2016. május 15., vasárnap

Mugli magic - A légdeszka


Varázstalan társaink újra és újra bebizonyítják, hogy képzeletüknek nincs határa! Emlékeztek még a „Vissza a jövőbe” filmtrilógiára? (Azoknak, akik nem tudják, mi az a „film” : mugli találmány, leginkább a varázslók merengőjéhez hasonlít és egy egész iparágat építettek rá. Bővebb infókért szólítsd le egy okosabb diáktársad, vagy olvass utána). Az is megvan, amikor Marty a második részben egy légdeszkára pattanva bravúros menekülésbe kezdett? Nos, ez a film és az azt megelőző írói zsenialitás (M. K. Joseph-nek köszönhetően) lángra lobbantotta varázstalan társaink agyát.


Számunkra ma már nem meglepő egy repülő seprű látványa, de varázstalan berkekben egy levitáló deszka még most is kuriózumszámba megy. ’85 és ’90 között megalkotott három film óta több kísérlet született a lebegő deszka megalkotására (hoverboard), de különösen 2000-től errefelé ütötték fel fejüket a különböző elért eredményekről szóló beszámolók, cikkek, riportok, reklámok. Néhányukról csak azt terjesztették, hogy a hovercraft technológiára épültek (pl. Dean Kamen találmánya, a Ginger, mely valójában a Segway „roller”), de a feltalálók azért próbálták megőrizni az alapkoncepciót és a Marty McFly által népszerűsített hoverboardot akarták életre kelteni. Tudunk olyan találmányról, ami nem bír súlyt is szállítani, de képes a levitációra (Nils Guadagnin alkotása) egy elektromágneses rendszer segítségével, de propelleres megoldás is született (Catalin Alexandru Duru – 2015). 


A Lexus legújabb hoverboard terméke folyékony nitrogénhűtéses szupervezetőkkel üzemel, de, mint kiderült, hiába a sikeresen teljesített levitációs rész, ez a légdeszka nem használható akármilyen felületen, csak fémen, vagy fémmel ötvözötten. A rajongók nem kicsit törtek le a hír hallatán, de nem hinném, hogy ez bármelyikük kedvét elvette volna a további kísérletezéstől és feltalálástól. 
Ugyan mugli társaink még messze állnak a filmjeikben elképzelt légdeszka megvalósításától, egyre közelebb és közelebb kerülnek a sikerhez részeredményeikkel. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de engem kifejezetten érdekel, hogy képesek lesznek-e valaha is megalkotni azt a légdeszkát és elérni a mi technológiánkhoz vagy sem.

Nincsenek megjegyzések: