2021. április 15., csütörtök

Húsvét utáni újrahasznosítás

Elmúlt a Húsvét, amire jó esetben csak a kölni illata, meg a nagy össznépi öröm és boldogság emlékeztet? Ez így van jól. Viszont, hogy azért az élmény kicsit árnyaltabb legyen - minden családtagnak és/vagy locsolónak csomagolás ellenére -, mégis a nyakadon maradt némi sonka, főtt tojás, kalácskenyér, csokinyúl, meg miegymás? Ki ne dobd őket! Pazarolni kár volna, hiszen azért ezek mind értékes és nem mellesleg nagyon finom alapanyagok. Tehát készíts inkább belőlük igazi spórolós, hó végi fogásokat. Ehhez adok cikkemben pár kipróbált és jól bevált receptet. A most következő ételek egyszerűek és gyorsak. A konyhaművészet nem ördöngösség, csak egy kis kreativitás kell hozzá, s máris asztalon a kiváló reggeli, ebéd, vacsora vagy épp desszert. Lássunk is hozzá!


Tojás

Tojáspörkölt:
A megmaradt főtt tojásokból készíthetünk kiváló egytálételt, mégpedig a következő módon: Összevágunk egy közepes fej hagymát és egy kis zsíron pirítani kezdjük. Amikor üvegessé és jó puhává vált, lehúzzuk a tűzről és egy kis pirospaprikával (aki szereti egy kis pirosaranyat is tehet még hozzá) összekeverjük, majd visszaparancsoljuk a láng fölé. Folyamatos kevergetésre bűvöljük a fakanalat, s addig felvágjuk kisebb darabokra a kimaradt tojásokat, amiket ezután beleröppentünk a főzőüstbe, egyenesen a pirospaprikás hagyma tetejére. Összeforgatjuk a tojás darabokat a pörkölt alappal, majd sózzuk, borsozzuk és egy kevés vízzel felöntve összefőzzük. A magam részéről szoktam hozzá tenni egy kis delikátot és egy csipet petrezselyemzöldet is az ételhez. Ha nagyon éhes vagyok, megy bele jófajta házi kolbász, vagy esetleg a kimaradt sonka darabkái. Készíthetjük az alapot paprika és paradicsom hozzáadásával, akkor kicsit lecsósabb jellege lesz. A merészebbek tálalhatják tejföllel, de magában, egy kis kenyérrel is ideális vészhelyzeti ebéd lehet.

Töltött tojás:
Hirtelen még bejelentkezik pár barát egy igencsak megkésett pótlocsolásra? Semmi vész! A töltött tojás ideális csemege. A főtt tojásokat félbe vágjuk és a sárgájukat egy külön tálba tesszük. Felvágunk egy kis sonkát, közben reszelődésre bűvölünk egy darabka sajtot. A tojássárgáját némi sóval, borssal, ízlés szerint mustárral, friss petrezselyem zölddel és tejföllel, esetleg majonézzel összekeverjük, hogy krémes állaga legyen. Aki szeretné, beleteheti a sonkát is a masszába, de én nem szoktam. Most jönnek a félbe vágva várakozó tojások. Egyesével megtöltjük őket a krémmel, rájuk halmozzuk a sonkadarabokat, megszórjuk sajttal. A húst nem fogyasztók esetében sonka helyett savanyú uborka, retek, sárgarépa vagy több színű paprika is használható illetve ha valaki nem szereti, a sajt is elhagyható. Ha ügyesek vagyunk készíthetünk akár sünit vagy csibét is belőle. Bűbájtanból trollra vizsgázóknak viszont nem ajánlom, hogy ezzel kísérletezzenek. Tehát, amikor kész vagyunk, egy gyors (félóra) hűtő igét olvasunk műveinkre. Ezután elhelyezzük őket egy szép kínálóra és jöhet is a vendégsereg.

Sonka

Lencseleves gazdagon:
Jó volna feldobni a megszokott ételeket? Mi sem egyszerűbb. A Húsvét után megmaradt sonkával például tartalmasabbá tehetjük a legegyszerűbb ételek egyikét, a lencselevest. A lencsét előre beáztatjuk, egy éjszakát is pihenhet, de pár óra vagy egy remek kis bűbáj is elegendő ahhoz, hogy könnyebben megfőjön majd az étel. Amikor a szemek megdagadtak, vízben feltesszük őket a tűzre. Ha van otthon húsleves alaplé, akkor azt használjunk víz helyett, de ha nincs, egy fél leveskockát csempésszünk bele. Teszünk hozzá ízlés szerint egy-két babérlevelet, majd miután leszedtük a vékony habját, sózzuk és borsozzuk. Aki szereti, tehet bele szeletekre vágott sárgarépát, de nem feltétlenül szükséges. Időnként megkevergetve puhára főzzük a szemeket és tovább ízesítjük egy kevés mustárral a levest. Ezután egy piros, azaz paprikás rántással besűrítjük, hogy teste legyen. A már majdnem teljesen kész levesbe ekkor tesszük bele a kis kockákra felvágott sonkát és még egyszer átforraljuk az ételt, amit tejföllel a tetején tálalhatunk is az éhes háznépnek. Ízletes és laktató fogás.

Sonkakrém:
Nagyon egyszerű és nagyon finom ez a sonkakrém, amit kenhetünk pirított vagy sima kenyérre is egyaránt. Ehetjük hidegen vagy melegen, sőt tehetjük kelt tésztába és akár töltelékként sós palacsintába is. Tehát a megmaradt sonkát nagyon apróra vágjuk, vagy, ha tudjuk, le is darálhatjuk. Összekeverjük annyi vajjal és tejföllel, hogy egy jól kenhető, puha állagú krémet kapjunk. Célszerű minden hozzávalót szobahőmérsékletűvé tenni egy gyors igézettel, mert akkor sokkal könnyebb lesz velük dolgozni, főleg a vajjal. Ezután a krémet ízesítjük sóval, borssal, mustárral és kész is van a felhasználásra. Az ínyencebbek finomra vágott medvehagymát, felaprított tojást - így nagyszerű melegszendvics alap válik belőle -, de akár különböző színű paprikát, reszelt sajtot, savanyú uborkát és almát - ekkor pedig már hamis orosz hússaláta lesz belőle - is keverhetnek hozzá. Az ízkavalkádnak csak a képzelet szab határt.
 
Kalácskenyér és csokinyúl

Csokis guba:
Két legyet egy csapásra elven működik a következő recept, ugyanis két maradék egy isteni desszerté áll össze benne. A szikkadt kalácskenyeret centis szeletekre vágjuk és belemártjuk vaníliás tejbe. Ehhez a tejet felforraljuk, majd beletesszük egy vaníliarúd kikapart magjait és a rudat is, amivel együtt hagyjuk kihűlni. A vaníliás cukor is tökéletes, ha nincs épp otthon valódi vaníliánk, főleg ha a bourbon változatát vesszük. A lényeg az intenzív íz megléte. A bemártott kalácsszeleteket közben egy kivajazott sütőtálba vagy tepsibe rendezzük, majd megszórjuk apróra tört dióval. Az igazán nagy ínyencek mézzel is átcsurgathatják itt-ott, sőt a dió mellé pirított török mogyorót, esetleg mandulát is tehetnek. Ezután a nyaka szegett nyulak darabkái következnek, amikkel szintén beterítjük a kalácsokat. Végül előmelegített sütőben húsz perc alatt készre sütjük az egész rakott csodát. Tálaláskor kakaóval, fahéjas cukorral, még több csonthéjas töredékkel, esetleg sima porcukorral szórhatjuk meg. Mindenhogy hihetetlenül finom.

Álmatlan csokilikőr:
Kora tavaszi randevúkra illő innivalót készíthetünk a megmaradt csokinyulakból, amivel édesszájú kedvesünket kényeztethetjük. Kell hozzá: 3 dl víz, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 adag presszókávé (ha mégis aludnátok, akkor koffeinmentes), 3 evőkanál kakaópor, 15 dkg csokoládé, ami lehet ét vagy tej, 4 dl tejszín és - a lényeg - 4 dl vodka. Itt fontosak a hozzávalók pontos adagjai, amik persze az arányok megtartása mellett növelhetők, vagy csökkenthetők. A vizet, a cukrot és a vaníliás cukrot egy önkeverő bűbájjal ellátott lábasban felforraljuk. A cukornak teljesen el kell olvadnia, ekkor adjuk hozzá a kakaóport és a kávét. Ezután alaposan meg kell kutyulni, majd jöhet bele a felaprított csokoládé. Ismét kevergetjük, s ha tartós kapcsolatra vágyunk, mindezt az óramutató járásával megegyezően, egy fagyöngy vessző alatt addig tesszük, míg felolvad a csoki. Óvatosan hozzáöntjük a tejszínt is, és forráspontig melegítjük a keverékünket, majd levéve a tűzről kicsit hűlni hagyjuk. Amennyiben az edény kézmelegre hűlt, megkínáljuk a vodkával, alaposan átkeverjük, végül üvegbe töltjük. Hűtőbűbájt bocsátunk rá és így tároljuk. Fogyasztás előtt felrázandó! Tálaláskor csoki, kávé, esetleg karamell fagylaltot ajánlok. A siker garantált!


Nincsenek megjegyzések: