2018. október 15., hétfő

Minden csupán illúzió...kivéve a bűnt


Manapság a bűvészet és a szórakoztatóipar egyéb meghökkentő részei ugyanúgy szeletét képezik a művészeteknek, mint a tánc, a zene vagy a képzőművészet. Mondhatnánk új ágaknak is, de ennyire nem siklanak el az alapvetően megismertek mellett. A muglik körében legalább olyan népszerű, mint nálunk, varázslóknál, ám a két világ eszközei sokban eltérnek egymástól. Míg előbbieknek rengeteg trükk, segédeszköz és segítők szükségeltetnek, addig egy mágusnak vannak olyan lehetőségei, amit a benne lévő mágiával aknázhat ki. Elemi mágusokat, legilimentorokat, jósokat és illúziómágusokat is alkalmaznak a Mágikus Cirkuszok, hogy a nézői igényeket a lehető leglátványosabban és valósághűbben elégítsék ki.
A legkézenfekvőbb segítők ilyenkor a profi, erre specializálódott illúziómágusok. De róluk mit is kell tudni? Azok boszorkányok vagy varázslók ők, aki képesek a másik elméjébe hatolva megtéveszteni, a valótlant elhitetni. Tudnak jelen nem lévő tárgyakat, személyeket, állatokat az alany számára igazinak feltüntetve a térbe helyezni. Érzéseket, érzelmeket keltnek, és felerősíteni is képesek azokat. El tudják hitetni az emberekkel, hogy mindaz valóság, ami eléjük tárul. A legtöbb illuzionista persze szórakoztatásra és önvédelemre használja a képességeit, nem gonosz célokra, ám előfordulnak visszaélések és csalások.




Mágusok egészen elenyésző részéről lehet azt elmondani, hogy szakértője az illúziómágiának. Nyilván többen bírnak a képességgel, mint arról nekünk tudomásunk van. A Mágiaügyi Minisztérium több éve küzd már az illegálisan tevékenykedő, be nem jegyzett személyek ellen, akik hol bűnösök, hol ezt rejtve magukat művésznek nevező trükközők.
Az alapvető szabályok közé tartozik, hogy képességet muglik előtt használni, pláne haszonszerzési céllal, tiltott, mégis megtörténik újra és újra. Ennek oka legtöbbször a becsvágy, az elismerés utáni vágy, a figyelemfelkeltés és természetesen az anyagiak. Az egyik leghíresebb, mára engedélyezetten a szórakoztatóiparban "bűnöző" személy Dynamo, akinek számos kisstílű követője akadt az évek alatt.










Jelenleg egy kártyatrükkökkel pénzt kicsaló kis szervezet nyomában vannak az aurorok, akiknek két vezetője Jones Walkerns és Erdélyi Barnabás. Európa több országában is jártak már, ahol gazdag mugliktól, partikba szórakoztatást váró üzletemberektől csaltak ki nagy összegeket. Olyan szabálysértésekért sem sikerült még őket elítélni, mint muglik előtti mágiahasználat, csalás, sikkasztás, engedély nélküli üzletszerű működés és még több apróbb, kis bírság. Éppen csak annyira jó a páros és segítőik, hogy mindig sikerül másra kenni a bizonyítható bűntetteket, ők pedig szabadon, de mégis folyamatos szökésben élik az életüket és növelik a bankszámlájukat.



Nincsenek megjegyzések: