2019. november 15., péntek

Tetőzik a vadászidény

Mindenkinek vannak elképzelései róla, hogy mit is takar az, mikor "vadászik" az ember. De ez pontosan mi? Ez mindenhol jelen van? Bármire lehet? Az a helyzet hogy egyre népszerűbb sportról és hobbiról, esetenként hivatásról beszélünk, ami megosztó az emberiség körében. De kicsit magyarázzuk meg, miről is van szó. Ilyen esetben azon tevékenységek összességéről értekezhetünk, amit a vadon élő állatok és lények felett az ember (emberi értelemmel bírók) hajtanak végre. Ennek van egy teljesen tiltott és törvényellenes változata, orvvadászatnak hívják. Alapvetően nemcsak a zsákmány elejtését értik ez alatt, hanem beletartozik a vadgazdálkodás, a vadvédelem, a trófeák kezelése, az állatok gondozása és esetleges befogása is. Az ezzel foglalkozó szakembereket vadásznak nevezik.
Esetünkben a konkrét tevékenység, melyről a cikk is beszél, az állatok elejtése vagy elfogása érdekében folytatott szórakozás. Ez lehet magán- vagy kereskedelmi célra, utóbbi a varázsvilágban igen virágzó  mind normál keretek, mind feketepiaci részeken. Elég csak belegondolni a sárkányok, unikornisok, elemi mágikus lények mágiájával átitatott szerveire, vagy ezen túlmenően az értékes bestiákba. Viszont mint minden embernek, nekik is vannak jogaik, amik sérülhetnek, ezért szerencsére sok szabályozás született már. Persze az vitatható, ez elég-e.

A képen egy umpo látható, akinek még nem sikerült védett státuszt szerezni.
A gazdálkodó varázslók közül sokan tenyésztik és vadásszák, elsősorban teje és szőre miatt. Tejében többfajta gyógyító anyag található. Szőréből remek repülő szőnyegek készülnek. Szarvát évente kétszer megreszelik, az ebből származó port eladják, elsősorban élénkítőszerek alapanyaga.

A természetben elméletben ritkán találhatóak meg a magozóok - olyan állatok, amik elemi mágikusak, ennek segítségével vadásznak, kommunikálnak és helyet is változtathatnak -, rezervátumokban vagy mágiával átitatott területeken élnek, pár kivétellel kis létszámban és nem emberközelien. Egyik híres hely a Mangrowe-erdő és Kremisa. Ezen a helyen tilos az engedély nélküli birtokháborítás, az állatok háborgatása, vagy éppen vadászata pedig egyenesen törvénysértő és pénzbírság mellett a Mágikus Bíróság elé lehet kerülni.
A legtöbb nagytestű elemi mágikus állat mára már védett, de vannak köztük olyanok, melyeknek tartását, szakszerű körülmények között tenyésztését, használatát és vadászatát bizonyos esetekben a törvény engedélyezi. Ezzel a szervezetek, melyek jogaikért küzdenek, nem értenek egyet, ám rengeteg mágikus piaci portéka, étel és esetenként trófea születik, amikre a vadászok büszkék.
Fajonként eltérő lehet ugyan, de általában a vadászidényt szeptember végén indítják meg a mágikus erdőkben és térségükben, melyek ettől nem védettek, a komolyabb trófeákért pedig november 15. után egészen február végéig lehet küzdeni a profiknak.


"(...) A világon a vadászható fajok a vonatkozó jogszabályban előírt, az adott vadfajok biológiai sajátosságaihoz igazodó időszakban ejthetők el. Ezt külön szabályozzák a  mugli és mágikus hatóságok, mind varázslényekre, mind egyszerű állatokra. A minisztériumok közti egyezségek teszik lehetővé, hogy a megfelelő keretek mellett a megfelelő büntetések is kiszabhatóak legyenek szabálysértés esetén."
- Teller Géza, a Mágiaügyi Minisztérium Vadásztársaságokért felelős szóvívője.


"Magyarországon az idényeket a 79/2004. (V. 4.) FVM rendelet 5. számú melléklete tartalmazza. Többek között megtalálhatóak itt a kis- és nagytestű mugli állatok és azok fajtái. Ezen felül külön tételekkel egészítette ezt ki a Mágiaügyi Minisztérium a már ismert lényekkel, valamint mint a mugli hatóságok, védett listát tartanak számon. Az elemi lények jogaiért küzdő egyesületek több tíz éve harcolnak, de egyelőre csak több, nagyon ritka fajnak sikerült bizonyos státuszt kiharcolni, soknak azonban a teljes vadászidény betiltását nem, ami nyilvánvaló gazdasági lejtőt is eredményezne."
- Kis-Kocsis Mária Magdolna, a Szárnyak felett Vadásztársaság jogi képviselője


Rhédey I. Pandora

Nincsenek megjegyzések: