2023. február 15., szerda

Szerelem, nem-szerelem és tudomány - mindez egy helyen!

Nem csak egy nap a szerelem, vagy mégis?
Ezzel a címmel adott helyet a február 14-én tartott konferenciának Üstösd. A neves előadók - többek közt - körüljárták a Valentin-nappal összefüggő szokásváltozásokat a pszichológia, szociológia és a gazdaság szemszögéből. Választ kerestek például arra, hogy miként hódított ekkora teret hazánkban ez a külföldi ünnep, valamint, hogy a születések számát befolyásolja-e vagy sem. Az egész napos esemény minden érdeklődő számára nyitott volt, amennyiben adományként egy tábla csokoládét vittek magukkal, melyet a település, társukat elvesztett idősei számára osztanak szét a szervezők az elkövetkező napokban.  

Anti-Valentin nap

Különleges rendezvényre invitálta ezen a jeles napon a szingliket az egyik Pestseholse központjában található, igen felkapott szórakozóhely és kávézó. Lapunknak a tulajdonos elmondta, elege lett az ilyenkor mindenhol szembejövő szívecskékből, giccs áradatból és andalgó párokból. Ennek okán ezen a napon kizárólag olyanoknak szóló rendezvényt szervezett, akik, ahogy ő fogalmazott: Anti-valentinisták. Sokan vallhatják nézetét, mert egy tűt is alig lehetett egész idő alatt leejteni és a bejutásra is kígyózó sorban várakoztak a szórakozni vágyók.

Unortodox felolvasóestet szerveztek Budanekeresden

A Budanekeresden élő A.B.B.A vagyis Antiromantikus Bűbájos Bajtársak Alakulata egy különleges esemény keretében ünnepelte meg a szinglilét csodáját. Az anti-valentinistákhoz hasonlóan ők is a február 14-e miatti felhajtásra reflektálva gyűltek össze. Az eseményen bárki felolvashatott olyan művet, amelyben vagy az egyedüllét szépségeit emeli ki, vagy éppen az exeit szidja. Utóbbi esetében vörössé változott az összes fény, ezzel egyfajta földöntúli méreggel átitatva a teret.

Intimitás, a párkapcsolat mozgatórugója

Az intim szféra a magánéletnek azt a területét jelenti, ami a külvilág elől rejtve marad, legfeljebb a bennünket övező szűkebb közösség (pl. család, legjobb barátok) tagjai szerezhetnek róla tudomást. Ám mostanában az intimitás fogalmát sokkal inkább hozzákapcsoljuk a szexualitás egyik megnyilvánulásához. Mugli tudósok szerint az intimitás fogalma azért kapta meg ezt a másodlagos jelentést, mert sok esetben egy párkapcsolat mérföldköve ennek az intimitásnak a kialakulása. Ugyanezen kutatás továbbá megfogalmazta azt a szabályszerűséget, hogy amennyiben ez nem jön létre az együttlét harmadik hónapjára, úgy hiába adunk csokit és vörös rózsát párunknak. Az együtt töltött boldog percek tiszavirág életűvé válnak. 

Nincsenek megjegyzések: