2019. augusztus 15., csütörtök

A nagy lekvárfőzés


Minden évben ilyenkor kezdem a legvártabb nyári munkát, a lekvárbefőzést. Persze a vizsgaidőszakot is várom, de ez jobb! Már beszereztem hozzájuk a finom sárgabarackot és a szilvát is. Ebben a cikkben egy finom süteményt is megosztok veletek!


Rengeteg ízletes gyümölcsből lehet készíteni finom házi lekvárt. Én szoktam vegyes lekvárt is főzni, de idén az kimarad. Leggyakrabban pirítóssal eszem, de szoktam készíteni lekváros gombócokat is. No de ne halogassuk tovább, irány a konyha!


Amire szükségünk lesz:
- 8 kg sárgabarack vagy 5 kg szilva
- fél kg kristálycukor
- egy nagy fazék
- víz
- 10-12 db befőttesüveg (nagyságtól függ)
- 1 merőkanál

Mielőtt nekiállnánk a lekvárnak, fertőtlenítjük az üvegeket. Egy nagy fazékban vizet forralunk, majd levesszük róluk a fedőt, és belerakjuk őket a vízbe 10 percig főni. Miután kivettük mindet, egy tálcára sorakoztatjuk őket. A gyümölcsöket alaposan megmossuk, majd kimagozzuk és ledaráljuk/leturmixoljuk. Egy tiszta edénybe beleöntjük, és hozzáadunk fél kg cukrot. Annyi elég bele, mert a gyümölcs is tartalmaz cukrot. Miután hagytuk pihenni pár órát, egy nagy fazékban 2 óráig főzzük a pépet, ezután egy merőkanál segítségével az üvegekbe töltjük. Száraz dunsztot készítünk, ami egy nagyobb ládából és pár törölközőből áll. A láda aljára törölközőket rakunk, majd a megtöltött üvegeket, és ismét törölközőt, és 2 napig pihentetjük. Miután kihűltek, felrakhatjuk a polcra, hogy télen gyönyörködhessünk bennük!


Nem tudod, mit csinálj a lekvárból? Segítek!

Citromos szelet


Hozzávalók:
A tésztához: 50 dkg liszt, 20 dkg margarin, 3 db tojássárgája, 1 csomag sütőpor, 10 dkg porcukor, 2 db citrom reszelt héja és leve, ízlés szerint tejföl, csipet só.
A krémhez: 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 5 dl tej, 5 evőkanál liszt, 1 db citrom leve és reszelt héja, lekvár a lapok megkenéséhez

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk annyi tejföllel, hogy könnyen sodorható, rugalmas tésztát kapjunk. 4 cipót formálunk, egyenként tepsi méretre nyújtjuk, és világosra megsütjük.

A krémhez a lisztet a cukorral és a tejjel csomómentesre keverjük, felfőzzük sűrű péppé, majd kihűtjük. A margarint kihabosítjuk, majd a kihűlt péppel jól kikeverjük. A citrom levével és héjával ízesítjük, azzal is jó habosra keverjük. A sütemény összeállítása: az alsó lapra kenjük a citromos krém felét, rátesszük a 2. lapot, megkenjük baracklekvárral, rátesszük a 3. lapot, majd rákenjük a citromos krém másik felét. Befedjük a 4. lappal, és hűtőbe tesszük. Szeletelés előtt porcukorral meghintjük a sütemény tetejét.


Cikkem végére sikeres befőzést kívánok mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések: