2022. június 15., szerda

Egyszer egy évezredben

Különleges csodának lehetnek tanúi azok, akik júniusban az ég felé tekintenek. Nem a szeszélyes, nyári időjárás végett, hanem egy olyan jelenség okán, amely nem csak a varázslótársadalmat, de még a muglikat is foglalkoztatja: a Naprendszer bolygóinak együttállása.
Annyiban sántít a dolog, hogy a Földet kihagyták ebből a buliból, amire évezredenként egyszer-kétszer kerül csupán sor. A legutóbbi ilyen jellegű együttállásra 947-ben volt példa, a következőhöz pedig csak 2492-ben lehet megint szerencséje azoknak, akik sikeresen tudják majd rekonstruálni Nicolas Flamel munkáját.

De pontosan mit is láthatunk és hogyan? Ha hajnalban, napkelte előtt a keleti égbolt felé fordulunk, egy látványos sorban öt fényes bolygó is feltűnik: a Merkúr, a Vénusz, a Mars, a Jupiter és a Szaturnusz. Más szóval az összes, szabad szemmel látható bolygó, mind egymás mellett, pontosan abban a sorrendben, ahogy a Naptól távolodva követik egymást.
Ezeken kívül is akad még látnivaló: az Uránusz, a Neptunusz, sőt a Pluto és a legfényesebb kisbolygó, a Vesta is megmutatja magát nekünk. Azonban ezek az égitestek kizárólag távcsővel pillanthatóak meg.
Egyesek szerint az együttállás képes különleges mágikus anomáliákat kreálni akár nappal is, így azoknak is ajánlott nyitott szemmel járnia, akiket nem feltétlenül köt le a bolygók szemlélése.


kep2
 
 
Június 17-28. között kerül sor az eseményre, így minden diák, aki felvette az asztronómiát, lehetőséget kap, hogy hajnalonként professzionális, mágikus teleszkópon keresztül szemlélhesse azt a tanórák alatt. Akik pedig nem tanulják a tárgyat, ne csüggedjenek, mert több lehetőség is adott nekik. Az Eridon ház erkélyein és a Levita tornyának legtetejében az iskola vezetősége több távcsövet és teleszkópot szándékozik kihelyezni azoknak, akik a körletük kényelméből szeretnének gyönyörködni az éjszakai égbolt csodáiban. A déli szárnyban található erkélyt csak a prefektusok használhatják, más diákoknak tilos elhagyni a körletüket! Ha idáig egyik lehetőség sem volt ideális neked, Kasza Fanni Stefánia, újdonsült asztrológia tanárunk a fejébe vette, hogy június 18. éjjelén leviszi pár órára a nála jelentkező diákokat, hogy a birtokon fellelhető erdei tisztásról kémlelhessék a bolygókat.
Egy szó mint száz, csak egyszer adódik ilyen alkalom az életben, érdemes megragadni. Mi csodájára járunk mindenképp. És te?

Nincsenek megjegyzések: