2016. június 15., szerda

Nyári top 5 - Avagy hova utazzunk?

Itt a nyár, hét ágra süt a nap, és lassan minden éjszaka az elviselhetetlen fülledtségről és forróságról szól majd, ha a hőmérséklet végre túllépi a harmincat. Mit tehetsz ilyenkor azon kívül, hogy próbálsz túlélni? Például élvezheted a nyári időjárás adta lehetőségeket. Erre a legjobb megoldás vitathatatlanul a nyaralás!
A legtöbb ember tengerpart mellé, de legalábbis víz közelébe szeret utazni, hogy kiélvezze a jól megérdemelt vakációját, de az alábbi turisztikai útmutatóban azokra is gondoltunk, akiket a helyi látnivalók, vagy éppen a hegyvidék érdekel.
Lássuk hát, mit ajánl az Edictum 2016-ban nyaralási úticélként. Jöjjön az Edictum top 5 – igazából a teljesség igénye nélkül. Mert csak. Mert az újságíró ezt az öt helyet ítélte méltónak a megjelentetésre:

5) Kairó/ Egyiptom


Az egyiptomi kultúra a misztikum és az ősi romok vonzerejével idén is lelkesen csalogatja az utazni vágyókat! Ahogy a muglik előszeretettel apellálnak az olyan jól hangzó marketingszavakra, mint „múmiák” és „régi rituálék”, mi sem ajánlhatunk jobbat vagy kevesebbet azzal a jelentős különbséggel, hogy idén a kairói fővárosi önkormányzat a mágusok számára tényleges demonstrációs műsorokkal készül (természetesen ellenőrzött körülmények között). A kedves vendégeknek alkalmuk lesz részt venni egy balzsamozási ceremónián, múmiaszemlére menni, de még a híres-neves Holtak Könyvének mágikus lapjait is megtekinthetik- hozzá viszont nem érhetnek. Sajnos.
Kairó hagyományos látnivalói mellett egész Egyiptomra kiterjedő szervezett túrákat is indítanak, idén először tematikus típusúakat. 

4) Larnaca, Ciprus


Larnaca (vagy a magyar közönség számára inkább Lárnaka) tavasszal a magizoológusok mekkája, nyáron viszont a turistáké a vezető szerep. Az üdülőhely híres a jól felszerelt táborairól, hiszen nyaranta sok ország kviddicsválogatott csapata edz itt az utolsón száz méter hajráját kihasználva. Larnaca gazdag történelemmel bír mind mugli-, mind mágusszempontból, bár utóbbi csak a XIX. századtól nevezhető tényleges, dokumentált történelemnek.
Az üdülőhely idén fesztiváli programokkal, sporteseményekkel várja az odalátogatókat, és persze érdemes kipróbálni az itteni bárokban kevert koktélokat. Azt mondják, boszorkányosan jók.

3) Kyoto, Japán


A kultúra kedvelőinek ajánljuk Japán régi fővárosát, a tradicionális Kyoto-t. Itt a fülledt meleg időszaka, garantáltan izzadni fog Kyoto minden látogatója, de nyári fesztiválokban nem lesz hiány. Gyakorlatilag minden hétvégén találni a régióban legalább egy falut vagy kisebb várost, ami ünnepséget szervez íncsiklandozó ételekkel, kedves vagy épp értékes nyereményekkel, és rengeteg programmal. Természetesen a magunk részéről elsősorban az Ezeréves fővárosban szervezett programokat ajánljuk, és persze az itteni éjszakai élet kipróbálását. Azt beszélik, hogy az itteniek még titkos szeánszokat is szívesen szerveznek a kíváncsi(skodó) turisták megörvendeztetésére, bár egy-egy eltűnő külföldi szinte mindig akad az ilyen felemás összejöveteleken. Tanulság: merüljünk bele a változatos programkínálatba, de tanuljunk meg kievickélni is belőle!

2) Lukla, Nepál


Nos, Lukla talán elsősorban mugli társaink körében ismertebb, ugyanis a nepáli város az egyik legveszélyesebb ún. repülőtérrel „büszkélkedhet” a világon. Amennyiben a pilóta (felér egy varázslóval, higgyék el, képességeit tekintve mindenképp) nem tudja tökéletesen végrehajtani a landolást (ez egy mugli varázslat a megállásra, csak a mi esetünkben könnyebb dolgunk van a mezei seprűvel, mint nekik ezzel a vasszörnnyel), bizony a gép az utasokkal együtt felkenődik egy roppant illékony sziklafalra. Ha engem kérdeznek, én bizony felülnék a gépre! (És az utolsó pillanatban hoppanálnék a süllyedő hajóról ^^” )
Ha némi extrém élményre és persze a nepáli hegyek megmászására vágynak, tűzzék ki célul Luklát! És ne felejtsenek el repülőgépre szállni!

1) Szicília, Olaszország


„Egy napon, ami talán el sem jön soha, majd én is kérek tőled valamit. Addig is ez a kis szívesség a nászajándékom a lányom lakodalmáról.” (*a szerkesztő gyorsan fellapozta a „Keresztapa” c. film idézeteit*)
Ha Szicília, akkor maffia! Vagy nem. Vicceltem. Ha Szicília, akkor nyár, napsütés, jégkrém, tenger, üdülés, kedves olvasók! Aki Szicíliába látogat, megtapasztalhatja a híres olasz vérmérsékletet, a minden kis utcában párbajra lépő mágusokat és boszorkákat, a fülledt olasz éjjeleket és a hatttalmas lakomákat! Nem hazudok, az olasz konyha pazarul laktató. Legalább egyszer az életben ki kell próbálni. De, ha már itt tartunk, a tengerparti hotelek kényelmét és a változatos programokat, valamint a helyi érdekességeket is muszáj megtekinteni. Templomjárás, színházvizit, ezek mind a csomaggal járnak. És, ha nem lenne elég, csak nézzenek áhítatosan az ellenkező nem egyik tagjára, lehetőleg legyen jelen annak az ellenkező neműnek a kedves párja is, és mindjárt kész a bazinagy olasz gebasz!

Ha van a tarsolyotokban olyan nyári üdülőhely, amit szívesen ajánlanátok másoknak, ne habozzatok megosztani velünk! A szerkesztőség tárt karokkal vár minden olyan javaslatot, ami nem a madridi szeméttelepre invitálja az olvasót lábat süttetni. Gumikacsákra fel, vigyázz, kész, vesd bele magad a nyárba!

Nincsenek megjegyzések: