2019. július 15., hétfő

Lelkifröccs nyárközépen

Helló, Doki!
Olyan problémával fordulnék hozzád, hogy egyszerűen rettegek az interjúktól. Fontos nekem a feltörekvő sportoló barátom jó híre, és nem szeretném botrányba keverni nem odaillő viselkedés miatt, nekem ez az egész helyzet annyira új, és úgy félek mindig, hogy felsülök. Te tudod, hogy illik viselkedni ilyen szituációkban?
NyusziHercegnő

Helló Hercegnő!

Etikett és jó benyomás témakörében rengeteg könyvet, videót, tanfolyamot találsz mind varázs-, mind a mugli/magnix világban. Ha azonban közelebbi tanácsadóra vágysz, fogj össze a barátoddal és dolgozzatok össze. Így lehetőségetek nyílik stratégiát kialakítani, nem keveredni ellentmondásba és megosztani a tapasztalatokat, ha nem is lehettek mindig ott, hogy segítsétek a másikat. Egyebek iránt a legjobb nem megjátszani magad - senki sem vár tökéletességet tőled, nem kell erre törekedni. Légy hű az elveidhez, nyitott a fejlődésre és másokra, s maradj emberséges.  


Szia kedves Dr. Who!
Az a szitu, hogy, a barátaim szerint gáz, ha a pasim horkol, és még csak nem is tud róla. Múltkor megmutattam neki a rúnázott mobilommal, mert felvettem, hogy lássa, nem hazudok erről, és szerintem aranyos, de most megharagudott rám emiatt. Szerinted hogy tehetem ezt jóvá? Egyáltalán nem akartam megbántani.
Macimama

Tisztelt Macimama!

A horkolás - főleg, ha hangos, állandó és lélegzetkihagyásokkal jár - lehet "gáz", mivel a kellemetlen zajforráson túl veszélyes az egészségre. Elég nehéz egyébként erről tudni, ha az ember éppen alszik, miközben műveli (a lebukott alvajárók most helyeselnek a háttérben). 
Amennyiben a barátod csak náthás/allergiás vagy alkalmanként horkol, igazán nincs miért aggódnia; ha azonban krónikus horkoló és esetleg idővel egyre hangosabbá válik, érdemes gyógyítóhoz fordulni. Próbálj meg vele ebből a szempontból elbeszélgetni a témáról, a beleegyezését kérni a további felvételekhez és csak a hangot rögzíteni, így valószínűleg megérti, hogy pusztán segíteni próbálsz és kevésbé érzékenyen reagál majd. 


Üdvözletem Doktor!
Azzal küzdök, hogy az allergiaszezon duplán kihat a szociális életemre. Lépten-nyomon tüsszögök és társai, nem részletezném, hátha valaki kaja közben olvassa az újságot. Emiatt csajozni se nagyon tudok, az évfolyamtársaim is röhögnek rajtam és csúfolnak, hogy emiatt sose lesz csajom. Kezdek igazat adni nekik, ki akarna ilyen lúzerrel járni? Nem tudsz erre valami mágikus praktikát, amivel csökkenthetem a papírzsepi halmokat?
Parlagfüves J

Kedves Parlagfüves!

Ne haragudj, de azt hiszem, ajtót tévesztettél - az allergia, bár kétség kívül lehet pszichoszomatikus, ha következetesen egybeesik a virágos szezonnal, inkább fiziológia, semmint pszichológia körébe tartozik. Egy jó allergológus vagy javasasszony minden bizonnyal tud segíteni a tünetek enyhítésében vagy akár megszüntetésében, az immunrendszered erősítésében. 
Mindazonáltal egyáltalán nem vagy egyedül a problémáddal, így számtalan sorstársad történetéből meríthetsz erőt, akik vagy kigyógyultak allergiájukból, vagy megtanultak vele élni. Ez nem választás, döntés kérdése, így vajmi keveset árul el rólad, mint személyről. Rajtad múlik, hogy kikísérletezd, mi segít és mi ront az allergiádon, amivel átmenetileg kialakíthatsz olyan helyzetet, amikor a tüsszögés és a papírzsebkendők nem terelik el sem a te, sem a többiek figyelmét.

Nincsenek megjegyzések: