2019. január 15., kedd

Szerelempatak


Egy átlagos napon, Csíkszentdomokoson egy öregember elindul, hogy rátaláljon a szerelemre, és a szókimondó „öregjányok“ kifejtik véleményüket a mai fiatalokról.


Azt hihetnénk az előzetes és néhány rövid részlet megnézése után, jézuska a nagyik megmondják ám a frankót! De előbb tanácsos megnézni a teljes filmet. Főszereplőnk a jobb napokat is látott Feri - no meg a temérdek öreglány (néhányat említve, Veronka, Erzsi és Róza néni). Láthatjuk az idősek mindennapjait, hogyan dagasztják a finom sütemény tésztát valamint hogyan szoktak a domboldalakon piknikezni. Ráadásul még fiatalkori lepedőélményeiket is megosztják egymással és a kamerával. Nem szégyenkeznek! Hajce!



Ezen kívül némi szomorúság is megjelenik, mégpedig Márton bácsi személyében. Sokáig ápolta beteg feleségét és egyszer azt mondta neki a neje: „Tudd meg, hogy sosem állhattalak téged!" (Vagyis: Tudd meg, mindig utáltalak!). Ennek ellenére az úr mindent megtett, gondozta, etette és fürdette, egészen haláláig. Márton bácsi elmeséli nekünk, hogy felesége sokszor csalta meg őt, de sose hánytorgatta fel neki.
Megható Tercsi néni története is, aki elmondja, hogy szeretett bele egy tánctanár, akivel 50 évig éltek együtt boldogságban-békességben. Róza néni Feri bácsinak ecseteli fiatalkorát, azt, hogy gazdája keménykezű volt vele, Erzsi néni pedig férje tiszteletéről magyaráz és egy jó tanáccsal is ellátta a fiatalasszonyokat. Dénes bácsi humorosan fejtegeti a régi szerelmespárok szokásait, Lajos bácsi a nők okozta örömökről társalog, míg Julcsi néni a szerelmi fokokat magyarázza a házastársak életében. Végül kedvenc szereplőm, Veronka néni meséli, mennyire imádta őt a férje, és néhány tréfás pillanatot az életéből.
A film végén a kedves anyókák beszélgetnek, és humoros történetekkel szórakoztatják egymást. Aztán elkezdenek gurulgatni a domboldalon és jót mulatnak magukon.


Ha van pár felesleges órád, nézd meg te is, mert egy nagyon szórakoztató és bőbeszédű falvacska lakóit mutatja be, akik jó szomszédok és barátok. Mindenben segítik egymást.

Nincsenek megjegyzések: