2020. április 15., szerda

FIGYELEM, TERMÉSZETJÁRÓK! - Vadőri felhívás

Már találkozhattatok a hirdetőtáblákon néhány plakáttal, azonban (a gyengébbek kedvéért) ezúton is nyomatékosan kérünk minden diákot, hogy amennyiben a kastély vagy a falu környékén fiatal állat- vagy bestiakölyökre talál, kövesse az alábbi utasításokat. Bármilyen csábító is a lehetőség, hogy "megmentsük" őket, nem szabad elfelejteni, hogy vadon élő lényekről van szó! Ráadásul számos védett, így természetből való eltávolítása büntetést von maga után.
A tavaszi időszakban továbbá kérünk mindenkit, korlátozza saját kedvencét mozgásában, a kutyák legyenek pórázon, a macskákat gátolja meg a kószálásban.

Amennyiben a talált lény:
- láthatóan sebesült, vérzik, eltörte valamijét;
- légypeték borítják (ezek úgy festenek, mint az apró rizsszemek);
- veszélyben van (ragadozó, forgalom stb.);
- fészke/odva elpusztult és az anya nem jön vissza;
- ázott és hideg, nem vagy alig reagál;
- gyenge és az oldalán elterülve fekszik;
- zavart, az anyját hívja és hosszabb idő (1 óra) alatt sem tűnik fel;
annak befogása indokolt!

Ilyen helyzetben a legbiztosabb figyelmeztetőjelzést lőni fel a vadőrnek és megvárni a kiérkezését. A lény állapotának felmérése, gyógyítása vagy a szülők/fészek megkeresése mind szaktudást igényel.
Ha a lény mozgóképes - NE kergessétek, sokuk nagyon érzékeny a stresszre és belepusztulhat, csak ügyeljetek a biztonságukra. Amelyik állatot könnyű elkapni, annak nagy valószínűséggel tényleg szüksége van emberi segítségre.
Amennyiben le tudjátok teríteni valamivel a fejet (vagy akár az egész állatot), esetleg kisebb lényeknél dobozba tudjátok őket helyezni, azzal csökkenthetitek a stresszt. Az áthűlt kölyköt megszárítani szabad, azonban felmelegíteni csak lassan, apránként lehet. Erre a legjobb módszer a testmérettől függ.
Az apróságok szagtalanítása megoldható szakember által, ennek ellenére ne simogassátok őket és ne beszéljetek hozzájuk (ez a kezelésük során is fontos, hogy minél nagyobb eséllyel lehessen őket szabadon engedni).

Nem szorulnak segítségre az alábbi lények:
- a hüllők és hüllőszerű bestiák és magukra hagyott tojásaik. Ezek a lények nem gondozzák utódaikat, ellenben a tojások elmozdítása megölheti a bennük fejlődő kicsinyeket. A költő nőstények azonban a fészek környékén tartózkodhatnak, ilyenkor fokozott agressziót tanúsítva!
- ha a madarak/tollas bestiák teljes testét toll fedi és élénken bujkálnak az aljnövényzetben. Mielőtt megtanulnának rendesen repülni, sok kisebb madár nem fér el már a fészekben, egyesek pedig - mint a tytogriffek - a földön vagy barlangokban költenek.
- ha kinyílt szemű, szőrös emlősök/emlősszerű bestiák csendesen, magukat összehúzva bújnak meg az aljnövényzetben, az anya nagy valószínűséggel a közelben van és a ragadozók elől rejti a kicsit. Ne közelíts és ne hívd fel rá a figyelmet! Meg magadra se, mert sok esetben nem szerencsés anya és kölyke közé keveredni.

Nincsenek megjegyzések: