2020. április 15., szerda

Részemről mondjunk MANCSot!

Ahhoz, hogy az ember nagy szolgálatot tehessen, néha egészen kevés is elég - ha szereted az állatokat, szívesen segítenél a menhelyeknek az év legnehezebb időszakában, de nem tudsz örökbefogadni, az alábbi cikk Neked szól!



Tavasszal indul meg a fő kölyökcunami, legyen szó kiscicákról vagy kiskutyákról, ami azt jelenti, hogy nem egy-egy, hanem egyszerre négy-öt-hat-hét állatot dobnak ki vagy hagynak magára. Ezek az apróságok a legsebezhetőbbek, nem csak a betegségeknek vannak kitéve anyatej és oltások híján, de gyakran messze túl fiatalon szakítják el őket ahhoz, hogy intenzív ápolás nélkül túlélhessenek. Bár a probléma összetett és az ellene való küzdelem szélmalomharcnak tűnik, íme egy lista mindarról, amit te tehetsz:

🐾Légy ideiglenes gazdi!🐾 - Attól függően, mennyi időd, energiád és tapasztalatod van, otthonodba fogadhatod pár hétre azokat az állatokat, amik a leginkább rászorulnak. Egy öreg kutyus vagy egy lábadozó cica kevesebb mozgást igényel, főleg nyugalomra, melegre és szeretetre van szükségük a törődés mellett. Hasonló a helyzet egy-egy alom elszállásolásával, ha mamával együtt érkeznek - anyu elvégzi a munka nehezét, neked a kicsik figyelése és szocializálása lesz a feladatod (ami rengeteg simit és nyunyurgatást garantál). Ha módod van tapasztaltabb "idis"-től tanulni, akár a kézzel nevelést is elsajátíthatod, hiszen gyakran az elanyátlanodott árvákról mondanak le a menhelyek.

🐾Segíts az örökbe nem fogadhatókon!🐾 - Ez főleg macskapártiaknak szól, mivel az utcacicák közt gyakoriak a vadon, emberi kontaktus nélkül felnőtt egyedek. Az ilyen kolóniák "trap-neuter-return" (TNR), magyarul a BIV "befogás-ivartalanítás-visszahelyezés" módszerrel tarthatóak kontroll alatt. A folyamat előnye, hogy lebontható lépésekre, így akkor is tudsz segíteni, ha csak részleteiben tudsz bekapcsolódni - a csapdák kihelyezése, figyelése, begyűjtése, állatorvoshoz szállítása, felügyelete és a végén az állatok visszaengedése mind eloszthatóak. A már ivartalanított cicák egyik fülét megjelölik, így egy állat csak egyszer esik át a procedúrán. A kolónia rendszeres etetése, továbbá oltásaik, kezelésük is megoldható, illetve kiszűrhetőek azok az egyedek, akik vagy elkóboroltak vagy elég fiatalok, hogy szocializálni lehessen őket.  




🐾Adományozz!🐾 - Itt nem csak pénzre vagy adód 1%-ára gondolunk; adományozhatsz tápot, játékokat, felszerelést, szalmát, almot, vitaminokat, tisztítószereket. Arra viszont figyelj, hogy a minőség fontosabb a mennyiségnél - silány, gyanúsan olcsó, feleslegessé vált, de általuk nem kért holmit ne adj, a menhely nem szeméttelep és a védenceiknél gyakoriak lehetnek az éheztetésből fakadó komplikációk! Bevonhatod a közösséged, szervezhetsz gyűjtést az osztályodban, iskoládban, munkahelyeden. Számos olyan program létezik, melynek keretében kutyaházat építhetsz menhelyeknek, cicajátékokat csinálhatsz otthon; némely menhely nyilvánossá teszi havi szükségleteit és segíthetsz azokat fedezni. Érdemes észben tartani, hogy az orvosi költségek általában a legsúlyosabbak, mivel a menhelyek számos elhanyagolt, kínzott vagy rossz állapotban lévő állatot vesznek magukhoz.

🐾Önkénteskedj!🐾 - Az idő pénz, ebben az esetben viszont segítséged megfizethetetlen lehet. Sok állat szenved a bezártságtól, vagy több figyelmet igényel, mint amennyit a menhely alkalmazottai adhatnak, épp ezért számos menhely kínál lehetőséget kutyasétáltatásra vagy akár arra, hogy kirándulni vidd egy-egy védencüket. Az ingerek, élmények, szeretet együttese segíthet megnyílni az amúgy gyakran lehangolt állatoknak. Ha tudsz vezetni vagy megbízhatóan hoppanálni, az állatok szállításával is hatalmas szolgálatot tehetsz. Ráadásul javításhoz, karbantartáshoz, építkezéshez, takarításhoz is elkél a plusz kéz, miközben bepillantást nyerhetsz a menhely mindennapjaiba. Ehhez nem feltétlen szükséges extra készség, de ha esetleg konyítasz mondjuk a szőrápoláshoz vagy a barkácsoláshoz, lehet, hogy a nyakadba is ugranak majd az örömtől.



🐾Terjeszd a hírüket!🐾 - Készíts fotókat az állataikról, írj ismertetőket róluk, meséld el történetüket ismerőseidnek, oszd meg a szociális hálón, esetleg segíts feldolgozni a beérkező üzeneteket! Ha értesz a designhoz, a naptárak, tárgyak, weboldalak, szórólapok, plakátok tervezése állhat előtted. Konyítasz a videókhoz? Örökítsd meg az állatkák személyiségét, hozd közelebb mindennapjaikat azokhoz, akik talán nem is tudják, hogy pont Őrá vártak! A lelkesedéssel fertőzd meg a családodat, barátaidat, rokonaidat és munkatársaidat, a nénit a metrón vagy a varázslót a vonaton... (ne a náthával!)

🐾Végezetül, művelődj és add tovább!🐾 - Számos szervezettől és önkéntestől tanulhatsz, a rendelkezésre álló olvasnivalók, videók mennyisége lehetővé teszi, hogy a környékeden és a világ másik felén élő szakiktól less el tippeket. Elég egy felrúnázott telefon vagy néhány unalmas óra a mugli világban - hadd ajánljunk az alábbiakban néhány hasznos forrást, a teljesség igénye nélkül:
the Kitten Lady - ha érdekelnek az újszülött cicák és nevelésük, őt keresed!
the Vet Ranch - menhelyi állatok rehabilitációja, főleg orvosi ellátása
Jackson Galaxy - macska viselkedés-szakértő, évekig dolgozott menhelyeken


A Mancs-hely csapata

Nincsenek megjegyzések: