2022. augusztus 15., hétfő

A szürke tündér I.

  Az anya bement a szobába, a gyerek már kiabált, hogy mindennel kész, és még hátravan a mese. Nem volt kedve. Neki az az öt perc, ami a gyereknek az esti nyugalmat hozta, kiesett idő volt, legalábbis úgy érezte, hogy az. Kapott karácsonyra egy újabb szerkezetet, tele van játékkal, mért nem köti le magát - gondolta. Olyan volt, hogy épp ahhoz nem volt kedve, aminek örülni kellett volna. Például, hogy a gyerek ennyire szereti, ha kicsit mellébújik az ágyban. Nem érezte, hogy mennyire puha a tenyere, amikor a könyvet tartó kezéhez ér, csak annyi volt, hogy hozzáért a kezéhez a gyerek.
  A mese arról szólt, hogy volt három helyszín, három domb, palotával. Ez egy különös meseszerű helyen volt, Üveghegyeken innen és Óperencián túl. Néha szokta mondani, hogy a Böszörményi úton innen, a Németvölgyin túl. Amikor még volt kedve jobban mesélni, kitalált ilyen dolgokat, meg hogy az egyik szereplő, például a királylány, aki most kimerészkedett az egyik palotából, az épp olyan volt, mint az ő kislánya, s hogy milyen boldogan rohangászott a mezőn, ahogy tavasszal, mikor elmentek a hűvösvölgyi nagyrétre, nem hétvégén, hétvégén pokol ottlenni. Volt egy nap szünet az oviban, akkor. És ott is volt egy kisfiú, épp olyan, mint ebben a mesében a másik palotából vállra vetett boton lógó batyuval kilépő királyfi. Szép loknis haja volt, s persze koronája az nem volt, de oda lehetett volna képzelni. Már majdnem összetalálkoztak, mármint a kislány és a kisfiú, s ez nagyon jó lett volna, mert senki nem szeret egyedül játszani, amikor valami történt, közbejött egy kamion, a mesében persze egy tündér.
  Egy tündér, aki rákiáltott a királylányra, hogy mit kóborolsz el, elüt egy autó, felfalnak az erdő vadállatai, sipirc vissza a palotába. A királylány elsírta magát, hogy nem akart rosszat csinálni, meg nem is olyan, aki szokott, s szipogva elkullogott. Ám a Szürke Tündér, így hívták ezt a középső dombon lakó meseszereplőt, akinek messzeföldön híres volt a varázsereje, meg olyan óriási volt, mint egy anya vagy egy apa, vagy mindkettő együtt, hogy az tudott történni, amit ő akart. Szóval most ez a Szürke Tündér, varázserő ide, varázserő oda, hiába ármánykodott, hiába parancsolta vissza a királylányt a palota falai mögé, mert az épp vándorútra induló királyfi pont elcsípte a tekintetével a lányt. Ejha, mondta, nem is tudtam, hogy élnek erre királylányok, ráadásul ilyen szépek. Hát rögvest felhagyok a korábbi kapcsolataimmal. Micsoda, kérdezett a kislány, mit mondott, mivel hagy fel. Ja, bocsánat, nem tudom, valamit rosszul mondtam, elő kéne venni a könyvet, mondta a kislány. Nem, nem, mondta az anya, tudom fejből. Szóval azt mondta, hogy felhagy a korábbi elfoglaltságaival, a lovagi tornákkal, meg királyi vadászatokkal, mert ő első látásra beleszeretett ebbe a királylányba, s biztos a királylány is beleszeretett. Helyesebben beleszeretett volna, ha észreveszi, s nem épp háttal áll, amikor a királyfi feltűnt. De pont háttal állt, mert már utána voltunk a tündér szidásának, s a hátukon még a királykisasszonyoknak sincs szeme. A királyfi elhatározta, hogy akármimódon, bármivel kell megküzdenie, gonosz mostohával, hétfejű varrógéppel, vérfarkassal, zombikkal, orkokkal, mopszokkal, kopszokkal, ő ezt a királylányt megszerzi magának.
  Meg is kell, mondta a kislány, ugye, olyan nincs, hogy nem. Mesében biztos nincs, mondta az anya. És amúgy van, kérdezte a kislány. Amúgy, gondolkodott el az anya, hát nem, amúgy sincs, mert amikor ilyen van, akkor kiderül valami turpisság. Milyen turpisság, kérdezte a kislány. Hát, kezdett magyarázkodni az anya, hogy például a királyfi koronája a kölcsönzőből lett elhozva, szóval, hogy nem is királyfi, vagy a királylány valójában csak az anyukája parókáját próbálta fel, mert az anyukája színésznő, és van neki egy csomó parókája, amúgy nem hosszú szőke haja van, hanem barna és tüsi. De, kezdett bele egy újabb kérdésbe a kislány. Semmi de, mondta az anya, mert mostmár mondom a mesét, mert soha nem lesz így vége.


 
(Részlet Háy János - A szürke tündér című írásából,
amely a POKET-ként megjelent Sztreccs novelláskötet egy szelete)
 


Nincsenek megjegyzések: