2014. július 15., kedd

Ajánló


Game Of Thrones - Henteljünk a birtoklásért!

Alcímem nem csupán azért kapta a sorozat, mert végtelenül poénosnak kívánok tűnni - hiszen az vagyok -, hanem mert ahogy az események követik egymást, rájövünk, hogy tényleg erről van szó. Egy vámpír sem tud elképzelni annyi vért, ami egy évad alatt csurran-cseppen innen-onnan, arról nem is beszélve, hogy gyors haláltól a lassú kínzásig mindent találunk, ami szemünknek, esetleg szánknak, netán gyomrunknak ingere, sőt, olyat is, ami nem. Alapvetően a kapzsibbnál kapzsibb házak állnak a történet közepében, kiemelt szerepet tulajdonítva a Starkoknak, a Lannistereknek és a Targaryeneknek. Nehéz erről a sorozatról bármit is úgy mondani, hogy azt ne tekintsük spoilernek, de azért nekiveselkedem, hátha mégis sikerül. Vegyük szépen sorra a fontosabb elemeket, mielőtt végítéletet mondunk.

Stark


Meglepve tapasztaljuk, hogy az örökös rossz fiút alakító Sean Bean ezúttal a jók élén tűnik fel, teljes mellszélességgel. Szerepe szerint Lord Eddard Stark (Ned Stark) a család feje, aki egy szerethető figura, feleségével Catelynnel együtt. Fontos tudni, hogy sok gyerekük van. Bár ez igazából az összes házról elmondható, mégis őket kell kiemelnünk elsőként. Ott van Robb Stark. A harcos, aki apja sajnálatos halála után - amely természetesen szerencsétlen véletlenek sorozatának, no meg némi rásegítésnek köszönhető - elindul, hogy bosszút álljon. Ott van a két csöpp fiúcska, Bran és Rick, akik szintén fontos szerepet töltenek be, főleg Bran. A fiú egészen véletlenül kizuhan az ablakon - mert hogy is lehetne bármi más, mint véletlen?! -, így deréktól lefelé megbénul, azonban "látó" lesz. Ne feledkezzünk meg a Greyjoy fiúról sem, Theonról, akit még korábban magukhoz ragadtak a Starkok és akinek véges vég lesz szintén. Vagy legalábbis megrövidítik itt-ott. Utolsó férfi tagja a díszes társaságnak Jon Snow (Havas Jon, igen, tényleg lefordítják), aki egy fattyú és azért, hogy a mama gyűlölete elkerülje és valamit kezdjen életével, beáll az Éjjeli Őrségbe. Önfeláldozó és botor tett, de mindent a maga idejében. A női nem képviselői is megjelennek a sorban. Ott van például Sansa, aki királynéjelöltként indul, csak aztán nem úgy sül el minden, mint azt eltervezték és szegény boldogtalan sorsra jut. Arya se jár sokkal fényesebben, bár hozzá kell tennem, ő egyike azon karaktereknek, akiket megkedveltem. A fiús lány, a harcos, vitéz szellem, aki táncórák helyett kardvívó leckéket vesz... Szóval népes egy família ez, meg kell hagyni, de mielőtt bárki kétségbeesne, előre szólok: harmadik évad, kilencedik rész. Hosszú az út odáig, potom 28 óra Trónok harca, de a kitartóbbak rájönnek, miért emlegetem (és még csak nem is spoilereztem!).

Lannister


Nos, ha a Starkok között találunk olyat, akit nem kedvelünk, akkor kijelenthetem, hogy itt mindenkit rühellünk. Joffrey egy elkényeztetett elme őrült, aki miután elhagyta fenekéről a tojáshéjat, máris a vastrónra telepedett anyjának, Cerceinek hála. A drága mama volt oly jó, hogy fiacskáját királyi pozícióba helyezte, ezért sokszor nem tudjuk, hogy az idegesítő vakarcsot, vagy az anyját fojtsuk meg előbb egy kiskanál vízben. Az már csak hab a tortán, hogy Cercei enyhén vérfertőző kapcsolatot folytat testvérével, Jaime-vel, ebből pedig három gyerek is születik, többek között Joffrey. Köszönjük az szülőknek. Ne feledkezzünk meg a harmadik és egyben legfiatalabb testvérről, Tyrionról sem (nem rejtem véka alá, hogy imádom, az egyik legjobb karakter véleményem szerint), akit csak úgy gúnyolnak, hogy az "Ördögfióka", a "Félember". Ízetlen tréfa ez olyannal szemben, aki rendellenességéből adódóan mondhatjuk, hogy törpeként éli életét. Azért neki is megvan a humora, és megjegyzem: azon kevesek egyike, akik nyíltan szembe mernek szállni az édesded királlyal. A kedves papáról, Tywin Lannisterről sem illik megfeledkezni, aki úgy osztogatja gyerekeit házasságra, mint falusi lakomán a disznótorost szokás. Talán elég is ennyi róluk, még sok is.

Targaryen


Úgy tudjuk, hogy e ház tagjai mint meghaltak, azonban egyesek örömére, mások bánatára életben maradt a testvérpár Viserys és Daenerys, akik szintén a vastrónra pályáznak. A bátyóka halálos nyugalommal adományozza húgát a dothraki törzsek főnökének (Khal Drogo), cserébe egy jól szituált gigahadsereget kér. Nem is rest kijelenteni, hogy őt aztán nem érdekli, hogy húgán hány dothraki és ló (!) óhajt átgázolni, neki a sereg kell. A koronát végül megkapja, csak nem egészen úgy, ahogy elképzelte, szóval tőle viszonylag hamar megválunk. Daenerys viszont khaleesi lesz, kikölt három sárkánytojást és elmegy harcosokat gyűjteni annak érekében, hogy ezúttal sikeresebben próbálják meg elfoglalni a trónt. A hölgyemény igazán nagyszerű karakter, mind jellemét tekintve, mind külsejét, de mint tudjuk, ezzel sem érdemes túlzásokba esni. Fontos megemlítenünk, hogy van egy testőre, aki amúgy fülig szerelmes belé (ez is nyilván egy megdöbbentő szála a cselekménynek...), és a Ser Jorah Mormont névre hallgat. Kár, hogy Daenerys ügyet sem vet rá, pedig szép páros lehetnének ők ketten.

A konfliktus


Ha össze kéne foglalnom, miért megy az egész hajcihő, akkor azt mondanám, hogy egy nyomorult vasszékért. Élhető megoldásnak tartanám, hogy mindenkinek építsenek egyet és kvittek lesznek, de a probléma gyökere ott rejtőzik, hogy nekik az az EGY vastrón kell. Ez tulajdonképpen uralkodásuk záloga, aki ott ül, azé a Hét Királyság. Ha nem volna elég, hogy ezerszámra öldöklik egymást a birodalomért, befigyelnek a halottak. Már korábban említettem az Éjjeli Őrséget: az ő feladatuk a Fal védelme, mely elválasztja őket, meg úgy minden mást is északtól, a falon túli vidékektől. Igen ám, csakhogy ami eddig nem jelentett gondot, az most igen. Már Isten tudja, mióta nem tűntek fel a Mások, most viszont a fal aljáról integetnek fel az őröknek, várva, hogy ihassanak némi vért és kiirtsák az amúgy élő embereket. Ott van továbbá a vadak problémája, akik a falon túlról osonnak be, fosztogatnak, meg amit el tudunk képzelni. A történetben hemzsegnek a segítők, Lord Baelish, Lord Varys, Shae, Margaery, Stannis (szintén jogos trónörökös), Brienne, Melisandre, a volt király fattyai (kiemelve Gendry), Sam és még sokan mások. Többek által kedvelt például Hodor is, aki a bénult Brant cipeli vagy talicskán, vagy a hátán. Azért Hodor a neve, mert mást nem tud mondani. Érdekes a kommunikációs töltete. Szóval tele vagyunk olyanokkal, akik előrébb viszik a cselekményt, segítenek vagy épp keresztbe tesznek, egyszer az egyik, másszor a másik oldalon állnak. A cselekmény ezer szálon fut, azonban egyszer csak mind össze fog érni. Minden elhangzott mondatnak, képnek, tettnek következménye és jelentősége van, vagy azért, hogy megértsük az okokat, vagy azért, hogy később tátott szájjal skubizzuk a képernyőt azt kérdezve: EZ MI? Így tehát aki nekiáll, annak javaslom a teljes odafigyelést.

A vég


Egyelőre a sorozat négy évadot tudhat magáénak, nem mellesleg pedig egy hatalmas rajongótábort. Nem véletlenül napjaink egyik legnépszerűbb sorozata, ám azt is hozzá kell tennünk, hogy ez nem jelenti azt, feltétlenül tetszeni fog. Véleményem szerint megosztó, hallottam hideget is, meleget is, ám a többség még mindig amellett szavaz, hogy érdemes megnézni. Magam is ezen a véleményen vagyok, illetve pár jó tanáccsal ellátom azokat, akik úgy döntenének, most belekezdenek. Ne válasszatok kedvencet. Az esetek 99%-ban meghalnak, ez pedig igen nagy százalékarány, szóval csak óvatosan zárjatok a szívetekbe akárkit. Fontos, hogy bírjátok a vért. Az is van benne bőven, konkrétan már az első rész első öt percében folyik, így aki nem kedveli ezeket a filmeket/sorozatokat és a premier plánban mutatott gyilkosságokat, az vagy vegyen erőt magán, vagy gondolja meg. Ám ha eltekintünk az erőszakos töltettől, alapvetően a történet nem erre helyezi a hangsúlyt, mindösszesen az események velejárói, tehát még így is megéri elkezdeni! És ne feledje senki: jövő tavasszal érkezik az ötödik évad!


Nincsenek megjegyzések: