2021. május 15., szombat

Van egy ecseted? Buszjegyre kéne. - II. rész

Figyeled a szemeddel a félrecsapott sapkás, kedves tekintetű bácsit a képen? Elég stiló, mi? Ha
megkérdezem kit ábrázol, tudni fogod? Gondoltam. Na figyuka, csapjunk a lecsóba: Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso. Ha ki tudod mondani egy levegővel Pablo Picasso teljes nevét, kapsz egy fej pat-patot.
A spanyol író, képzőművész, a párizsi iskola páratlan képviselője, a XX. századi avantgárd egyik legszámottevőbb festője Málagában, 1881. október hó 25. napján született.



Ne is menjünk tovább egyelőre, ugyanis az érdekesség már a művész születésénél megkezdődik. A mára legtöbbünk számára ismert festő légzés nélkül született, már-már holtnak kívánták nyilvánítani, amikor nagybátyja szivarfüstjére reagált az újszülött: életben volt. Igen hamar egyértelművé vált, hogy a születésekor keletkezett oxigénhiány miatt a bal agyféltekéje nem működik rendesen, míg a jobboldali, tehát a kreatív művészi nagyon is szuperál. A mai modern kori művészek legnagyobb örömére, hiszen mind mugli, mind mágus körökben igen ismert festőről van szó. Írni, olvasni és számolni 10 éves korára tanult meg vizuális módszerek segítségével, azonban élete végéig adódtak problémái ezen képességeinek hiányából fakadóan.
Picasso aláírása



A feljebb említett problémák viszonylagos megszüntetését magántanítójának köszönheti. A nő mindent megtett annak érdekében, hogy Picassonak véletlenül se származzék hátránya valamely hiányosságából adódóan. Picasso 1932-ben festette meg Nő könyvvel című festményét, amely - micsoda plot twist - egy nőt ábrázol könyvvel. A festő halálakor merült fel először - a látogató mágusokban - a teória, hogy az eredeti történettől eltérően, mely alapján a nő Picasso 17 éves szeretője, a festmény a magántanítót ábrázolja. Ennek több oka is van, vessünk számot néhányról: a mágusok előadásai alapján a festő egy szekrényében különböző bájital hozzávalókat találtak, amik a mugli szemeknek mindössze pár gyógynövénynek vagy különös szaru daraboknak voltak betudhatóak.


A muglik hamar túl is léptek a talált furcsaságokon, nem úgy, mint a mágusok. Válaszok után kutattak, és kutatnak is néhányan a mai napig, vannak, akik képtelenek feladni. A leghihetőbb sztori, amit komolyan majdnem mindenki képes elfogadni, hogy Pablo Picasso magántanítója boszorkány volt, aki bájitalok segítségével könnyítette meg a gyermeknek az alapvető készségeket elsajátítani, majd megtanította a gyermeket ezen bájitalok elkészítését a későbbiekre. Ezek alapján logikusnak tűnik, hogy a festmény a tanítót ábrázolja, akit emlékezetből vitt vászonra a festő, és aki a vásznon is Pablonak magyaráz el éppen valamit.

Felvetések vannak arról is - hogyne lennének? -, hogy Picasso mégis miért félmeztelenül, vagy legalábbis igen lenge öltözetben vitte vászonra a magántanítót. Egyesek szerint elfojtott szerelmét sugallja a nő iránt, ami lássuk be, nagyon romantikus lenne. Én egyébként erre teszem le a voksom, szóval több lehetőséget nem is írok, mert hamarosan véget ér a tavasz. Ne mondd, hogy nem érzed a romit a levegőben!



Nincsenek megjegyzések: