2014. március 15., szombat

Márciusi hírmorzsák

Gyanúba keveredett a Skót Rögbi Szövetség három tagja

Varázslókörben vádolják Kelly Brown, Jim Hamilton és Stuart Hogg skót játékosokat a Nemzetközi Titokvédelmi Alaptörvény megsértésével a rögbi nevű mugli sportágban való részvételükért. A gyanú szerint mindhárman kviblik, azaz varázslócsaládból származnak, és ezzel a varázsvilág lelepleződését kockáztatják.
A rögbi egyetlen labdával játszott, pontszerzős játék, melyet seprű nélkül, a pályán fel-alá futva játszanak, elvégre a varázstalanok játéka. Ennek ellenére a játék varázslókörben is egyaránt tiszteletet és szadista élvezetet váltott ki sokakból, amiért a játékosok hajlandóak mindennemű varázslat nélkül ilyen brutális sportba elegyedni.
A skót csapat - melynek első játéka  egyben az első nemzetközi mérkőzés is volt 1871 március 27-én az angolokkal szemben - azután kezdett varázslókörben igazán népszerűvé válni, hogy Angus Buchanan megjelentette önéletrajzát Életem kvibliként címen, melyben a játékban elért sikereiről is írt. Angust kvibli-gyűlölő apja kitagadta ugyan a családból, de ez nem tántorította el a világhírnévtől. Halála után nem sokkal alakult meg a WSSRU, vagyis a Wizarding Supporters of Scottish Rugby Union, a Skót Rögbi Szövetség varázslók alkotta rajongói klubja, mely minden évben gyűléseket, és megemlékezést tart Angus tiszteletére, és a mugli sportágat népszerűsíti. Csupán pletykálnak működésük egy másik, titkos céljáról is, hogy tehetséges kvibliket csempésszenek a skót csapatokba. Ennek gyanúja áll most jelenleg fent a fent említett három játékossal szemben.
Jim Hamilton 2006 óta tagja a csapatnak, második soros poszton, két másik társa 2012 óta játszik a Szövetségben. Stuart Hogg fogó (megközelítőleg sem olyan szerep, mint a kviddicsben lévő fogóé), Kelly Brown pedig leváló és egyben csapatkapitány. Egyelőre nem sikerült bizonyítani a vádak valódiságát, mivel a kviblik nem szerepelnek varázsló nyilvántartásokban.


Tíz éves gyerek tanít a Mahoutokoróban

Sok furcsaságot hallani Japánból, a világ talán legváltozatosabb kultúrájú országából, sokaknak így talán nem is olyan meglepő, hogy egy tíz éves gyerek tanári állást vállalt a japán varázslóiskolában. Akiknek mégis meglepő: igen, tényleg. Nem vicc.
Harufīrudo Tamanegi csodagyerek, tehetségével már három évesen kitűnt, öt évesen már képes volt hibátlanul, és célzottan hoppanálni, számtalan varázslatot reprodukált azonnal, látás után. Szülei közbenjárása nélkül is idejekorán megkapta iskolai behívó levelét, a tanéveket pedig gyorsítottan teljesítette, gyakorlatilag négy havonta lépett évfolyamot, beírva magát a történelemkönyvbe, mint a legfiatalabb, aki valaha kiérdemelte a cseresznyefa pálcát, mely az egyik legnagyobb dicsőségnek számít a japán varázsvilágban. Most pedig visszatért a Mahoutokoro Varázsiskolába, hogy tanítson, mert egyelőre nem tudja, mi lesz, ha majd nagy lesz.
Minthogy fiatalabb, mint bármelyik elsős diák, elképzelhetetlennek tűnik őt komolyan venni, ám a japán mentalitás egész más. Néhány szülő ugyan aggályait fejezte ki, és páran gúnyolják őt növendékei közül, de többnyire tisztelet és nagyfokú szeretet övezi az ifjú tanár urat. Főként a lányok körében, természetesen.


Változatlan a gringotts-i helyzet

Két hónapja tartja zárva kapuit a Gringotts Varázslóbank, nemzetközi szintű gazdasági válságba sodorva a varázslóvilágot. Mint az már köztudott, az év elején máig ismeretlen tettesek betörtek a bankba, és elloptak onnét valamit, melyről azóta sem adtak ki tájékoztatást sem a Brit Mágiaügyi Minisztérium, sem a Gringotts dolgozói.
Sok spekuláció látott napvilágot azóta, sokan biztosak afelől, hogy a Harry Potter keze által legyőzött sötét nagyúrral kapcsolatos a dolog, mások pedig egyenesen arról suttognak, hogy a varázsló ismét visszatérhetett a halálból. Potter nem nyilatkozott az újságoknak.


Ismét megrendezésre kerülhet a Trimágus Tusa

Idén lesz 720 éve, hogy megrendezték az első Trimágus Tusát a három legnagyobb varázslóiskola, a Roxfort, a Beauxbatons és a Durmstrang között, és éppen húsz éve lesz, hogy a legutóbbi kísérlet a tusa felélesztésére tragikus véget ért Cedric Diggory halálával, és Tudjukki visszatérésével.
Most ismét szeretnék a rangos eseményt megrendezni, a hírek szerint ezúttal a francia iskola lenne a házigazdája, ám alig kelt híre a dolognak, máris többen támadják a kezdeményezést, mint amennyi támogatója lenne.
Két évtized telt el, de közel nem elég idő, hogy bárki elfelejthetné, mi történt az angol varázslóiskolában a legutolsó próbán. Sokan félnek a gringotts-i helyzet miatt egy újabb tragédiától, noha a Beauxbatons igazgatója szerint igen csekély esélye van annak, hogy egy bizonyos sötét nagyúr épp ugyanúgy próbálna visszatérni, mint a legutóbb, de leszögezte, hogy mindenképp tenni fognak róla, hogy Harry Potter neve NE kerülhessen bele a Tűz Serlegébe.

Nincsenek megjegyzések: