2019. december 15., vasárnap

Milyen finomság kerül az asztalra Karácsonykor?

Gondolom, nem vagyok egyedül, mikor azt mondom, hogy a Karácsony nem telhet el úgy, hogy ne tömnénk meg a bendőnket valami finomsággal. Néhány családnál ropogósra sült hal csusszan a tányérra friss burgonyasalátával, máshol a hagyományos töltött káposzta kerül fel az ünnepi terítékre és akadnak olyan háztartások is, ahol már a nyugati szokásokat követve illatos, gesztenyével töltött pulyka lesz az ünnepi étel. De azon gondolkodtál-e már, hogy vajon milyen különlegességek készülnek el a távolabbi tájak konyháin a szenteste közeledtével?

Ennek jártam utána és hidd el, olyan különlegességeket gyűjtöttem össze, hogy talán idén karácsonykor ti is megújítjátok a menüt. Egyet garantálhatok, ha elkészítitek ezeket az ételeket, mind a tíz ujjatokat megnyaljátok!

Albániában például tökből és dióból készült pitét tálalnak fel 24-én este, és egy varázslatos fűszer segítségével úgy feldobják az ételt, hogy azt követően legalább fél órán át abba sem hagyják az éneklést. Hogy mindez a mágikus pitének köszönhető-e vagy szimplán a karácsonyi puncsnak, nos... ezt a kísérletezőkre bíznám.


Argentínában a karácsonyi vacsorának elmaradhatatlan eleme a Turrón, mely egy spanyol különlegesség. Mézből, cukorból, tojásfehérjéből és apróra vágott diófélékből készül. Az édesség első ránézésre nem túl bizalomgerjesztő, ízre már annál inkább. Édesség a javából, igazi cukorbomba! A varázslattal átitatott diódaraboknak köszönhetően pedig fogyasztás közben pattogó hangot ad ki magából. S ha netán megfeledkeznél a fogyasztásáról, még szikrázik is a távolban, csak hogy észrevedd és egyél belőle még, még és még!


Tovább utazva egy másik kontinensre, máris Ausztráliában találjuk magunkat. Nem kell megijedni, nem kenguru kerül az asztalra. Ausztráliában kedvelik a hideg ételeket, így hidegen sonkát és pulykát tálalnak leginkább. Emellett azért a meleg étel sem áll távol tőlük, grillezett csirke és pulyka szintén része lehet az ünnepi lakomának. Ezekben persze nincs semmiféle különlegesség, viszont úgy tűnik, hogy az ausztrál varázslócsaládok is szeretik megbűvölni a desszertjeiket. Imádják a mézeskalácsot, amit alakváltó tésztából gyúrnak. A trükk az adalékanyag pontos kimérésében rejlik, s ha jól csinálod, akkor olyan mézeskalácsot kapsz, ami olyan alakot ölt, amire a vendég éppen gondol. Ha szívecskét szeretne, akkor szívecske formájú lesz a kalács, ha rénszarvas ugrik be neki az orrába kúszott illatoknak hála, akkor rögvest agancsot növeszt a kis kalács. Azonban vigyázz, ha elrontod a receptet, a mézeskalács elnyúlik és képtelen lesz normális alakot ölteni.



Ugorjunk most egy nagyot Brazíliába. A minap az egyik Brazíliából érkezett diákot faggattam arról, hogy ugyan mégis, náluk mi kerül az asztalra karácsonykor? Azt gondoltam, hogy majd megemlít egy dolgot. Ehelyett kapásból tíz dolgot is felsorolt, többek közt a sertésbordát, tőkehalat, sült pulykát és a csirke salátát. Ennek az a különlegessége, hogy mazsola is kerül bele. Én mondjuk inkább látnám azt a mazsolát egy kalácsban, de ki tudja, talán még egy hússalátával is finom. Desszertjeik közt szerepel a karamell krém és a brazil dióból készült finomságok. Az ételekhez kísérőként szolgáló almaboruk pedig egy titkos mágiának hála ezer színben pompázik.  


Észak felé utazva a hűvös, szeles Kanadában találhatjuk magunkat, ahol szintén nagyon finom ételek kerülnek az ünnepi asztalra. Náluk például kihagyhatatlan az áfonyaszósz és a karácsonyi puding, egy speciális, vagdalthússal töltött pite, az omlós tészták tengernyi változata és a temérdek nyalóka. Különlegességük a mézeskalács házikó, ami körül egy apró kis varázsigének hála mindig hull a hó. És ami a legizgalmasabb, hogy a körötte kavargó hópelyheknek vaníliás az íze.


Menjünk vissza dél felé, egész pontosan Chilébe, ahol hagyományosan sült pulyka kerül az asztalra, ott sokkal inkább az italokra fordítanak nagyobb figyelmet. Egyik kedvenc karácsonyi italuk a Cola de mono, minek jelentése a "majom farka". Ez a sokak szerint ízletes ital egy különleges, helyi alkoholból (az aguardientéből) készül kávé, vanília, tej és szegfűszeg ízesítésével. Másik nagy kedvencük a Ponche a la romana, amely egy tojáslikőr alapból, pezsgőből, ananászléből és fagylaltból összemixelt ital.  Az alkoholos italok mellé többnyire chilei piskótát tálalnak, ami kandírozott gyümölcsökkel, dióval, mandulával és szegfűszeggel van ízesítve, és állítólag még a leggonoszabb ember lelkét is megszépítik szentestére.


Ezen országokon kívül még számos más nemzet sajátított el különlegességeket, de bízom abban, hogy ezek közt is megtaláljátok a kedvenceteket!

Pixie Dust

Nincsenek megjegyzések: