2018. január 15., hétfő

Mágikus gépzene

Rendhagyó módon ez alkalommal nem egy újabb mágikus bandát ajánlok figyelmetekbe, hanem egy mugli alkotót, aki valami eszméletlen varázslatra képes a technika segítségével, noha rebesgetik róla, hogy akadtak varázslók a családjában és ő maga is kvibli anya gyermeke lenne holmi minimális varázserővel megáldva. Sajnos nem sikerült ellenőriznem, hogy mennyi a valóságtartalma ezeknek a kijelentéseknek, de térjünk is inkább a lényegre: nem más ő, mint a Danheim nevet viselő projekt mögött rejtőző Mike Schæfer Olsen. 1985-ben született Dániában és főként az elektronikus zenében jártas alkotó. 2016-ban pattant ki a fejéből a skandináv mitológiai témákra és a viking zenevilágra épülő Danheim ötlete, és a megvalósítás sem váratott sokáig magára. Összesen 23 album érhető el az interneten valamilyen formában már, például a youtube-on vagy a bandcampen.


Ha bárki érdeklődését sikerült felkelteni, megemlíteném, hogy teljes mértékben hangszeres zenéről van szó, nem kell attól tartani, hogy nem érti majd az ember a szöveget, mint például az Eleuveitie gael nyelvű dalai esetében, ahogy abban sem kell reménykedni, hogy ebből lehet majd óészaki szókincset építeni. Ez a zene nem az a zene. Mint mondtam, hangszeres és számítógépes programok segítségével szerkeszti őket tovább Olsen, amíg csak az elképzeléseinek megfelelőek nem lesznek az egyes dalok. Kellemes, háttérzenének abszolút mértékben tökéletes, nyugtató és autentikus alkotások ezek, amelyek a skandináv mitológia bizonyos témáihoz kapcsolódnak. Ha bárki többet szeretne tudni minderről, a projekt hivatalos oldalát az alábbi linken lehet elérni: 


Ajánlom bárkinek, aki szeretne kicsit kikapcsolódni és ahhoz keres valami nyugodt zenét, de ha egyszerűen csak a viking éra zenei világa érdekelne, akkor is bátran keress rá. Megéri.


Nincsenek megjegyzések: