2019. szeptember 15., vasárnap

Néha jobb, ha a halott halott marad...


A horror nagymestere, Stephen King rengeteg horror könyvet álmodott már meg élete során; 1983-ban megjelentette az egyik legnyomasztóbb regényét, Állattemető címmel. A creepyshake.com oldal ezt írta róla: "Aki ezt a művet nem ismeri, annak csak egyet tudok tanácsolni: amint tudja, szerezze be, és kezdje el olvasni. Nem fog csalódni… De nem fogja megköszönni azt, amit kap."

Dr. Louis Creed feleségével, Rachellel és két gyermekükkel, Ellie-vel és Gage-dzsel költöznek be új otthonukba. A fiatal orvos egy kisvárosban kapott állást. Van azonban egy probléma: A ház előtt egy olyan út van, ahol éjjel-nappal kamionok és egyéb furgonok száguldoznak. A család hamarosan megismeri a szomszédban élő idős házaspárt, Judot és Normát. Louis első munkanapja borzalmasra sikeredik, mert bevisznek egy haldokló diákot, aki figyelmezteti: ne tegye be a lábát az Állattemetőn túlra, majd meghal. A sötét hely titkára akkor derül fény, amikor Jud észreveszi, hogy a család macskáját, Churchöt elgázolták. Az öreg elmeséli Louisnak, hogy amikor az ő kutyája kimúlt, a temetőn túl, a micmac indiánok temetkezési helyén ásta el. Másnap a kutya sértetlenül hazatért. Louis nem hisz a hely erejében, de miután Jud elvezeti a temetőbe, végül ott ássa el a macskát. Másnap megjelenik a feltámadt állat, de már nem olyan, mint régen volt. Mintha egy gonosz lény tért volna vissza. A hely ereje azonban erősödik, és egy nap a kis Gage játék közben vesztére az országút felé szalad, és nincs senki, aki elrántaná a közelgő kamiontól...
Az összetört Louis mindenáron vissza akarja kapni fiát, ezért megszerezve a holttestet elindul az indián temetkezési helyre, de nem sejti, hogy milyen nagy hibát követ el.


2019-ben hazánkban új címmel adták ki a könyvet: Kedvencek temetője. Eredetileg az 1989-es filmnek és a 2019-es remake változatának is ez a címe. Természetesen a könyv és a filmek között bőven vannak változtatások. Stephen King az első változatban meg is jelent, egy papot alakított. Legtöbb regényében megjelenik a halál, de ebben az alkotásában a rémisztő fordulatokkal túltesz mindegyiken. Az író bevallása szerint írásától még a mai napig is rázza a hideg. Ugyanis saját életéből merített ötletet a művéhez, mert például kislánya macskáját is a házukhoz közel gázolták el. A kisállatot a szomszédos erdőségben fellelt kisállat temetőben hantolta el. A fiát, Owent pedig időben sikerült megfognia, mielőtt az kiszaladt volna az országútra. Az olvasókat megrendíti többek között az apai szeretet, ami még a halálnál is erősebb, és visszahozza a fiát onnan, aki nem lesz a régi önmaga, de apja még így is szereti, és ez a szeretet okozza pár ember vesztét is. Olvasás közben mintha egy nagy pofont kapna az ember, annyira meglepődik. Olykor olyan izgalmas rész következik, hogy nem lehet letenni a könyvet. Ettől lett ez a könyv vérfagyasztó és néha szívbemarkoló is.


Nem mondom azt, hogy ez a világ legjobb könyve, de én miközben olvastam, nem unatkoztam. Aki arra számít, hogy csupa horrort kapunk, az csalódni fog, hiszen egy érdekes könyv nem attól lesz jó. Egy könyv írásához először is egy jó alaptörténet kell, azután pedig ki is kell dolgozni, a szereplőkkel és a jellemükkel együtt. King ezeket meg is tette, ezért jó szívvel ajánlom, hogy aki könyvet szeretne írni, olvasson el egyet az író művei közül.

Nincsenek megjegyzések: