2021. május 15., szombat

Napi menü villámgyorsan - Készítsd el már ma!


 
Akár diák az ember, akár dolgozó felnőtt, sokszor érzi azt, hogy nincs kedve pepecselni a konyhában. Ilyenkor jön jól néhány olyan recept, ami gyorsan elkészül, s kevés hozzávaló kell hozzá. Az sem elhanyagolható, ha emellett finom és egészséges is. Jelen cikkben most egy teljes napi menüt állítottam össze nektek, melyben gyorsan elkészíthető, finom, s relatíve egészséges recepteket gyűjtöttem össze.

Reggeli, ha sósat kívánsz – „Tortilla” omlett

Hozzávalók:
  • 2 tojás
  • valamilyen felvágott
  • sajt
  • zöldségek
  • só, bors, petrezselyem
  • olaj


A tojást fűszerezzük sóval, borssal, petrezselyemmel, majd villával alaposan elkeverjük. A serpenyőbe öntünk egy kis olívaolajat, majd a keveréket beleöntjük, s lassú lángon sütni kezdjük. Közben felvágjuk a felvágottat, sajtot és a zöldségeket, ezt természetesen kivitelezhetjük egy gyors pálcalegyintéssel is. Mikor a tojás már szépen átsült, először a közepéig kicsit bevágjuk, majd rápakoljuk a feltéteket. Az így kapott cikkelyek mentén a tojást összehajtogatjuk, s már tehetjük is a tányérra. Ízlés szerint a zöldségeket rátehetjük a tojásra, vagy ehetjük akár mellé is.

Reggeli, ha édesre vágysz – Sült zabkása


Hozzávalók:
  • egy banán
  • 150 ml tej
  • 2 ek zabpehely
  • 1 kk sütőpor
  • 1 ek kakaópor
  • pár szelet étcsoki

Az étcsoki kivételével mindent berakunk egy turmixgépbe, majd krémes állagúra turmixoljuk. Ha ez megvan, akkor egy kisebb tepsibe öntjük, majd belehelyezzük a kocka csokikat és 170 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Mivel nincs benne sem cukor, sem édesítőszer, én még melegen össze szoktam keverni, ezzel érve el, hogy a csoki pont kellemes édességet adjon neki.

Ebéd – Paradicsomos-fetás tészta

Hozzávalók:
  • 30 dkg koktélparadicsom
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 200 g feta sajt
  • picit citromhéj
  • olívaolaj
  • só, bors
  • 1 marék friss bazsalikom
  • 250 gr tészta



A paradicsomot beöntjük egy tepsibe, majd fűszerezzük sóval, borssal és fokhagymával. Meglocsoljuk olívaolajjal és összekeverjük. Ezt követően a tepsi közepére, a paradicsomok közé behelyezzük a fetasajtot, amit meglocsolunk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, illetve reszelünk rá egy kevés citromhéjat. 200 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük. Míg sül, addig a tésztát megfőzzük, majd ha megfőtt, akkor leöblítjük és pici olajat öntünk rá, hogy a szálak ne ragadjanak össze. Az elkészült sült fetát és paradicsomot vegyük ki a sütőből, szórjuk meg felvágott bazsalikommal, majd keverjük össze a tál tartalmát. Végül keverjük hozzá a tésztát is, és már csak a jóízű étkezés marad hátra.

Vacsora – Túró alapú pizza


Hozzávalók a tésztához:
  • 250 g zsírszegény túró
  • 5 ek zabpehelyliszt (ledarált zabpehely)
  • 1 nagyobb tojás
  • só, bors

Feltét:
  • paradicsomos vagy tejfölös alap
  • sajt
  • sonka vagy csirkemellkocka
  • zöldségek (gomba, koktélparadicsom, articsóka, uborka, karfiol, stb.) 

A hozzávalókat alaposan összekeverjük, majd sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokos előmelegített sütőben 15 percig sütjük. A félig megsült pizzákat kivesszük a sütőből, ízlés szerint rárakjuk a feltétet, majd további 10-15 percig sütjük, amíg ízlésünknek megfelelően minden megpirul.

+ 1 finomság

Hozzávalók:
  • 2 ek instant kávé
  • 2 ek cukor
  • 2 ek meleg víz
  • tej 




Az instant kávét, a cukrot és a vizet krémes állagúra habosítjuk. A pohárba tejet öntünk, majd a tetejére kanalazzuk a kávékrémet, összekeverés után pedig már fogyasztható is.



Nincsenek megjegyzések: