagyvilágból, ahol a turisták és helyiek váltig állítják, hogy ők bizony már láttak lidércet!


Leap kastély, Írország

Kezdő helyszínünk a csodálatos Írországba kalauzol bennünket, itt éltek annak idején a kelták, s tőlük eredeztethető a Halloween ünnepe is. Ezen a földön lelhető fel a csodálatos Leap kastély, amely valamikor a XIII. és XV. század közötti időszakban épült, s melynek számos lakója volt az évek során. Ebben a kastélyban élt az O’Carroll klán, akik a klánon belüli hatalomért folytattak egymással harcot. Állítólag vacsoravendégeik gyakran végezték mérgezett étkük felett, ám ennél is érdekesebb a történet, mely az O’Carroll testvérekről szól. A legenda szerint egyikük kardot ragadott, s hátba szúrta vele pap testvérét, miközben az misét tartott a kastély kápolnájában. Ezt a helyiséget azóta csak Véres kápolnaként emlegetik, s azt mondják, hogy a tiszteletes éjszaka kísért a templomban. Nem túl szép történet, igaz? Mielőtt azonban még ezen elmélkednénk, repüljünk is tovább következő állomásunkra, melynek helyszíne a csodálatos Nagy-Britannia.




Chillingham kastély, Nagy-Britannia

Mondanom sem kell, hogy milyen gyönyörű Nagy-Britannia, s hogy milyen lenyűgöző kastélycsodák emelkednek felszínén. Ezek közül is az egyik szellemhistóriától hírhedt darab a Chillingham kastély, mely a XIII. században épült, s amit az évek során számos alkalommal átalakítottak. A kastély több határütközetben is részt vett, 1563-ban ostrom alatt állt, amikor a közeli kastély családja ágyútűzzel támadt VIII. Henrik ellen. A híresztelések szerint számos kísértet vándorol a kastély falain belül. Ezek közül az egyik leghíresebb a "Sugárzó fiú" néven ismert gyermeki lidérc, kinek fájdalmas és félelemmel átitatott kiáltása visszhangzik a folyosókon éjfélkor. A látogatók azt tapasztalták, hogy a kiáltások mindig olyan helyről érkeztek, ahol egy átjáró el lett torlaszolva. Állítólag egy fiatal, kékbe öltözött fiú alakját is vélték már felfedezni. Később az egyik fal mögött egy gyermek csontjait találták meg. A kastély másik szelleme Lady Berkeley, Lord Grey feleségének a szelleme, akinek férje állítólag magára hagyta a nőt, s megszökött a saját húgával. Néha hallani lehet ruhájának suhogását, miközben férjét keresi a hideg éjszakában.


Voergaard kastély, Dánia

Következő kastélyunk Dániában található, s Dronninglund városában épült, melynek leghíresebb mítosza Ingeborg Skeel történetét meséli el, aki a képen is látható. Ingeborg megszerezte magának a kastélyt 1578-ban, majd építészét a várárokba fojtotta, hogy soha senkinek ne tervezhessen olyan gyönyörű kastélyt, mint amilyen a Voergaard. A kastély látogatói arról számoltak be, hogy Skeel megkínzott szelleme fehérbe öltözve jár éjszakánként a kastélyban. Kicsit ijesztő, nemde?


Himeji kastély, Japán

Mai utazásunk végén elértük Japán partjait, azon belül is egész pontosan a Himeji Kastélyt. Ezt a remekművet 1333-ban adták át, s ez a japán várépítészet egyik legszebben fennmaradt darabja. Az ősi legendák Okiku (a képen) történetét mesélik el, akit hamisan vádoltak meg annak idején értékes ételek és finom falatok elvesztésével. Okiku-t megölték, majd a kastély kútjába dobták. Kísértete állítólag máig kering és éjszakánként kísért, gyászos hangnemben számolja az ételeket, amikor pedig kilencre ér, ordít, s visszatér a kútba.


Lidérckergető túránknak ezennel végére értünk, azonban csak most, mert a következő számban még számos kastély vár rátok, hogy megismerjétek kísérteteik történetét.



Nincsenek megjegyzések: