2017. június 15., csütörtök

Hírek a nagyvilágból



Újra a manókért tüntettek

Május 24-én Budanekeresden a házimanók jogaiért tüntetett a tömeg, azonban végül aurori közbeavatkozásra volt szükség. A békésnek induló tüntetés este hat órakor vette kezdetét. A tömeg a Hop-hálózat központjától indult transzparensekkel hirdetve a manók szabadságának fontosságát, illetve követelve jogaikat, majd a Magyar Mágiaügyi Minisztérium épülete felé haladtak tovább. A tüntetésen több beszéd is elhangzott, többek között nem egy felszabadított manó buzdította társait a fellépésre az őket megillető jogok érdekében, valamint szólította fel a törvényalkotókat a magyar varázsjogok megreformálására.
Ám amilyen békésen indult, olyan zűrösen zárult az összejövetel. Este tíz órakor a tömeg oszlani kezdett, de más, ellenzéki varázslók megjelenése felzaklatta az ott maradottakat. Az összetűzést végül az aurorok közbeavatkozásával sikerült megállítani. Nem egy tüntetőt tartóztattak le és zártak fogdába, ahol aztán rendbontás indokával emeltek vádat ellenük.

Rejtélyes haláleset a Mangrowe-erdőben

Elhunyt Brian Johnson, a Mangrowe-erdőben létesített kutatóközpont stratégiai irányítója. A férfi, aki közel kilenc éve irányította a kutatóközpont mindennapjait, tisztázatlan körülmények között veszítette életét. A nyomozásban részt vevő nemzetközi auror delegáció nyilatkozata szerint Johnsont az erdő tiltott részén érte támadás. Egy igen ritka és veszélyes állat, a gryphos végezhetett az intézetvezetővel elvonva az oxigént körülötte a levegőből. Egyelőre azt még nem tisztázták, mit keresett a férfi egyedül az erdő tiltott részén.
Brian Johnson amerikai származású tudós, aki elkötelezett kutatója volt az elemi mágiának. Az egyetem elvégzése után a világ számos pontján vizsgálta az elementálok és varázslóik viszonyát, illetve az előbbiek természetét. Nagy sikerű könyve megjelenését követően azonban visszavonult, és a Mangrowe-erdő kutatóközpontjában töltött be vezetői szerepet. 
Jelenleg még folyik a nyomozás, de a hatóságok úgy vélik, baleset történt. Szentmártoni Gabriella, a kutatások koordinátora nem nyilatkozott az ügy kapcsán.

Salem - megemlékezés az első kivégzésről

Június 10-én a híres történelmi helyszínen, Salemben első alkalommal emlékeztek meg a hírhedt boszorkányüldözéseknek áldozatul esett boszorkányokról és varázslókról. Az 1692-1693 között zajló pereskedések és vádemelések eredményeként kivégzett tizennyolc emberből ugyanis tizenegy valóban mágus volt. 325 éve, június tizedikén akasztották fel Bridget Bishopot, a salemi tömeghisztéria első áldozatát.
Ennek alkalmából történelmi megemlékezéseket, a helyszíneket bemutató túrákat, színielőadásokat tartottak a városban. Az egyik programpont lehetővé tette, hogy az érdeklődök kipróbálhassák az akasztás élményét is - persze biztonságos körülmények között. A város vezetése idéntől kezdve minden évben tervezi megtartani a Boszorkányüldözések napjának elnevezett megemlékezést.

Nincsenek megjegyzések: