2016. május 15., vasárnap

Kis hírek a nagyvilágból


A varázsvilág hetek óta lázban ég! A híres orosz operaénekesnő és melodimágus, Irina Nabukova a napokban Magyarországra látogat, egy rendkívüli kampány első lépéseként. Nabukova kisasszony sajtóreferense közel egy hónapja örömmel tájékoztatta a világsajtót egy nagyszabású koncerttúra kezdetéről, mely Magyarországon veszi kezdetét, az utolsó állomása pedig értelemszerűen Oroszország. A művésznő országról országra utazik majd és minden egyes állomáson csatlakozik hozzá a vendéglátó képviselő énekese, vagy együttese, hogy közös erővel hívják fel a figyelmet világszerte a karitatív tevékenységek fontosságára, az elfogadásra és az összefogásra. Az esemény számos híresség figyelmét megragadta, sőt, a résztvevő országokban nagyjából már be is fejeződött a képviselők kiválogatása. Észtországban, Cipruson és Törökországban jövő héten dől el, kik állhatnak majd egy színpadra Nabukova művésznővel. A szervezők nagy eredményeket várnak a mozgalomtól, egy bennfentes pedig külön kifejezte abbeli reményét, hogy a jótékonysági turnét követően csökken majd a mágusok és muglik közötti súrlódás, illetve megnövekszik a szerényebb körülmények között nevelkedő, lehetőségektől megfosztott gyerekek támogatása. A turné jövő hónap első napján indul és közel két hónapig fog tartani, huszonhét országot felölelve világszerte. 

Mindeközben Új-Zélandon a koboldok között új, ismeretlen betegség tört ki. A varázslény szakértők értetlenül állnak az eset felett; egyikük így nyilatkozott: „Soha nem láttam még ilyen átkozottul alattomos nyavalyát!” és hozzávágta a pálcáját a földhöz. A titokzatos betegség néhány hete jelent meg és azóta körülbelül tizenöt kobold bőrszíne változott át kékké, lázasak és tüsszögnek. Halálos áldozatról még nem tudunk. A furcsa betegség hirtelen megjelenése számos kérdést felvetett a tudósok körében, a legfontosabb közülük természetesen az, hogy átterjedhet-e emberre és ha igen, milyen élettani hatásokkal kell számolnunk? A varázslény szakértők egyelőre vizsgálatokat végeznek egy csapat, kifejezetten fajok közt terjedő betegségekre specializálódott gyógyítóval közreműködve; a legfrissebb nyilatkozatuk szerint, idézem: „Eddig nem találtunk arra utaló nyomot, hogy a betegség embereket is megfertőzhetne, de még nem zártuk ki teljes mértékben a lehetőségét!”. Vannak, akik hangot adtak már abbeli meggyőződésüknek, hogy a furcsa kórság mögött idegenkezűség állhat, viszont ezt még nem sikerült bizonyítani, sem megcáfolni. Minden további megerősítésre, a vizsgálatok befejezéséig várni kell.


Ha már a különféle mágikus nyavalyáknál, betegségeknél, tudományos előrelépéseknél és társaiknál tartunk, nem maradhat ki a sorból az idei év egyik legrangosabb tudományos eseménye sem, a Berger-díj átadó. Mint ismeretes, minden évben a legrangosabb bájitalfőzőt, ezzel együtt a legeredményesebb mágikus tudományos munkát végző varázslót vagy boszorkányt illeti ez a díj, s idei tulajdonosa nem más, mint Patricia Woller, a németországi bájitalkutató és magizoológus. Fő kutatási területe a varázslények genetikai térképében bekövetkező mutációk és az újfajta megbetegedések kezelése. Mrs. Woller munkásságát néhány elkötelezett aktivista, a „lénykínzás” és „könyörtelenség” szavakkal írja le, de az általánosan elfogadott, tudományos körökben élő vélemény szerint, a tudósnő munkássága jogosan érdemelte ki az elismerést. Az átadó utáni sajtótájékoztatón Mrs. Woller köszönetet mondott kollégáinak, családjának és ígéretet tett, hogy jövőre is hazaviszi a díjat. Nos, ez úgy látszik, felért egy burkolt felhívással keringőre, ugyanis nem egy tudós válaszreakcióként megüzente Patriciának, hogy, idézem: „Álmodozzon csak, másodjára nem történik csoda!”. Érdeklődve várjuk, mit hoz majd a jövő évi átadó.

Nincsenek megjegyzések: