2020. december 15., kedd

Boszorkánykonyha - Karácsonyi különkiadás

Végre itt vannak az ünnepek, ez azonban nem csak azzal jár, hogy szusszanunk egyet családi körben. Ezt a bizonyos családot sok esetben meg is kell vendégelni, amikor pedig erre kerül a sor, túlbonyolítjuk az egészet vagy épp ellenkezőleg: annyira rágörcsölünk arra, mit készítsünk, hogy végül üres marad a kezünk. Ennek azonban most vége! Teljesen mindegy, hogy a barátaidat akarod meglepni valamivel, vagy a rokonokat lenyűgözni, az sem akadály, ha csak fél órád van az előkészületekre, ám nagyot is villanthatsz, ha türelmes vagy és tervező típus. Lássuk, mikkel veheted le a lábukról szeretteidet az ünnepek alatt!

Sajtos ropiseprű
Amikor megérkeznek a vendégek, természetesen nem ülhettek azonnal asztalhoz, viszont beszélgetés

közben sokan szeretünk harapni valami kis apróságot. Ha nincs időd egész délelőtt sütemény kreálmányokkal vesződni, akkor ezt a roppant látványos, ám kevés időt igénylő receptet Neked találták ki!


Hozzávalók:
  • 4 sajtrúd
  • 12 db ropi
  • 1 friss spenótlevél csíkokra vágva (szükség szerint több is lehet)

Minden sajtrudat vágj három egyenlő részre, majd az egyik végét vagdosd vékony csíkokra, mintha csak egy seprű cirokrésze lenne. Ezután a ropit szúrd bele a másik felébe, mintha az lenne a képzeletbeli seprűd nyele, végül pedig köss egy spenótfonalat a sajt köré, ahogy azt a mellékelt képen is láthatod.
Tipp: Ha fel akarod dobni egy kicsit, használhatsz többféle sajtot is, lehetőleg ügyelve arra, hogy más árnyalatúak legyenek. Például egy cheddar-trappista kombó rendkívül mutatóssá és különlegessé teheti az egyébként egyszerű falatkákat. Ezen kívül, mivel lehetőséged van rá, bűvöld meg ezeket a kis nassolnivalókat úgy, hogy automatikusan a vendégek szájába repüljenek, így garantáltan jól fogtok szórakozni! 

Sütőtökpite
Bizonyára senkinek sem kell bemutatnom azt az alapanyagot, amely toronymagasan uralja boszorkánykonyhánkat. A sütőtök minden formájában tökéletes: ehetjük levesként tökmaggal, megihatjuk forrócsokival vagy egyszerűen csak krémesítve, és természetesen a karácsony elmaradhatatlan részeként készíthetünk belőle pitét. Mivel a szokásos angol pitét már sokan ismeritek, így rendhagyó módon egy kívül sós, belül édes, összességében pedig letaglózó élményhez adok Nektek kulcsot.

Hozzávalók a töltelékhez:
  • 50 dkg sütőtök
  • 35 dkg sűrített tej
  • 1 pohár cukor
  • 2 ek olvasztott, sótlan vaj
  • 2 tojás
  • 1/2 tk kardamom mag
  • 1/2 tk szegfűbors
  • 1/2 tk szegfűszeg
  • 1 tk só
  • 1 tk fahéj
  • 1 tk gyömbér
Hozzávalók a tésztához:
  • 2,5 bögre liszt
  • 25 dkg margarin
  • 1 tk só
  • 1 tk cukor
  • 4 ek víz
Egy tálban a lisztet összekeverjük a sóval és a cukorral, majd hozzáadjuk a margarint. Nagyon fontos, hogy a kockára vágott margarin kellően hideg legyen. Addig dolgozunk vele, míg egy morzsa állagú keveréket kapunk és az sem baj, ha nagyjából borsó nagyságú margarindarabok maradnak benne. Ezután hozzáadjuk a jéghideg vizet evőkanalanként. Lehetséges, hogy több vízre lesz szükség: a tészta állaga akkor tökéletes, ha összenyomva összeáll. Az összeállt tésztából gombócot formálunk, liszttel hintjük és legalább egy órára betesszük a hűtőbe fóliába csomagolva, noha a legideálisabb, ha egy éjszakát tölt ott.
A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. A tojást és a cukrot habverő segítségével addig verjük, amíg könnyű és habos nem lesz. Ezután beletesszük a többi fűszert, az olvasztott vajat, a sütőtököt, majd a sűrített tejet is. Ezt a masszát jól összedolgozzuk, hogy a végén egy kellemes állagú krémet kapjunk. A krémet egy zsírral vékonyan kikent tepsibe öntjük és tizenöt percig betesszük sülni a sütőbe. Az idő leteltével kivesszük és hagyjuk, hogy langyosra hűljön.
Ismét előmelegítjük a sütőt, ezúttal 175°C-on. Kivesszük a hűtőben tartott pitetésztát, vékonyra nyújtjuk és kör alakú szeleteket vágunk ki belőle. A közepére halmozunk a sütőtök krémből, majd félbehajtjuk őket, a tészta széleit pedig finoman összecsípjük, hogy megakadályozzuk a krém kifolyását. Egy villa segítségével finoman szurkáljuk meg a pitéink összenyomott széleit. Egy tepsit elővéve tegyünk bele sütőpapírt, helyezzük rá a nyers tésztát és süssük húsz percen keresztül.
Érdekesség: A Roxfortban nem telhet el úgy karácsony, hogy ezt a pitét fel ne szolgálnák. A diákok egyik nagy kedvence, három éve pedig már maguk az ifjú boszorkányok is elsajátítják e recept elkészítését, s nem ritkán szolgálják fel az általuk készített finomságokat a manókéi helyett.


Télapó kedvence
Vigyázat, ez a recept alkoholt tartalmaz! Ha viszont már nagykorú vagy és élsz-halsz a
különlegességekért, netán egy házibuli alkalmával meglepnéd a barátaidat egy ízletes karácsonyi koktéllal, akkor semmiképp se hagyd ki a Télapó kedvencét. Noha semmiféle bizonyítékkal nem szolgálhatunk azt illetően, hogy valóban ezt fogyasztja-e a Mikulás, egy próbát megér...


Hozzávalók:
  • 2 dl vörös áfonyalé
  • 5 cent gin
  • 2,5 cent Grand Marnier
  • 1 szál kakukkfű
  • 1 narancs leve
  • jég
Tegyük a kakukkfüvet a koktél shakerbe és egy kanállal finoman zúzzuk össze. Adjuk hozzá a jeget, a vörös áfonya levet, a frissen facsart narancs levét, a gint, majd a Grand Marniert. Jól rázzuk össze, hogy kellőképp összekeveredjenek az alapanyagok. Vegyünk elő négy poharat: töltsük meg jéggel, öntsük rá a koktélt, majd díszítsük fagyasztott vörös áfonyával, narancsszeletekkel és friss kakukkfűvel őket.
Érdekesség: A vörös áfonyát nem csupán savanykás ízéért érdemes fogyasztani, hiszen rengeteg gyógyhatása is van. A muglik többek között a rák kezeléséhez, valamint szív- és érrendszeri problémák megelőzéséhez és kezeléséhez is használják. Mi sem vetjük meg, ha orvoslásról van szó, ízén túl hatóanyagai miatt bájitalok fontos hozzávalója. Ha még ez sem győzött meg, álljon itt egy újabb pro: a középkori boszorkányok úgy tartották, ha az Amortentiába vörös áfonya levét csepegtetik, a bájital kétszer olyan erős lesz. Egyes feljegyzések szerint némely boszorkány úgy vélte, hogy e gyümölcs felhasználása vérmágiának minősül, hiszen színe olyan, akár egy ember vére - s leginkább mint egy nő vére. 



Nincsenek megjegyzések: