2019. augusztus 15., csütörtök

Ő egy szárnyaszegett madárka

Bizony a törökök a 2010-es évektől kezdve egyre jobb szappanoperákat készítenek, és egy számomra nagyon kedves sorozatot, a 2013-as Madárkát mutatom be.


Feride kislányként veszti el édesanyját, Güzidét. Édesapja, Nizamettin háborús katona, és amikor újra hívja a szolgálat, egy francia leányiskola gondjaira bízza egyetlen lányát.  A hétvégét és a szüneteket a kislány anyai nagynénjénél, Besiménél és annak családjánál (Seyfettin bácsikája, Necmiye unokahúga és Kamran unokabátyja) tölti. Egy nap azonban szomorú hír érkezik: Nizamettin meghalt a fronton. Feride és Kamran gyerekkoruk óta szívják egymás vérét. Besime mindig is azt akarta, hogy a lány legyen a menye, és ezért sok mindent megtesz. Ahogy cseperednek, kölcsönös vonzalom alakul ki közöttük, amelyből egy napon szerelem lángol fel. Kamran orvosként ténykedik, amikor pestisjárvány tör ki a városban, melyet apja is elkap. A férfi azonban sikeresen meggyógyítja Seyfettint, ám letartóztatják, mert törvénytelenül alkalmazta az akkor még nem engedélyezett vérátömlesztést. A bíró fia megbetegszik, Kamran pedig meggyógyítja, ezért hálája jeléül felmenti. Besime barátnője,  az özvegy Neriman viszonyt folytat a jóképű ifjúval, ám amikor Feride rájön, elkezdődik a kálvária. Megígéri, hogy nem árulja be őt, ha eljátssza osztálytársai előtt, hogy ő a kedvese. Az alku létrejötte után kis idővel egymásba szeretnek. De sok gondon-bajon mennek át, mire örökké egymáséi lehetnek.

A sorozat az 1900-as évek elején játszódik, bár nem volt népszerű annak idején hazájában, mégis izgalmakkal teleszőtt sorozat. A rajongók ujjongtak, amikor 2017-ben Burak Özcivit elvette sorozatbeli kedvesét, Fahriye Evcent. Nemrégiben megszületett közös gyermekük, aki a Karan nevet kapta.  A magyar szinkronhangok is tökéletesen el lettek találva, egyik nagy kedvencem Fehér Tibor (Kamran hangja) akinek olyan lágy, férfias hangja van.  A főbb magyarhangok továbbá: Győrfi Anna (Feride hangja), Detre Annamária (Besime hangja), Kőszegi Ákos (Seyfettin hangja), Ulmann Mónika (Necmiye hangja), Zámbori Soma (Selim hangja), valamint Bozó Andrea (Neriman hangja). 


Igazán megörültem, amikor meghallottam Pánics Lilla és Andrusko Marcella színművésznők hangját is. Lilla Feride barátnője, Misel, míg Marcella a másik barátnő, Mari hangját szolgáltatta. Azért nagy öröm ez számomra, mert az egyik általam kedvelt, a szintén török Cennet c. sorozatban Lilla alakítja a címszereplőt, míg a másik kedvelt szériában, A császárság kincse kosztümös drámában Ki császárné hangja nem más mint Marcella. Érdekesség, hogy a sorozat Reşat Nuri Güntekin azonos című regénye alapján készült 1922-ben. Nos kedveseim, a cikk végére megkérlek benneteket, hogy minél többen szavazzatok nálam, Zayday Hudsonnál Bagolypostán augusztus 25-ig, hogy az előbb említett két sorozat közül melyikről írjak a következő számban.

Nincsenek megjegyzések: