2018. szeptember 15., szombat

Tolkien - A szavak mágusa


Negyvenöt évvel ezelőtt, szeptember 2-án hunyt el J.R.R.Tolkien, teljes nevén John Ronald Reuel Tolkien, A Gyűrűk ura világhíres alkotója. A nagyközönség számára főként regényei révén ismertté vált angol író, nyelvész és egyetemi professzor Dél-Afrikában, Oranje szabadállam területén látta meg a napvilágot egy Bloemfontein nevű településen, gyerekkorát azonban az angliai Birminghamben töltötte, majd pedig Oxfordban tanult. Kevesen tudják róla, hogy az anglikán hitről családja akarata ellenére római katolikusra áttért anyja 1904-ben bekövetkezett halálát követően az árván maradt Ronald és öccse, Hilary gyámja egy pap, Francis Xavier Morgan atya lett, és ezzel egyidejűleg minden kapcsolatuk megszakadt az egyébként mágusokkal tarkított Tolkien családdal. Az atya az írót nem csak későbbi feleségétől, Edithtől tiltotta el hosszú időre, mondván, hogy csak eltereli Ronald figyelmét a tanulmányairól, de a mágia mindenféle említését is ellenezte. Tolkiennél egyébként sosem mutatkozott meg a mágia hagyományos formájában, így nem is okozott különösebb konfliktust sem eszmei, vagy más kérdések terén. Sokkal inkább a szavak mágusa lett, semmint a hagyományos mágia gyakorlója. Varázsereje állítólag leheletnyivel volt csupán több egy kvibliénél, ezért nem is különösebben volt érzékelhető, mindez azonban elősegítette, hogy olyan világokat is lásson és el tudjon képzelni, majd pedig szavakba önteni, amely egy egyszerű mugli számára szinte teljes képtelenség lett volna. 


Tolkient mindig is vonzotta a nyelvek úgynevezett mágiája, habár sosem lett volna belőle például igazi rúnamágus, hiába a szómágia egyik sajátos formája a rúnák használata. Az ismeretükben viszont különösen jeleskedett. Egyetemi évei alatt az óskandináv és óangol nyelveket tanulmányozta, behatóan megismerkedett a rúnák világával is, megtanult latinul, gótul, ógörögül, finnül és walesiül, majd mitológiai és népművészeti alkotásokból merítve ihletet megalkotta hosszú évek munkája révén azt az univerzumot, amely ma is közismert és sokak által kedvelt világ, benne tündékkel, hobbitokkal, orkokkal, jó és gonosz mágusokkal. Ami talán még ennél is érdekesebb és rengeteg fejtegetésre ad okot, az a Szilmarilok címet viselő alkotása, amely a zene általi alkotás gyönyörű mítoszát ragadja meg. Talán ezért is találgatások tárgya a mai napig, hogy nem csak a szavak mágiájához lett volna érzéke a nagy írónak - aki egyébként több nyelvet is alkotott a munkáihoz, mint például a tündék által beszélt quenyát és szindarint - de sokan úgy vélik, a melodimágiához is lehetett némi köze. Meglehet, hogy ő maga is amolyan ösztönösen alkotó, soha fel nem fedezett melodimágusa lehetett a világnak, aki ennek köszönhetően csak még gyönyörűbb műveket alkotott, mint már amúgy is tette volna. 

Halálát egyébként egy elfertőződött gyomorfekély okozta 81 éves korában, 1973. szeptember 2-án. Felesége mellett nyugszik az oxfordi Wolvercote temetőben, sírköveik feliratában az utókor pedig Berennek és Lúthiennek nevezi őket, utalásként Középfölde legszebb szerelmi történetének főszereplőire.




Életében kiadott művei: 

1937 A hobbit / A babó 
1945 Pepecs mester falevele
1947 On Fairy-Stories
1949 A sonkádi Egyed gazda
1954 A Gyűrű szövetsége 
1954 A két torony 
1955 A király visszatér 
1962 Bombadil Toma kalandjai és más versek a vörös könyvből (versek)
1964 A gyűrű nyomán – Fa és levél
1967 A woottoni kovácsmester 
1967 The Road Goes Ever On (dalok Donald Swann zeneszerzővel közösen)

Posztumusz művei: 

1977 A szilmarilok 
1980 A Gyűrű keresése 
1981 The Letters of J. R. R. Tolkien
1983 Szörnyek és ítészek 
1983 Az elveszett mesék könyve I. 
1984 Az elveszett mesék könyve II.
1985 The Lays of Beleriand
1986 The Shaping of Middle-earth
1987 The Lost Road and Other Writings
1988 The Return of the Shadow 
1989 The Treason of Isengard 
1990 The War of the Ring 
1992 Sauron Defeated 
1993 Morgoth's Ring 
1994 The War of the Jewels 
1996 The Peoples of Middle-Earth
2007 Húrin gyermekei 
2007 The History of The Hobbit I: Mr. Baggins
2007 The History of The Hobbit II: Return to Bag-End
2017 Beren és Lúthien




Nincsenek megjegyzések: