2023. augusztus 15., kedd

Újra itt a fesztiválszezon - Zene minden mennyiségben

Idén ismét megrendezésre került a thüringiai Wolfbannshof városka határában Európa legnagyobb alternatív rockzenei fesztiválja mágusoknak, a Swarzlaugtagsfest avagy a Boszorkányszombat. A rendezvény augusztus 2-án, szerdán vette kezdetét és szombaton, 5-én zárult. Közel harmincezer boszorkány és varázsló fordult meg a fesztiválon az öt nap alatt. A napijegy 10 galleonba került, a fesztivál teljes időtartamára szóló bérlet pedig 45 galleonba. A VIP jegyek 15 galleonért keltek el napjára, valamint 70 galleonba a rendezvény teljes időtartamára. Amennyiben valaki csak egy-egy koncertre szeretett volna bejutni, idén először arra is akadt lehetőség napi egy alkalommal 2 galleon ellenében. Akik csak egy koncertre érkeztek, olyan különleges karkötőt kaptak a pénztárnál, amely hangosan szirénázva jelzett, ha bárki másik koncertet próbált volna megnézni, mint amire jegyet vett vagy tovább maradt volna a kelleténél. Néhányszor lehetett is hallani ezt a fülsüketítő hangot, ám szerencsére túl sok bonyodalom összességében mégsem akadt. A fesztiválon rengeteg híres és egyelőre kevésbé híres előadó lépett fel, többek között a Felix Felicissimus (Skócia), a Jinx (USA), a Pixy Dust (Anglia), a Drachenreiter (Németország), a Cadı (Törökország), a Mandrake (Anglia), a Freyja og guderne (Norvégia), de még a műfaj magyar képviselői is, mint a Vérnyulak (Pestseholse) és a Próféta (Győr).


Ausztriában, a Besenhafen falucska mellett található várrom területén ezzel szemben idén először került megrendezésre a Träumerland nevet viselő elektromágikus zenei fesztivál július 21-e és 23-a között. A három napos rendezvény közel ötezer látogatót vonzott be. Mivel a szükséges berendezések rúnázása hatalmas összegekbe kerül, ezért még nem túl sok professzionális lemezlovas akad a mágusok között, közülük azonban többen is felléptek a fesztiválon, hogy széles körű zenei ismereteiket kamatoztatva és terjedelmes zenei gyűjteményeiket felhasználva szórakoztassák a résztvevőket. Olyan nevekkel találkozhattunk a fellépők listáján, mint DJ Moody, DJ Phoenix, Eve, Sobiesky, DJ Fairy és Poltergeist. A napi belépő ide 8 galleonba került, míg a fesztivál teljes időtartamára szóló jegyet 20 galleonért vehették meg a résztvevők. A VIP jegyek ezzel szemben 15 galleonba kerültek egy napra és 40 galleonba három napra. Az eddig nyomtatásban megjelent vélemények és beszámolók alapján csalódásra nem adott okot senkinek a rendezvény, ahol egyébként a roppant impozáns látványelemeket illúziómágusok szolgáltatták.


Hogy a klasszikus zene kedvelői se érezzék úgy, hogy elfeledkeztek volna róluk, július utolsó hetében sor került a Varázsvilág nevet viselő klasszikus koncert-sorozatra Magyarország varázslók lakta településein. A rendezvénysorozat ötlete Boros Klaudia orgonaművésznőtől származik, aki a Magyar Mágikus Zenei Egyesület egyik alapító tagjaként több művésztársát bevonva álmodta meg a pontos részleteket és váltotta valóra mindezt idén első alkalommal. A Varázsvilág kezdeményezés célja, hogy Magyarország minden mágustelepülésén megszólaltasson egy-egy olyan klasszikus zenei darabot, amely az adott településhez kifejezetten illik és közben természetesen ezeket az alkotásokat népszerűsítse is. Különösen nagy érdeklődésnek örvendtek az egyébként ingyenes koncertek Talároson, Csermelymenedéken és Szalamantonban is, ahol nem csak az ülőhelyek teltek meg, de sokan végig is állták az előadásokat. A Magyar Mágikus Zenei Egyesület tagjai mellett a Budanekeresdi Filharmónia is közreműködött. Ha minden igaz, akkor a Varázsvilág az idei sikerre alapozva jövőre is visszatér majd.  



Nincsenek megjegyzések: