2016. április 15., péntek

Bemutatkozik a Shanes Előkészítő


A Bogolyfalva főterén található Elisabeth Shanes Előkészítő Iskola és Óvoda azon alapelképzelésből jött létre, hogy a 14 év alatti, mágikus képességekkel rendelkező diákoknak legyen lehetősége megismerkedni világunk alapjaival. A kisdiákok mágikus és mugli tárgyakat egyaránt tanulnak, így nem csak mágiatörténettel és a jóslástan alapjaival ismerkedhetnek meg, hanem megtanulnak írni, olvasni, számolni is. 
A tantárgyak tekintetében az iskolában jelenleg 55-45%-os arányban oszlanak meg a mugli és mágus tantárgyak között. Hangsúlyosan ad egy olyan alapképesítést, melyet egy sima mugli általános iskola is biztosít. Innen a diákok 14-15 évesen lépnek tovább, legtöbb esetben a Bagolykő Mágustanodába (89%-ban).
Az iskolában több szakkör is működik, melyekben a diákok kibontakozhatnak. A legközkedveltebbek a rajz, a tánc, az ének és a foci. Bizony, a kicsiknek van foci, ami elsősorban a mugli származású gyerekek idegenérzetének csökkentésére szolgál. Ezeken kívül számos kirándulást szerveznek a diákoknak. Meglátogatnak mágusfalvakat, intézményeket és rendezvényeket is. A hatodik életévük előtt az épület óvodarészébe járhatnak. Összesen négy óvodai csoport működik, maximum tíz fős csoportlétszámmal. 
A Magyar Mágustörvények értelmében a diákok 13,5 éves koruk előtt nem kaphatnak saját pálcát, így az iskolában nincs konkrétan bűbájoktatás. Bűbájok azonban vannak, a tanárok szemléltetik a mágia bűbájhasználati részét, és olykor a gyerekek figyelmét is ezzel hozzák vissza, ha éppen elkalandozna. A tanári kar nagy része a Mágustanoda oktatója is, így amikor a gyerekek bekerülnek a tanodába, már tudják, hogy milyen típusú gyerekkel van dolguk. 
Az iskola legfelső emeletén kollégiumi szobák találhatók, mivel a diákok több mint fele más faluból vagy a muglik közül jött. Egy szobában négy diák lakik, az emeleten két fiú és két lány fürdőszoba van. Az étkező az épület jobb oldalán, a tanári szoba után található. Az ételek a tanodában készülnek, és varázslattal jutnak le az asztalokra. 
Az iskola alapítója Elisabeth Shanes, aki korábban a Mágustanoda tanára volt s Felagund professzor fiatalos felesége. Egy gyermekük született az évek során. A mostani tanévig az iskola, valamint az iskolai alapítvány vezetője is volt. Az alapítvány a hátrányos helyzetű gyerekek taníttatását hivatott segíteni. A professzorasszony az utóbbi években könyvek írására fordította szabadideje jelentős részét, mostanság pedig az unokáinak él. 
A jelenlegi igazgató Angliából érkezett, roxfortos diák volt, a Hollóhát színeiben. Volt prefektus és iskolaelső is. Jelenleg 45 éves, egy fiúgyermeke van. Néhány év kihagyás után Shanes professzor javaslatára pályázta meg a posztot.

Nincsenek megjegyzések: