2014. október 28., kedd

Halloween


Mindannyian jól ismerjük a halloweent. Ijesztő töklámpások mindenhol, szellemek, boszorkányok és más rémisztő lények (mármint a muglik számára), ünnepség és programok a kastélyban, a világ többi táján pedig egyéb érdekes szokások. Sokan nem tudják, hogy pontosan hogyan alakult ki, ahogyan azt sem, a különböző kontinenseken miképp szokás megünnepelni. Éppen ezért most kaptok tőlem egy rövid történelmi áttekintést, utána pedig megnézzük, ha utazni támadna kedvünk, melyik földrészre és mivel készüljünk!


Története

A halloween eredetileg az ősi kelta kultúrában ütötte fel fejét. Október 31. napján tartották a szellemek, boszorkányok és a kelta halálisten, azaz a druidák istenének tiszteletére. Ennek elnevezése akkoriban a samhain volt, ennek ellenpontjaként pedig május 1-jén megtartották a beltane ünnepet, mely az év napos felének eljövetelét jelentette. Amikor a rómaiak terjeszkedni kezdtek és elfoglalták a kelták birodalmát, idővel az ő szokásaik összeolvadtak a keltákéval. A rómaiaknál tartott Pomona keretében ördögűzéseket végeztek, ugyanis a hiedelmek szerint ezen a napon az összes ártó szellem visszalátogatott az élők világába, hogy kísértsenek. Ugyanezen naphoz közeli - és sokan egybe is mossák vele - a keresztény Mindenszentek napja, amely november 1-jére esik, illetve a protestáns Hallottak napja, melyet november 2-án ünneplünk.


A töklámpás legendája

A halloween egyik elengedhetetlen jelképe a faragott tök, melybe gyertyát teszünk, s az ijesztő fényt vetve világítja meg a helyiséget. A rajzfilmek és könyvek mind foglalkoznak ennek a legendájával, mely nem más, mint Jack O'Lantern kovács története. Ha igazak a mendemondák, Jack-et egy napon meglátogatta az ördög, hogy magával vihesse a pokolba, de előtte meginvitálta a férfit egy italra. Jack nem akart inni, így kieszelt egy trükköt: az ördögnek választania kellett egy almát a férfi fájáról és lehoznia azt. Fel is mászott hát, de Jack egy keresztet rajzolt a fára, melytől az ördög rettegett, így nem mert lejönni. Alkut kötöttek hát: Jack a halála után nem jut a pokolra, mert az ördög nem fogja beengedni. Mikor a férfi meghalt, a pokol és a menny között rekedt; a mennybe nem juthatott be bűnös életének következményeképp, ám a pokolba sem léphetett be az alku miatt. Végül arra kérte az ördögöt, hogy adjon neki fényt, mely segít visszajutni az élők birodalmába; a megszánt Jack kapott egy égő fadarabot, melyet egy takarmányrépa belsejébe tett, s máig is annak fényénél keresi a megnyugvást.


Halloween Amerikában

Amerikában van talán az egyik legnagyobb hagyománya a halloweeni felhajtásnak. A gyerekek jelmezekbe öltöznek és házról házra járnak az úgynevezett "Trick or Treat" játék keretében, ami magyarul "Csínyt vagy csokit" néven ismert. Ilyenkor két lehetőségünk is van: vagy az ijesztő fenyegetést választjuk, vagy adunk édességet. A legtöbben természetesen jó előre felkészülten cukorkákkal és egyéb nyalánkságokkal halmozzák el a gyerekeket, akik elégedetten mennek tovább a következő házhoz. Ezen kívül szokás bálokat, ünnepségeket is tartani, mindent töklámpások díszítenek, bennük gyertyákkal. Napjainkban a szülők már nem szívesen engedik el csemetéiket, féltve őket a nagy forgalomtól, illetve az alá nem támasztott "mérgezett cukorkák" botránytól. Senki sem szeretné, ha ezen az ünnepen a kórházba kéne loholni, nemde? Ettől függetlenül előszeretett járnak ki a Greenwich Village városrészben megrendezett felvonulásra, ahol több ezer táncos és jelmezes ember vonul végig egy mintegy 1,6 kilométeres szakaszon.


Halloween Európában és Magyarországon

Érdekes, hogy nálunk, illetve Európa többi részén sokkal kevéssé elterjedt ez az ünnep. Sokan úgy gondolják, az egész elvesztette lényegét, vagy talán soha nem is volt neki és mindez csak egy elüzletiesedett szokás, amely nem jó másra, csak arra, hogy kihúzzák a szülők zsebéből a pénzt. Ettől függetlenül az elmúlt pár évben megszaporodtak az ilyenkor tartott összejövetelek, rendezvények, bár nálunk még mostanság sem látni gyerekeket körbejárni és becsöngetni a lakásokba azt követelve, hogy válasszunk: Csínyt vagy csokit! Az persze továbbra sem elhanyagolható tény, hogy a jelmezkölcsönzők és boltok ilyenkor szerzik legnagyobb bevételeiket, no meg az is tagadhatatlan, hogy ez a szokás nálunk leginkább az amerikai ponyvaregényekből és filmekből ismert, illetve átvett.


Most, hogy már mindent tudunk, vagy legalábbis a legszükségesebbeket, készüljünk mi is a halloweenra! Lassan jön az október 31-e és a DÖK idén is kitesz magáért, így kívánok mindenkinek borzongásokkal teli jó szórakozást!

Nincsenek megjegyzések: