2021. december 15., szerda

Van egy ecseted? Buszjegyre kéne. - IX. rész

Erre a különleges nőre igencsak rájárt a rúd élete során, ám talán éppen ennek köszönhetően ismerhetjük ma a nevét. Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón alias Frida Kahlo 1907. július hó 6. napján örvendeztette meg szüleit először jelenlétével, Mexikóváros Coyoacán kerületében. A XX. század egyik legemblematikusabb alakja ő, szóval, ha nem ismered a nevét, akkor tartunk egy gyorstalpalót. Művelődj, ha mondom!
Tehát a négy testvér közül Frida volt a harmadik. Szegényes körülmények között nevelkedtek, ennek okán a gyermekeknek már fiatal korukban el kellett kezdeniük dolgozni. Frida eredetileg orvosnak készült, azonban mindent kettészakított egy közlekedési baleset: villamosba ütközött a busz, amin ő is utazott. Maradandó sérüléseket szenvedett, leginkább gerince sínylette meg a történteket, így fűzőbe zárták hónapokra - és itt kezdődött minden, ami a művészetét érinti. 1925-ben, amikor a művésznő mindössze 18 éves volt.

Nagyjából két év kellett ahhoz, hogy ismét viszonylag normális életet tudjon élni. 1928-ban ismerkedett meg jövendőbeli férjével, Diego Riverával - aki szintén neves festő volt -, 1929-ben pedig már meg is esküdtek. Férje hatására Frida véglegesen a festészet mellett döntött. Önarcképei okán lett híres, de rokonairól és barátairól is festett portrékat, amíg a balesete miatti bezártságot és unalmat próbálta kompenzálni. Elérkeztünk a várva várt pillanathoz, úgyhogy jön a plot twist. Ja, igen, az eddig elhangzott információk egy része egyébként tök irreleváns volt a cikk csavarát tekintve, de a célom az volt, hogy művelődj. Szívesen. Plusz, ha már eddig elolvastad, legyen benned annyi, hogy tovább is megteszed.

Visszamegyünk az időben - nem időnyerővel, moderáld magad -, egészen pontosan 1913-ba. Ebben az
évben kapott el Frida egy vírus által okozott komoly betegséget. Mondták a muglik. Járványos gyermekbénulás néven fut náluk a dolog, szerintük emiatt deformálódott el Frida jobb lába, azonban ez varázslószemmel nézve kicsit komplexebb. Tudtad, hogy férjével sosem lett közös gyermekük, mert a nőnek - és a magzatnak is - a gyermek kihordása súlyos veszélyekkel járt volna? Többször vállalta a terhesség megszakítást, egyszer elvetélt, csak nem akart sikerülni. Össze fognak érni a szálak, nem kell aggódni, csak nézőkézz erőteljesebben. Legalább a fókuszt is gyakoroljuk kicsit a mostani cikkben.

Azonban! Figyuzz: az, amit járványos gyermekbénulásnak tituláltak, valójában egy bájital baleset volt. Nem a betegség miatt deformálódott el a nő lába, hanem mert egy félresikerült bájital borult rá, ami maradandó károsodást okozott a szövetekben. Menjünk tovább: férjével nem a baleset miatt nem lehetett gyermekük, hanem, mert Frida bájitallal tett a terhessége ellen. A bizonyítékok bár kicsit kétesek, de sokan hisznek nekik. Halála után egy üstben fekete gólyahír főzet maradványokat találtak. Vagyis… mondjuk, hogy azt. Az alap valóban az volt, mégis voltak benne plusz hozzávalók.

A nőt egyesek védik, egyesek önzőnek tartják, amiért nem adott gyermeket Riverának, akivel köztudottan nyílt házasságban éltek. Nem tudom, hogy ez szerelmi történet-e a másikba fektetett bizalomról, vagy Frida határozott kiállása a feminizmus mellett, de bármelyik is: tudott a nő. Minden téren.



Nincsenek megjegyzések: