2021. augusztus 15., vasárnap

Van egy ecseted? Buszjegyre kéne. - V. rész



1899. szeptember hó 21. napja váratlan fordulatokat vett Jászberényben. Mármint a családnak, nem nekünk, ugyanis megszületett Bertalan Albert. A bal oldalon látható a férfiember, aki úgy néz ki, mint ma egy jobb kondiban lévő hipszter, de ez ne tántorítson el attól, hogy megnézőkézd pár művét. Személy szerint nem szeretem a csávót, de azt be kell látni, hogy a haja ott van a szeren. Festőként - és restaurátorként - van számontartva, vegyes stílusban dolgozott, ami annyit jelent, hogy: soha nem volt egyetlen egy irányzat, aminek életét szentelte volna. Tanult, képezte magát, hogy Párizsban találja meg a boldogságot. Tiszta romi! Lenne. Első házassága kudarcba fulladt, de másodszorra megnyerte a főnyereményt. Komolyan. Inkább nézzük tovább, hogy értelme is legyen. Párizsba 1929-ben költözött végleg, előtte azonban Magyarországon tevékenykedett, és nekünk ez a lényeg, mert *dobpergés* bizony! Jön a plot twist! Mindjárt.


Jól ment Párizsban a szekér az öregnek egyébként. Családja eltartása miatt kellett restaurátori munkákat végeznie, és olyan sok megrendelése volt, hogy saját művészetét háttérbe szorította. Egy időben. De előtte és utána alkotott, mintha muszáj lett volna neki, nézzünk meg néhányat, hogy az alapműveltségetek normalizálódjon: a Táj, a Kikötő és A festő című művei, melyeket 1947-ben ki is állítottak. Házi feladat megnézni őket! Meglepi, de minket nem ezek érdekelnek.


Évszámot nem tudunk kötni hozzá, sem azt, hogy hol készült, mégis létezik, így beszélnünk kell róla. Ha csak a felemelően fantasztikus teóriát nézzük. Márpedig azt nézzük, úgyhogy nyomassuk, mert nem fogok elkészülni a leadási határidőre. Egyértelműen egy városképet látsz, a festmény neve is ez: Városkép. Ujjaim zsibognak bele, ahogy leírom, de ezt a képét még én is szeretem. A színek egyvelege, a kompozíció, a tematika maga. Lássuk be, elég jól néz ki.

Gondolom már mindenki tűkön ülve várja a végkimenetelt, úgyhogy nem is húzom tovább. Mindösszesen két feljegyzés van arról, hogy a festő Budanekeresd egy szegletét örökítette meg. Az egyik szerint Bertalan Albert huzamosabb ideig is élt itt, mint kvibli, de mivel nem találta a helyét, elment Párizsba szerencsét próbálni a muglik közé. Hogy ezért miért kellett elmenni odáig, remek kérdés. A másik szerint véletlenek folytonos sorozatának köszönhetően került a mágusvilág egyik magyarországi városába, annak ellenére, hogy semmilyen mágus vonatkozása nincs a pasinak. Itt jön el az ideje, hogy mindenki eldöntse maga, melyik a valószínűbb, de ha engem kérdeztek - nem is tettétek, de azért én elmondom -, az első mindent visz. Ugye? Ezek állandóan jöttek mentek.



Nincsenek megjegyzések: