2023. február 15., szerda

Drágakövek szakértője - Interjú Erdődy Hellával

Erdődy Hella Róza grófnő gyerekkora óta a drágakövek szerelmese. Aranyvérű, arisztokrata család sarjaként a vele szemben támasztott elvárások ellenére, a hagyományok ellen lázadva a tanulást választotta, majd miután megalapozta hírnevét gemmológusként, visszatért egykori iskolájába, hogy átadja tudását a Bagolykő diákjainak és a drágakövek ismeretére oktassa őket.


Nagyon köszönöm a lehetőséget, hogy feltehetek pár kérdést. Vágjunk is a közepébe, ha nem bánja. Mi visz rá egy aranyvérű grófnőt, hogy a tanári hivatást válassza?
Ez csak természetes. Nem árt néha engedni az efféle felkéréseknek. *biccent elegánsan*  Örömmel látom, jól értesült. Nos, ez talán meg fogja lepni, de a lázadás. A nemes Erdődy ház asszonyai kivétel nélkül a család szívei voltak. Jómagam az ész kívántam lenni.

Ha jól tudom, Ön is a Bagolykő diákja volt. Milyen érzés volt az egykori iskolájába visszatérni oktatóként?
Valóban, egykor az Eridon diákja voltam. Különös érzés volt, mivel abban az időben egészen más szemlélettel folyt az oktatás.

Mesélne kicsit erről, hogy azóta mi és hogyan változott?
Enyhült a fegyelem. Kisebb a követelmény. Következetlenebb a retorzió. Azonban az is figyelemre méltó különbség, hogy a házak között kevésbé kiélezett a küzdelem.

 
 
ERDŐDY HELLA RÓZA

Balatonvarázsoson született a híres Erdődy család sarjaként 36 éve. Alapvető varázslástani és gemmológiai ismereteit a Bagolykőben szerezte Eridonosként, majd becsüsnek tanult. Bejegyzett hydromágus. Jelenleg a tanoda gemmológia oktatója.
 
 
 

És úgy véli, nagyobb  szükség lenne a fegyelemre, követelményre, retorzióra? Vagy nem csak ez változott, de a diákok hozzáállása is esetleg? Illetve arra is kíváncsi lennék, hogyan vélekedik a családja arról, hogy a balatonvarázsosi családi fészket elhagyva és az aranyvérű hagyományokat félretéve Bogolyfalvára költözött tanítani?
Úgy vélem, minden változik. Folyamatos mozgásban van az egész világmindenség. Ha az olyan szilárd dolgok is, mint a nemeskövek, örökösen rezegnek és alakulnak, akkor épp az emberek ne volnának képesek ugyanerre? *teszi fel a költői kérdést, majd folytatja* Nem aratott osztatlan sikert. Mára természetesen elfogadták, hogy így döntöttem.


És miért éppen gemmológia, ha szabad ezt is megkérdeznem? Volt valami különleges oka is vagy egyszerűen csak így alakult netán?
Gyermekkorom óta vonzottak a kövek. Édesanyám ékszereivel kezdődött, azt hiszem. Titokban vizsgálgattam őket és lenyűgöztek, és mind a mai napig le tudnak.

Olvastam, hogy van, aki főként a kövek gyógyító hatásával foglalkozik, mások azt tanulmányozzák, hogyan lehet őket varázs-tárgyakhoz használni. Önnek van különlegesebb szakterülete is a gemmológián belül?
Természetesen. A kövek elemi mágiával való viszonya a szakterületem.

Ez lett volna a következő kérdésem, hogy mint bejegyzett hydromágus, a képességének is hasznát veszi-e a szakmájában? Hogyan?
A hydromágiámat többek közt olyan speciális eljárások alkalmával tudom használni, mint egyes kövek irónnal való rúnázása. Míg ehhez alap esetben egyszerre kellene pálcát és irónt használni, addig számomra elegendő csak az irónommal ténykedni. Elemi erőmmel gondoskodom a vízhűtésről a folyamat közben.

Értem. Puszta kíváncsiságból, mekkora az érdeklődés a gemmológia, mint tantárgy iránt? Roppant érdekesnek hangzik, van esetleg érdeklődőknek is lehetősége benézni az órákra?
Ez egy igen kis réteget megragadó tantárgy. Igazán nagy népszerűségre sosem tett szert, de bárkit szívesen látok a tantermemben, akit hajt a kíváncsiság.


Ami a drágaköveket illeti, némelyikük használható gyógyításra, mások varázstárgyak készítéséhez ideálisak, és hogy még mi mindenre lehetnek jók, azt megtudhatjuk a tanárnő óráin. Mint azt velünk megosztotta, bárki érdeklődőt szívesen lát, így hát nyugodt szívvel javasoljuk, hogy kopogjatok be hozzá, ha érdekel a téma egy kicsit is. Tapasztalatunk szerint nem harapja le senki fejét sem. 


 

Nincsenek megjegyzések: