2020. szeptember 15., kedd

Virág nyelvleckék 4.

Minden kétséget kizáróan kijelenthetjük, hogy beköszöntött az ősz, s mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy a Bagolykőben is elkezdődött egy újabb tanév. Kapui megnyitottak tehát, ami egyben azt is jelenti, hogy a nebulóknak ideje ismét szorosabbra fűzniük barátságaikat tanulótársaikkal és korrepetálóikkal. Ennek pedig az egyik legszebb módja az, ha virággal fejezik ki feléjük hálájukat, amiért a fent nevezettek idejüket és tudásukat latba vetve segítenek. Nem mindegy azonban, hogy milyen virág is az, amit átadnak a nemes cél érdekében. Ebben ad útmutatást e havi leckénk.

Az ártatlanság virága. Kinek sírján liliom nyílik, annak élete bűntelen vétetett. A szeplőtelenség jelképe, a szüzek és szentek egyik legfőbb attribútuma, mely ábrázolásaikon szinte mindig megtalálható. Számos nemesi címer virága, mint például az Anjouk-é, ami a legismertebbek közé tartozik. A heraldikában (címertan) a háromágú liliom különböző jelentéstartalmakat hordozott, így pl. az Istennel, a másokkal és az önmagunkkal szembeni elkötelezettséget, a Szentháromságot vagy Szűz Máriát, mint védőszentet. Az egyházi és a világi történeti szimbolikában egyaránt a hit és tisztaság, a szépség, a fiatalság és lovagiasság jelképe. Fiatalabbaknak illik ajándékozni, az idősebbeket nem szabad megsérteni vele, mivel régen a gyász virágának tekintették. Gyakran adták az ifjú lányoknak, nőknek születésnapra. Egy más értelmezés szerint a liliom bibéje miatt a nemzés szimbóluma, ezért házasságkötés alkalmából az arák csokrába kötik, ezzel kívánva, hogy először fiúgyermekkel ajándékozzák meg a családot. A liliom erős, fűszeres, bódító illata ellentétben áll megjelenésével, a szellem és az érzékek együttesét, ellentétét is jelezheti. Emellett a kacér nők virágának is tartják. Ázsiai kultúrákban azt tartották, hogy segít a bajokat elfelejteni, illetve hogy a démonok és kísértetek tartanak tőle. Mindent összevetve a liliom rengeteg jelentést hordozhat az ártatlanságtól a mulandóságig és a reményig – ezért kell vigyázni, kinek milyet ajándékozunk, mert minden színváltozata sajátos jelentéssel bír. A legismertebbek a teljesség igénye nélkül a következők:

fehér: egyaránt jelenti a tisztaságot és azt, hogy párunk szeret velünk lenni
kék: utalhat titkos hódolóra, plátói szerelemre
narancssárga: a gyűlöletet szimbolizálja
citromsárga: gyöngédséget sugall


A gerberáról szintén úgy tartják, hogy az ártatlanság és a kedvesség jelképe. Ha ezt adjuk, tudatjuk, hogy a másikkal szembeni érzelmeink tiszták. Jelenti még a segítőkészséget is, így nagyszülőnknek, testvérünknek, tanárunknak vagy akár osztálytársunknak is adható hálánk jeléül. Ha gerberacsokorral lepünk meg valakit, azzal azt mondjuk el, hogy "Milyen jó, hogy vagy nekem!". Egyszerű és közkedvelt ajándék. Külleme és gyakorisága miatt megfizethető, olyasmi, amivel kedveskedhetünk a mindennapokban.




Nincsenek megjegyzések: