2014. október 17., péntek

Megnyitottunk… ismét!

„Itt van az ősz, itt van újra,
S szép, mint mindig, énnekem.
Tudja isten, hogy mi okból
Szeretem? de szeretem.”

    Engedjétek meg, hogy a Bagolykő tizenhetedik évnyitóját ezekkel a sorokkal tiszteljem meg a neves magyar költő, Petőfi tollából idézve. Az őszről a lehulló falevelek mellett legtöbbünknek az iskola jut eszébe először, a bontatlan tankönyvek illata, az új egyenruhák, a csúcsos süvegek, évnyitó lakoma, az Igazgató Úr pirospozsgás mikulásarca… És az évi közlendők, újdonságok. A gólyák izgalommal várják, hogy beossza őket a Süveg, a felsőbb évesek pedig rutinosan kérik elismeréseiket és édességkupacaikat. Tanodánk idén sem okozott csalódást, ám újítások terén jókora meglepetésekkel szolgált. Ami a vérfrissítéseket illeti, úgy vélem, senki nem számított a most bekövetkezett legjelentősebb fordulatra.
    Kezdjük a legelején, a „szokványosabb” elismerésekkel. Idén a legek díjátadója színesre és –talán- ízesen találóra is sikeredett. A legeridonosabb páros személyében Leonie Rohr és Keith Coltrane tiszteleghetett büszke főnixekként; a navinések megfontolt csikói közül Czettner R. Luca képviselte társait a banketten mint legnavinésebb, míg a levitás koszorú modellarcai Laurena Aquamarine és Katie Runa Blackwood lettek. A Rellon ház legjének idén az érdekes természetű Mihael Gérard Saint-Venant-t szavazták meg. Ezúton is gratulálunk minden tanulónak a megtisztelő címekhez!


   Az Év diákja titulust Apáthy Hanka nyerte el áldozatos munkájával, az Év Házvezetője pedig ugyanebből a házból került ki Doléance Arslí na Firínne személyében. A Házvezető Helyettesek idei gyöngye nem más lett, mint a bűbájos asztronómia tanárnő és a navinés csikók egyik vezetője, Emma McNeilly. Említést illik tennünk a prefektusok áldozatos munkájáról is, akik közül az Év prefektusa díjat ketten is elvihették idén, nevezetesen Czettner R. Luca és Keith Coltrane. Gratulálunk szép teljesítményükhöz!


    Az iskola kviddicséletében is változás történt: távozott eddigi játékvezetői posztjáról Damjanovits Ármin, helyét pedig jó barátja és kollégája, Herczeg Ákos kiváló kviddicses vette át. Az új játékvezető pozitív elánnal tartott beszédet a megnyitón és állíthatom, nem egy diáklány szívét melengette meg puszta mosolyával az alatt a pár pillanat alatt, míg felvázolta rövidtávú terveit. Azonban Ármin sem távozott kisebb slunggal: még az utolsó szó jogán imádatáról biztosította Almásy Léna mestertanonc tanárnőt, aki megbízható források szerint varázsosan szép ködfelhőben úszik, Dwayne Warren iránt táplált érzéseinek hála. Nos, Warren tanár úr csinos kézmozdulattal adta Damjanovits úr tudtára, hogy a szomszéd nője hiába zöldebb, nem jó nézegetni. 


    A tanári kar felállását illetően idén is változásokról számolhatunk be: voltak, akik maradtak, olyanok is, akik arrébb álltak a Tanodától, de akadt érkező, friss tanerő is. Lássuk hát sorban a kínálatot!
Ettől a tanévtől Szikszai Attila, Révay Nándor, Kahlil és Lyra Rochard új célokat tűzve maguk elé kibontották szárnyaikat és továbbrepültek iskolánk falai közül. Sikerekben gazdag életet és tevékenykedést kívánunk nekik, áldozatos munkájukat pedig utólag is köszönjük, a jó és kevésbé jó minősítéseket egyaránt! Nem mindig az engedékeny tanár a jó tanár. Érkező oktatóinkról sem szabad megfeledkezni, hiszen az ő munkásságuk is legalább olyan fontos lesz, mint elődeiké. Roósz Péter Balázs az idei évtől teljes értékű Átváltoztatástan tanára az iskola karának, Czettner L. Zoé a Mítoszok és Legendák villámkezű oktatójává lépett elő az iskolapadból, Caterina Palarn (ezúton is sok boldogságot kívánunk) tanárnő pedig átvette Kahlil Rochard tanár úrtól a Melodimágia oktatását. Jimnie Meccoy professzor személyében üdvözölhetjük iskolánk új Medimágia tanárát, aki bizonyára határozott kézzel egyengeti majd a leendő gyógyítók útját. 


    A vérfrissítés tovább folytatódik! Két új iskolapszichológussal gyarapodtunk, akiket bátran kereshet minden kétségek között tengődő kisdiák vagy nagy felnőtt, hiszen olykor-olykor életmentő is lehet egy ilyen segítő kézért nyúlni. Dr. Mácsai Zója – az iskolai gárda visszatérő tagja - és Gál Botond – frissen végzett, népszerű diákunk - látják el ezentúl a lelki egészség doktorainak szerepkörét, valamint Mácsai tanárnő Önismeretet, Gál professzor pedig Káros Szerek Ismeretét fog oktatni. És, ha már pszichológusaink vannak, szereztünk magunknak új gondnokot is (professzor) Xevyr Zebulon személyében. Az úriemberről úgy hírlik, akad egy-két furcsasága, sőt még a szeme is egyedien áll…
A mágikus repülés mikéntjeit ezentúl Vikohino Thaihashy tanárnő oktatja majd a mestertanonc képzésen, Rothman Anton professzor pedig átvette az iskolai Aurormágia gyakorlati képzést. Rendbontók, vigyázat! Az auror állomány felszaporodóban van, kár próbálkoznotok! Végezetül sok sikert kívánunk Renée Céléstine Blanche tanárnőnek, aki Illúziómágiából kupálja ki a diákságot ettől a tanévtől, és Várkonyi Zoltán asztrológia professzornak, a csillagok új szakavatottjának. Legfőképpen pedig sok türelmet minden új és régi tanerőnknek! Kérjük, számoljanak tízig, ha szakad a cérna!


    Házvezetők terén sem szerénykedhetünk az átalakulásokkal: az Eridon főnixeit az idei évtől Mészáros Gréta tanárnő vonta védőszárnyai alá, a Levita szfinxeit továbbra is Doléance Arslí na Firínne vezetgeti a tudás ösvényén, a Navine csikóit Szendrei Véda oltalmazza egy sárkányanya vehemenciájával, és bizony a Rellon nyájterelői szerepét büszkeséggel és eleganciával tartotta meg Markovits István professzor az idei évben is. A helyettesi gárda nem különben erős mezőny, hölgyeim és uraim: az Eridon hátvédje Dwayne Warren professzor lett rambói képességeivel felszerelkezve, a Levitáé Gryllus Matilda maradt, a Könyvkirálynő; a sárgák pótanyja továbbra is Emma McNeilly (érik-e már a Gál név, kedves tanárnő?), a zöldek körébe pedig visszatért a gondos női kéz Mácsai Zója professza személyében, így mind a négy ház teljes gárdával áll ki az új tanév új megmérettetésében. 


    Robbantanám az idei legizgalmasabb kezdőhírünket összekötve a szomorúval: gróf Wickler György igazgató úr távozott az iskola éléről, hogy megérdemelt nyugdíjas éveit családja és barátai körében használhassa ki. Kimondhatatlanul hálásak vagyunk az eddigi évek állhatatos, kemény munkájáért és iskolánk szakszerű vezetéséért. Utóda, Rabbot Portnipper méltán rászolgált a felelősségteljes és kitüntető posztra, ugyanakkor új nézőponttal és megközelítésekkel is szolgálhat a jövőben fiatal és friss látásmódjából kifolyólag. Kedves Portnipper igazgató úr! Ezúton is üdvözöljük és melegen ajánljuk, kösse fel a nadrágtartót, mert ez itt a Bagolykő! (spártai hangsúllyal)
Záróakkordként még egy megtisztelő kinevezésről tudósítunk: Dwayne Warrent kérték fel iskolánk hivatalos Defenzorának, így ettől a tanévtől Warren professzor a tanoda elismert védőoszlopa a fogalom leghivatalosabb nemében. Gratulálunk neki új kinevezéseihez (hiszen tantárgyat is cserélt nem mellesleg – Aurormágia gyakorlatot Túlélési Alapismeretekre) és sikerekben gazdag új tanévet kívánunk mind neki, mind a Bagolykő egész népességének!


    Elmondhatom, hogy gyönyörű ünnepélyt élt meg a kastély, áthatotta az ünnepet a sok száz diák vidámsága, a tanárok felszabadultsága és öröme, a kastély szünet utáni „feléledése”. Aki ott volt, szép beszédekkel és kipirult arcokkal, siető nebulókkal, késő kisdiákokkal, büszke arcokkal és a jövő tanévnek szóló elszántságot tükröző vonásokkal találkozhatott. Üdv a tizenhetedik tanévben, Bagolykő!

Nincsenek megjegyzések: